Dossier

Kabel, DSL of glasvezel: welk breedbandinternet kiezen?

16 mei 2018
netwerkkabels

Een internetverbinding kan op drie manieren je huis binnenkomen: via de telefoonlijn, via de (televisie)kabel of via glasvezel. Soms heb je de keuze uit de drie technologieën, soms heb je helemaal geen keuze. We zetten de drie technieken op een rij.

DSL, kabel en glasvezel zijn vormen van breedbandinternet. De drie technieken hebben zo elk hun voor- en nadelen.  

Via de telefoonlijn

Internet via de telefoonlijn heet DSL (Digital Subscriber Line). De voornaamste aanbieders van DSL-internet zijn Proximus en Scarlet. Daarnaast zijn er nog verschillende kleinere operatoren zoals EdpNet of Dommel die gebruik maken van het netwerk van Proximus.

Voor de maximale internetsnelheid die je kan behalen met een DSL-verbinding speelt afstand een grote rol: enerzijds de afstand van je huis tot de straatverdeler, en anderzijds de afstand van de straatverdeler tot de dichtstbijzijnde wijkcentrale. Woon je ver van een wijkcentrale, dan kan je surfervaring behoorlijk tegenvallen, en ben je waarschijnlijk beter af met kabelinternet. Tip: op de website van Proximus kan je controleren welke maximale snelheid op jouw adres mogelijk is.

Een ander groot nadeel van de DSL-technologie is dat je internetverbinding trager wordt als je tegelijkertijd surft en tv kijkt, omdat de televisiestreams een deel van je bandbreedte innemen. DSL kan wel goedkoper zijn. Zeker voor een basispakket met internet, bellen en tv bieden de alternatieve DSL-operatoren interessante formules aan.

Er zijn twee DSL-technologieën: ADSL en VDSL, waarbij de laatste hogere down- en uploadsnelheden biedt. VDSL2 met vectoring is daarbij de meest recente variant, met (theoretische) snelheden van 100 Mbps download en 15 Mbps upload, vergelijkbaar met bepaalde kabelinternet-abonnementen.

Of je van VDSL gebruik kan maken, hangt af van de beschikbaarheid van de technologie in je woonplaats en heb je zelf dus niet in de hand.

Via de kabel

Qua technologie verschilt de kabelverbinding volledig van de DSL-verbinding. De verbinding komt immers niet tot stand via de telefoonlijn, maar via een coaxiale kabel. De bekendste aanbieders zijn Telenet, VOO en Orange.

In vergelijking met de klassieke telefoonlijn kan de coaxkabel hogere snelheden aanleveren – tegenwoordig tot maximaal 400 Mbps downloadsnelheid en 40 Mbps uploadsnelheid bij Telenet – en heb je geen last van vertragingen bij gelijktijdig tv kijken en surfen of omwille van de afstand tot een centrale. Als het op snelheid aankomt, geniet kabelinternet in de meeste scenario’s de voorkeur.

Bij kabeloperatoren speelt er echter wel een ander aspect: wanneer er veel kabelgebruikers op eenzelfde lokaal gedeelte van het netwerk (een "node") tegelijkertijd actief zijn, beïnvloedt dat de internetsnelheid die de gebruikers kunnen behalen. Maken je buren gebruik van hetzelfde kabelnetwerk, dan kan dat je internetsnelheid bv. tijdens de piekuren beïnvloeden.

Via glasvezel

De DSL- en kabeltechnologie hebben één kenmerk gemeen: ze maken beide gebruik van elektrische signalen over een koperkabel. Bij glasvezel worden daarentegen signalen via licht verstuurd, hetgeen nog hogere snelheden mogelijk maakt. In tegenstelling tot kabel en DSL heeft een glasvezelverbinding bovendien de mogelijkheid tot dezelfde download- en uploadsnelheid.

Glasvezelkabels zijn erg dun en behoorlijk fragiel. Ze breken sneller dan koper, maar eens gelegd zijn ze bestand tegen veelvoorkomende problemen zoals vocht in de kabel, waardoor er minder risico is op storingen en het internetsignaal dus stabieler is.

Glasvezelinternet is voor particuliere gebruikers vandaag nog maar beperkt beschikbaar. Bij Telenet helemaal niet omdat zij verder inzetten op de ontwikkeling van hun huidige kabelinfrastructuur. Proximus is wel volop bezig met de uitrol van glasvezel tot in de woning van hun klanten ("fiber to the home"), maar focust in een eerste fase op de grotere steden (Antwerpen, Brussel, Namen, Gent en Charleroi). Bovendien zal de technologie niet voor iedereen weggelegd zijn. Woon je bv. erg afgelegen, dan is de kans klein dat er ooit een glasvezelkabel bij jou in de buurt wordt voorzien.

Test je internetsnelheid

Benieuwd naar hoe het met jouw internetsnelheid is gesteld? Je hebt nog tot eind juni de tijd om jouw effectieve snelheid te vergelijken met de snelheid die je operator je belooft.

Vergelijk je internetsnelheid