Dossier

Hoe bescherm ik mijn kind op het internet?

01 september 2020
webfilter

Internetgebruik door kinderen houdt specifieke gevaren in. Je verantwoordelijkheden als ouder zijn erg groot: het gebruik omkaderen, je kinderen op de gevaren wijzen, hen beschermen tegen ongepaste inhoud en ongewenste contacten. Technische oplossingen volstaan niet: opvoeding en dialoog zijn essentieel.

Zo stel je ouderlijk toezicht in

Op een PC

In Windows

Met ouderlijk toezicht kan je tijdslimieten instellen, zodat je kind slechts op bepaalde tijdstippen toegang krijgt tot je computer of tot bepaalde games of programma’s. Als het een geblokkeerd spel of programma probeert te openen, verschijnt de melding dat dit geblokkeerd is. Door daarop te klikken kan het vervolgens je toestemming vragen om toegang te krijgen. Windows 10 biedt nog bijkomende mogelijkheden, zoals een maximumduur instellen, de apps en games beperken die je kind kan downloaden in de Windows Store en een activiteitenrapport opvragen op de website http://account.microsoft.com/family.

Hoe ga je te werk?

In Windows 10 druk je eerst op de startknop, daarna typ je "gezin" in. Klik vervolgens op het zoekresultaat met als naam "Gezinsopties". Je komt vervolgens terecht op de webpagina account.microsoft.com/family. Geef het e-mailadres van je kind in en volg de configuratiestappen. Als je kind nog geen e-mailadres heeft, maak er dan een aan voor hem/haar. 

Vervolgens kun je het ouderlijk toezicht naar wens instellen op de website http://account.microsoft.com/family. De wijzigingen worden automatisch doorgevoerd op alle Windows 10-toestellen waarop je kind inlogt.

Voor macOS

Sinds de invoering van macOS Catalina (10.15) kun je alle instellingen voor ouderlijk toezicht aanpassen onder "Schermtijd". Je kunt daar bepalen tot welke apps je kind toegang krijgt. Je kunt eveneens bepaalde websites blokkeren en tijdslimieten instellen. Het is onder meer ook mogelijk om grof taalgebruik te verbergen in het woordenboek en andere bronnen, en om te voorkomen dat de ingebouwde camera wordt gebruikt of het wachtwoord wordt gewijzigd. En ook hier kan je de logbestanden van de activiteiten van je kind bekijken.

Hoe ga je te werk?

Maak eerst een standaardprofiel aan voor je kind en ga naar Apple>Systeemvoorkeur>Schermtijd. Om te ontgrendelen klik je op het hangslot en voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Je kunt nu de opties aanpassen. In "Schermtijd" geven de eerste drie tabbladen van de linkerkolom een overzicht van de gebruikersgeschiedenis van de Mac (en elk ander Apple-toestel dat ermee verbonden is via hetzelfde account). Met de andere tabbladen kun je het toezicht regelen (tijdslimiet, beperkingen voor gebruik van apps, contacten, webinhoud ...).  

Op een smartphone of tablet

Smartphones en tablets zijn nog riskanter voor kinderen, omdat ze die buiten je gezichtsveld kunnen gebruiken. Hier is ouderlijk toezicht dus minstens even belangrijk. Op mobiele Apple-toestellen kan je heel wat beperkingen instellen en beveiligen met een pincode. Op Android-toestellen zijn de mogelijkheden beperkter en installeer je beter extra ouderlijk toezicht of een webfilter.

In iOS

Op een iOS-toestel kan je de inhoud beperken die kinderen mogen zien via “Instellingen > Algemeen > Beperkingen”. Ook de apps kan je beperken (zelfs Safari, het fototoestel, FaceTime, Siri …). In-app aankopen zijn standaard uitgeschakeld (dat zijn aankopen die je kunt doen in een app om bv. een spel sneller te kunnen spelen). Wat het internet betreft, kan je inhoud die specifiek voor volwassenen is bestemd, blokkeren of enkel toegang geven tot bepaalde websites.

In de iCloud-instellingen kan je kinderen toevoegen aan de gezinsgroep en de optie “Vraag om te kopen” ("Ask to buy") inschakelen. Voor elke aankoop moet je als ouders dan toestemming geven (via een bericht op je eigen toestel). Als je een profiel aanmaakt voor een kind onder de 13 jaar, is die optie standaard ingeschakeld.

Tot slot kan je een aantal beperkingen instellen (contacten, foto’s, wachtwoorden …).

In Android

Een interessante functie in Android is de mogelijkheid om het toestel op een geopende app te vergrendelen. Je kind krijgt daarna geen toegang tot andere apps of functies. Deze schermvergrendeling kan je instellen via “Instellingen > Beveiliging > Geavanceerd”. Geef aan dat er een pincode of een toegangspatroon moet worden gevraagd om de app te deblokkeren. Open vervolgens de gewenste app. Zo ben je zeker dat je kind geen andere app kan openen als je hem of haar je smartphone leent.

Als je nog beter toezicht wilt houden op de Android-toestellen die je kinderen gebruiken, dan is Google Family Link een van de beste applicaties. Ze is ook gratis. Bij onze laatste test van applicaties voor ouderlijk toezicht stak Google Family Link er bovenuit zowel voor gebruiksvriendelijkheid als voor efficiëntie. Je kunt apps toestaan of blokkeren als je kinderen ze proberen te downloaden op hun smartphone. Je krijgt een overzicht van de activiteiten en hoe lang je kind elke app gebruikte. Je kunt een maximale schermtijd programmeren en je kunt ook instellen wanneer het bedtijd is zodat je kind daarna geen toegang meer heeft tot het toestel. Om veiligheidsredenen is het natuurlijk wel nog mogelijk om oproepen te ontvangen en de functie "noodoproep" te gebruiken om een volwassene te bereiken. Daarnaast kun je ook de toegang tot bepaalde websites voorkomen, hetzij door alle websites voor volwassenen te blokkeren, hetzij door een eigen lijst op te stellen van websites waarvan je niet wilt dat je kind ze bezoekt.

Om het ouderlijk toezicht in te stellen, moet je vanuit de PlayStore "Google Family Link voor ouders" downloaden op je smartphone en op de smartphone van je kinderen download je de app "Google Family Link voor kinderen en tieners". 

Vergelijk antivirussoftwares

Sommige antivirussoftware beschikt ook over functies voor ouderlijk toezicht. In onze koopwijzer ontdek je welke pakketten hiermee zijn uitgerust.

Naar de koopwijzer antivirussoftware

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren