Nieuws

Wifi is grote schuldige voor traag internet

07 juni 2018

07 juni 2018

Na zo'n twee maanden testen, hebben meer dan 32 000 gebruikers hun internetsnelheid vergeleken met wat hun operator hen beloofde. Twee op de drie gebruikers behaalden minstens één keer een resultaat dat onder de 50 % van hun theoretisch beloofde internetsnelheid ligt, niet zelden omdat ze via wifi surfen.

Ruim 97 % van onze gebruikers is klant bij Proximus, Telenet, VOO, Scarlet en Orange. Om die reden hebben we een samenwerking op poten gezet met deze vijf operatoren.

Behaal je geen 50 % van de beloofde internetsnelheid via onze internetspeedtool, dan geven we dit meteen door aan de operator in kwestie opdat deze een persoonlijke check-up kan uitvoeren om vast te stellen of er effectief een probleem is met de lijnsnelheid. Indien nodig kan je operator meteen de gepaste maatregelen treffen om dit te verhelpen.

Bijna 15 % van de consumenten met een negatief resultaat ging hierop in en liet zijn gegevens achter.

De operatoren reageren

Uit de eerste reacties van de operatoren blijkt dat consumenten vaak met de foute abonnementsformule vergelijken. Ze denken over een abonnementsformule met een hogere download- en uploadsnelheid te beschikken dan in werkelijkheid het geval is en krijgen vervolgens uiteraard een negatief resultaat in onze test.

De meerderheid van de problemen is bovendien te wijten aan de wifi-verbinding. Je wifi-parameters aanpassen of extra hardware zoals een wifi-PLC adapter plaatsen, kan dan helpen.

Sommige gebruikers werken ook met een persoonlijke wifi-router die niet voldoet om de correcte snelheden te halen. Bewijs dat operatoren (net als wij) consumenten correct moeten informeren en bijstaan in een digitale wereld die steeds mobieler wordt.

Wifi weegt door

Hoewel we de gebruikers van de internetspeedtest erop wijzen om zoveel mogelijk te testen met een bekabelde verbinding, merken we toch dat 64 % de test via wifi-verbinding uitvoert. Een bevestiging dat het dagelijks internetverbruik van de consument zich meer en meer via het wifi-netwerk dan over het vast netwerk afspeelt.

Daarnaast wordt de internetspeedtest door bijna negen op de tien gebruikers met de laptop of vaste computer uitgevoerd. Een goede zaak, want metingen via een smartphone of een tablet geven doorgaans lagere resultaten dan via laptop of computer.

Doe de test  

Uit die resultaten blijkt dat zes op de tien gebruikers minstens één keer minder dan 50 % van hun theoretisch beloofde internetsnelheid behaalden. Benieuwd naar hoe het met jouw internetsnelheid is gesteld? Je hebt nog tot eind juni de tijd om jouw effectieve snelheid te vergelijken met de snelheid die je operator je belooft.

Vergelijk je internetsnelheid


Afdrukken Versturen via e-mail