Dossier

Hoe bescherm ik mijn kind op het internet?

01 september 2020
webfilter

Internetgebruik door kinderen houdt specifieke gevaren in. Je verantwoordelijkheden als ouder zijn erg groot: het gebruik omkaderen, je kinderen op de gevaren wijzen, hen beschermen tegen ongepaste inhoud en ongewenste contacten. Technische oplossingen volstaan niet: opvoeding en dialoog zijn essentieel.

Onze tips ter preventie

Ouderlijke verantwoordelijkheid
 • Houd toezicht op je kind. Opvoeding met dialoog en raadgeving is essentieel. Vraag je kind bv. om uit te legen wat het doet op het internet: zo kan het je tonen waartoe het in staat is, wat een gevoel van fierheid bij je kind kan oproepen. Geef je kind aan waar die de meest geschikte websites kan vinden voor persoonlijke ontwikkeling of ontspanning. Leg je kind ook uit dat eender welke tekst, foto of video die op het internet wordt gepubliceerd, publiek toegankelijk wordt en dus gedownload en opgeslagen kan worden door anderen.
 • Geef het goede voorbeeld. Doe nooit zelf wat je aan je kind afraadt te doen. Zoniet zal je kind geen rekening houden met je mening.
 • Maak gebruik van ouderlijke toezichtprogramma's. Er zijn verschillende mogelijkheden: de toegang tot bepaalde websites beperken; websites met ongepaste inhoud blokkeren (inhoud voor volwassenen, online games, enz.); een waarschuwing instellen; een tijdspanne instellen waarbinnen het kind kan surfen. Dat alles is van toepassing op jonge kinderen. Als je geen gebruik wilt maken van een dergelijk programma, zorg er dan voor dat je kind goed ingelicht is over de risico's van het internet en dat het volwassen genoeg is om er rekening mee te houden. Plaats de computer eventueel in een gedeelde ruimte met duidelijk zicht op het computerscherm, en niet in de slaapkamer. En de smartphone? Die gaat beter niet mee naar bed.
  Wij leggen op de volgende pagina uit hoe je ouderlijk toezicht instelt.
Sociale netwerken
 • Inschrijvingsleeftijd. Respecteer de minimum toegelaten leeftijd om zich in te schrijven op een website. In het geval van Facebook is de minimumleeftijd 13 jaar. Weet dat er alternatieven bestaan zoals een Ketprofiel.
 • Wachtwoord. Leer je kind te kiezen voor niet gemakkelijk te raden loginnamen en paswoorden met een combinatie van cijfers, kleine letters, hoofdletters en speciale tekens, dat die strikt vertrouwelijk zijn, regelmatig veranderd moeten worden, en dat ze niet een en hetzelfde wachtwoord mogen gebruiken voor alle websites.
 • Echte vrienden. Let erop dat de mensen die vriendschapsverzoeken versturen via sociale netwerken ook echt zijn wie ze beweren te zijn.
 • Beperk het aantal vrienden. Beperk het aantal vrienden tot een lijst van gekende contacten, zoals familieleden of klasgenoten.
 • Discretie. Zorg ervoor dat je kind zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens vermeldt in zijn profiel, zoals huidige woonplaats, geslacht, geboortedatum, e-mailadres, gsm-nummer, naam van de school, suggestieve foto's, of intieme gevoelens en verlangens. Voorkom ook dat ze adresgegevens doorgeven tijdens online chat-/gamesessies.
 • Selectiviteit. Met jouw hulp moet je kind kunnen kiezen wie zijn posts en persoonlijke gegevens kan bekijken. Het is ook mogelijk te verhinderen dat bepaalde gebruikers commentaar posten op zijn profiel.
 • Privacy. Pas de privacy-instellingen naar believen aan om zijn privacy zo goed mogelijk te beschermen.
 • Compromitterende posts. Let erop dat je kind geen afbeeldingen, video's of commentaren publiceert die je kind of iemand anders in de problemen kunnen brengen.
 • Om hulp vragen. Als je kind ten prooi valt aan vragen van onbekenden, cyberpesterijen of met twijfels zit, leer het dan om jouw hulp te vragen.
 • Illegale activiteiten. Meld illegale activiteiten steeds aan de website en aan de politie. Houd sporen bij van eventuele bedreigingen of intimidatie, identiteitsdiefstal, het niet-respecteren van het recht op afbeelding, of laster en eerroof. Neem steeds een schermafbeelding vooraleer je de gegevens of de commentaren verwijdert.  
 • Kritische ingesteldheid. Leer je kind kritisch ingesteld te zijn en niet alles te geloven wat op het internet te lezen valt.
Tot slot nog enkele tips
 • Antivirus. Update het antivirusprogramma en de firewall op de computer van je kind.
 • Cookies. Configureer je zoekmachines om geen traceercookies te accepteren die persoonlijke gegevens over je kind verzamelen.
 • Adblocker. Niet alle reclame is geschikt voor kinderen. Leg je kind uit dat het niet zomaar moet klikken op flitsende banners en downloadknoppen. Gebruik een adblocker om reclame te weren.
 • Inschrijvingen. Informeer je kind over de stappen die het moet volgen en controles die het moet uitvoeren vooraleer zich in te schrijven of een betaling via internet uit te voeren.
 • Afspraken. Overtuig je kind ervan om jou eerst op de hoogte te brengen alvorens af te spreken met iemand die je kind op het internet heeft ontmoet.
 • Signaleren. Voor meldingen over vermiste en seksueel uitgebuite kinderen kan je terecht op de website van Childfocus. Aarzel ook niet om een klacht in te dienen bij de politie (http://www.lokalepolitie.be/zones).
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren