Nieuws

Houd je gegevens veilig als je thuiswerkt

Veilig op het internet werken en je gegevens beschermen doe je in eerste instantie door zelf waakzaam te blijven. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je router veilig ingesteld is en je over een goede antivirus en firewall beschikt. Onze tips.

13 oktober 2020
Thuiswerk: zijn mijn gegevens beschermd?

 

Om veilig op het internet te kunnen surfen let je best op waar je op klikt, wie de afzender van mails en berichten is en of de ontvangen berichten wel echt zijn. Blijf dus voorzichtig, download alleen betrouwbare bestanden en open geen verdachte bijlagen (zelfs niet wanneer je de afzender kent). Je software systematisch up-to-date houden om kwetsbaarheden weg te werken raden wij ook sterk aan.

Houd je wachtwoord privé

Deel nooit je login of wachtwoord en schaf de gewoonte aan om regelmatig back-ups te maken zodat je over je gegevens beschikt in geval van een probleem of ransomware. Let ook zeker op voor phishingpogingen waarbij een oplichter je een link naar een valse website stuurt om aan je logingegevens te komen. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens in op websites die je via een link doorgekregen hebt en controleer steeds of de URL van een website legitiem is.

Naar ons dossier over phishing


Je kunt ook handige extensies aan je browser (bv. Google Chrome) toevoegen om onder meer advertenties te blokkeren. Let wel, niet elke extensie is veilig. Probeer enkel gebruik te maken van officiële of goed beoordeelde extensies. Indien het om malafide extensies gaat, kunnen ze niet enkel je surfervaring vertragen, maar ook schade berokkenen of gegevens bemachtigen. 

Stel zelf je router veiliger in

De (modem)router is het toestel dat je thuisnetwerk met het internet verbindt. Niet alle apparaten op je thuisnetwerk komen met een geavanceerd antiviruspakket. Hierdoor zijn ze een makkelijke prooi wanneer zij achter een slecht beveiligde router zitten.

Je router is dan ook een belangrijke barrière tegen kwaadwillige intenties. Verander onder meer het standaardwachtwoord door een sterk exemplaar, stel een gastnetwerk in en schakel een aantal functies best uit. Wil je weten hoe? Lees dan ons dossier met 10 tips om je router veiliger in te stellen.

Naar de 10 tips voor een veilig thuisnetwerk

 

Gebruik een firewall en antivirus

Een firewall- en antivirussoftware zijn absoluut noodzakelijk om je computer en gegevens te beschermen tegen malware. Zij zijn ook een goede barrière tegen spam.

Om te beletten dat de werking van je computer ernstig verstoord wordt, iemand je bestanden versleutelt om losgeld te eisen (ransomware), iemand aan je bankgegevens kan door in je activiteiten te snuffelen of zelfs de controle van je pc overneemt, heb je een goed ingestelde firewall en een goede antivirus nodig.

Een firewall is een eerste verdediging die het inkomende en uitgaande verkeer langs de toegangspoorten van je pc (bv. via ethernet of USB) controleert. Indien de firewall een twijfelachtig bestand of verkeer detecteert, geeft hij een waarschuwing.

Je antivirus dient ervoor om indringers die toch voorbij je firewall glippen te detecteren en onschadelijk te maken door ze te verwijderen of in quarantaine te zetten. Je antivirus doet dit door je toestel permanent te scannen of wanneer je zelf een scan laat uitvoeren. Het is een goede gewoonte om bestanden of een programma waarvan je een vermoeden hebt dat er iets aan schort door te lichten met je antivirus. Omdat een antivirus een programma is dat op de achtergrond werkt, kan het je laptop serieus vertragen. Je kijkt best altijd naar de systeemvereisten van de antivirus en neemt er een ruime extra marge bij. In onze koopwijzer geven wij ook scores aan antivirusprogramma's voor de mate waarin ze je computer belasten.

 

Vergelijk antivirusprogramma's

Windows 10 komt met het gratis Microsoft Defender. Deze antivirus en firewall beschermen je goed indien je besturingssysteem up-to-date is, wanneer je geen al te avontuurlijke gebruiker bent en enkel op gekende sites surft. Configureer ook je firewall zodat hij naast het ingaande verkeer ook het uitgaande verkeer controleert.

In plaats van de relatief goede en gratis versie van Windows kan je er ook voor kiezen om een andere gratis antivirus te installeren. Sommige van deze softwarepaketten zijn goed, ook al heb je niet alle opties van de betalende versie (en sommige tonen je advertenties voor de betalende versie). Onze koopwijzer antivirusprogramma's geeft duidelijk aan wanneer het om een gratis pakket gaat.

Betalende antivirussoftware

Indien je van jezelf weet dat je een intensieve surfer bent en gevoelige websites bezoekt, koop je best een pakket dat een antivirusprogramma en firewall combineert. Een dergelijk pakket bevat de nodige updates om de recentste bedreigingen aan te pakken. Beveiligingspakketten beschikken soms ook over extra functionaliteiten om bijvoorbeeld een back-up, onderhoud en ouderlijk toezicht uit te voeren.

MacOS

Gebruik je Apples besturingssysteem, dan raden wij ook aan om een antivirus en firewall te installeren. Laptops met macOS zijn ondertussen populair genoeg om ook geviseerd te worden door personen met kwaadwillige intenties.

 

En Chrome OS ?

Chrome OS is een licht, precies en makkelijk te gebruiken besturingssysteem dat meestal draait op goedkopere laptops. Je kan er niet alles mee doen zoals met Windows of MacOS maar voor een lichte gebruiker die enkel wil surfen, teksten schrijven en mails beantwoorden kan een ChromeBook voldoen.

"Sandboxen"

Een groot voordeel van Chrome OS is dat elk venster zich in zijn eigen omgeving bevindt waardoor het ene programma niet zomaar aan de gegevens van het andere kan. Dit principe heet "sandboxen".

Verder gaat Chrome OS bij opstart na of je besturingsysteem, kernel en firmware up-to-date en legitiem zijn. Indien niet, voert Chrome OS een "PowerWash" uit waarbij alles gewist en correct geïnstalleerd wordt. Omdat je al je bestanden online in je Google Drive hoort te hebben kan dit geen kwaad. Al je instellingen en applicaties zijn verbonden aan je Google-account waardoor deze opnieuw geïnstalleerd worden zoals dat voor de PowerWash het geval was.

ChromeBooks hebben wel een vervaldatum voor automatisch updaten. Hierna ondersteunt Google je ChromeBook niet meer en zal hij geen veiligheidsupdates meer krijgen. Bij aankoop ga je best na dat deze datum ver genoeg in de toekomst ligt.

 

Aarzel niet om onze verschillende dossiers en koopgidsen over de onderwerpen "internet", "internetveiligheid", "consumentenrechten" (en ook, actuele onderwerpen, zoals het coronavirus) op onze site te raadplegen.

Veel succes met je thuiswerk!