Dossier

Hoe bescherm ik mijn kind op het internet?

17 augustus 2017
webfilter

Internetgebruik door kinderen houdt specifieke gevaren in. Je verantwoordelijkheden als ouder zijn erg groot: het gebruik omkaderen, je kinderen op de gevaren wijzen, hen beschermen tegen ongepaste inhoud en ongewenste contacten. Technische oplossingen volstaan niet: opvoeding en dialoog zijn essentieel.

Zo stel je ouderlijk toezicht in

Op een PC

In Windows

Met ouderlijk toezicht kan je tijdslimieten instellen, zodat je kind slechts op bepaalde tijdstippen toegang krijgt tot je computer of tot bepaalde games of programma’s. Als het een geblokkeerd spel of programma probeert te openen, verschijnt de melding dat dit geblokkeerd is. Door daarop te klikken kan het vervolgens je toestemming vragen om toegang te krijgen. Windows 10 biedt nog bijkomende mogelijkheden, zoals een maximumduur instellen, de apps en games beperken die je kind kan downloaden in de Windows Store en een activiteitenrapport opvragen op de website http://account.microsoft.com/family.

Hoe ga je te werk?

In Windows 7 maak je eerst een standaardgebruikersaccount aan voor elk kind. Klik dan op “Start > configuratiescherm > Gebruikersaccount > Ouderlijk toezicht instellen”.

In Windows 10 kan je gezinsleden aan je account toevoegen door te klikken op “Start > Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers”. Als je kind geen e-mailadres heeft, maak dan eerst een account aan. Vervolgens kan je als ouders het ouderlijk toezicht naar wens instellen op de website http://account.microsoft.com/family. De wijzigingen worden automatisch doorgevoerd op alle Windows 10 toestellen waarop je kind inlogt.

In OSX

Met het ouderlijk toezicht van Apple kan je ook bepalen tot welke apps je kind toegang krijgt. Als je het toegang geeft tot de App Store, kan je het weergegeven aanbod beperken tot apps die voor de leeftijd van je kind geschikt zijn. Je kan eveneens bepaalde websites blokkeren en tijdslimieten instellen. Voorts kan je de contacten beperken die je kind via Game Center, Mail en Berichten met andere personen heeft. Het is onder meer ook mogelijk om grof taalgebruik te verbergen in het woordenboek en andere bronnen, en om te voorkomen dat de ingebouwde camera wordt gebruikt of het wachtwoord wordt gewijzigd. En ook hier kan je de logbestanden van de activiteiten van je kind bekijken.

Hoe ga je te werk?

Maak eerst een gebruikersaccount aan voor je kind en schakel ouderlijk toezicht in door in het Apple-menu te klikken op “Systeemvoorkeuren > Ouderlijk toezicht”. Om het te ontgrendelen klik je op het hangslot en voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Selecteer een gebruiker en klik vervolgens op “Schakel ouderlijk toezicht in”. Als de gebruiker niet in de lijst voorkomt, klik dan op “Toevoegen” en maak een nieuw account aan door een naam, gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Je kan het ouderlijk toezicht ook beheren op een andere Mac, mits die zich op hetzelfde netwerk bevindt.

Op een smartphone of tablet

Smartphones en tablets zijn nog riskanter voor kinderen, omdat ze die buiten je gezichtsveld kunnen gebruiken. Hier is ouderlijk toezicht dus minstens even belangrijk. Op mobiele Apple-toestellen kan je heel wat beperkingen instellen en beveiligen met een pincode. Op Android-toestellen zijn de mogelijkheden beperkter en installeer je beter extra ouderlijk toezicht of een webfilter.

In iOS

Op een iOS-toestel kan je de inhoud beperken die kinderen mogen zien via “Instellingen > Algemeen > Beperkingen”. Ook de apps kan je beperken (zelfs Safari, het fototoestel, FaceTime, Siri …). In-app aankopen zijn standaard uitgeschakeld (dat zijn aankopen die je kunt doen in een app om bv. een spel sneller te kunnen spelen). Wat het internet betreft, kan je inhoud die specifiek voor volwassenen is bestemd, blokkeren of enkel toegang geven tot bepaalde websites.

In de iCloud-instellingen kan je kinderen toevoegen aan de gezinsgroep en de optie “Vraag om te kopen” ("Ask to buy") inschakelen. Voor elke aankoop moet je als ouders dan toestemming geven (via een bericht op je eigen toestel). Als je een profiel aanmaakt voor een kind onder de 13 jaar, is die optie standaard ingeschakeld.

Tot slot kan je een aantal beperkingen instellen (contacten, foto’s, wachtwoorden …).

In Android

Een interessante functie in Android versie 5.0 en hoger is de mogelijkheid om het toestel op een geopende app te vergrendelen. Je kind krijgt daarna geen toegang tot andere apps of functies. Deze schermvergrendeling kan je instellen via “Instellingen > Beveiliging > Geavanceerd”. Geef aan dat er een pincode of een toegangspatroon moet worden gevraagd om de app te deblokkeren. Open vervolgens de gewenste app.

Voorts is het mogelijk om een pincode aan te maken voor alle downloads (gratis en betalend) in de Play Store door in het menu te klikken op “Instellingen > Ouderlijk toezicht”.

Daarnaast kan je via “Instellingen > Gebruiker” een beperkt profiel aanmaken dat enkel toegang krijgt tot bepaalde apps en inhoud. Met dit ouderlijk toezicht kan je ook de inhoud van apps, games, films, tv en muziekfragmenten filteren op leeftijd (10-18 jaar). Niet-toegestane apps (zoals de dating-app Tinder, die verboden is onder 18 jaar) verschijnen dan niet in de zoekresultaten van de Play Store. Helaas hangt dat systeem te veel af van de leeftijdsbeperking die afkomstig is van de ontwerper van de app. Er bestaan bijvoorbeeld heel wat apps zonder leeftijdsbeperking met gelijkaardige mogelijkheden als Tinder. De beste oplossing is om een pincode voor de aankopen van apps in te stellen. Houd er dan wel rekening mee dat je kind vaak naar die code zal vragen.

Een beperkt profiel kan evenmin voorkomen dat inhoud voor volwassenen wordt bekeken via een webbrowser. Beperk je dus niet tot de mogelijkheden die Android biedt, maar stel best een extra ouderlijk toezicht of een webfilter in.

Vergelijk antivirussoftwares

Sommige antivirussoftware beschikt ook over functies voor ouderlijk toezicht. In onze koopwijzer ontdek je welke pakketten hiermee zijn uitgerust.

Naar de koopwijzer antivirussoftware