Nieuws

Huawei P20 en P20 Pro: het neusje van de zalm?

30 maart 2018

30 maart 2018
Huawei heeft tijdens een grootse show in Parijs zijn allernieuwste vlaggenschipsmartphones voorgesteld: de P20 en P20 Pro. Met 153 miljoen wereldwijd verkochte apparaten in 2017 is de fabrikant meer dan ooit een geduchte concurrent voor Samsung en Apple, zelfs in het high-end marktsegment.

De Chinese fabrikant Huawei wil de nummer 1 worden op het vlak van smartphones. Om dit doel te bereiken lanceert het merk de P20 en P20 Pro, de rechtstreekse concurrenten van de Samsung Galaxy S9+ en de iPhone X van Apple. Tijdens de voorstelling van deze nieuwe modellen benadrukte Huawei uitdrukkelijk dat zijn toestellen op verschillende vlakken beter van kwaliteit zijn.

Professioneel fototoestel

Het grootste model heet niet langer Plus (zoals de P10 Plus), maar "Pro". Huawei deelde mee dat het de technologie van professionele fototoestellen heeft overgenomen. De technische kenmerken zijn inderdaad verrassend voor een smartphone.

De P20 Pro beschikt over drie sensoren achteraan en een sensor voor selfies. Hij heeft dus vier sensoren, terwijl de P20 er "slechts" twee heeft aan de achterkant. De resolutie bedraagt 40 megapixels voor de hoofdsensor (op de P20 Pro), 20 megapixels voor wit en zwart, en 8 megapixels voor de telelens. Het diafragma is respectievelijk f1.8, f1.6 en f2.5. De selfie-sensor heeft 24 megapixels en een diafragma van f2.0. De zoom is 3x optisch, 5x hybride en 10x digitaal. De lenzen worden geproduceerd in samenwerking met Leica (fabrikant van lenzen en fototoestellen).

Zeer krachtig bij weinig licht

Huawei is ervan overtuigd het beste fototoestel voor smartphones te hebben vervaardigd, voornamelijk in situaties van weinig licht en voor portretfoto‘s.

Waarom? Elke pixel is lichtjes groter en de sensor is eveneens groter dan op de meeste smartphones, te vergelijken met die van sommige hoogwaardige compactcamera's (bridge): 1/2,3" (P20) en 1/1,7" (P20 Pro). De ISO-instelling (lichtgevoeligheid) kan stijgen tot 102.400, ofwel net zoveel als een moderne reflexcamera.

Volgens Huawei is het fototoestel zo krachtig bij weinig licht dat de foto zal laten zien wat je ogen niet kunnen zien. Bovendien kun je dankzij de Artificial Intelligence Stabilization (AIS) ‘s nachts langdurig filmen. Bewegende voorwerpen zouden eveneens makkelijk kunnen worden vastgelegd dankzij de 4D voorspellende focus, een soort intelligente autofocus.

Andere interessante kenmerken

Het bedrijf uit Shenzen legde trots uit dat de kenmerken van de allernieuwste modellen hun concurrenten ook op andere vlakken een stap voor zijn. Ze beschikken over het volgende:

  • Een scherm zonder lichtgevende rand met full HD-resolutie (LED voor de P20 en AMOLED voor de P20 Pro).
  • Een kleinere inkeping dan die van de iPhone X (zwarte zone bovenaan het scherm).
  • Een batterij van 3400 mAh (P20) en 4000 mAh (P20 Pro).
  • artificiële intelligentie met Google Assistant. Je kunt aan je smartphone vragen wat je wilt door eerst "OK Google" te zeggen, zoals met de nieuwe intelligente luidsprekers. Dankzij de fotosensor kan de telefoon een voorwerp identificeren en dit rechtstreeks op Amazon kopen. De sensor detecteert ook het voorwerp en de omgeving en past de instellingen van het fototoestel aan.
  • Augmented reality (virtuele inhoud in een echte wereld).
  • Ontgrendeling door gezichtsherkenning, zelfs in het donker. Aangekondigd 100 % sneller te zijn dan de S9 en de iPhone X.
  • Inclusief de laatste update van Android: 8.1 Oreo.
  • Supersnel opladen. Zou 300 % sneller zijn dan de iPhone X.
  • Het IP67-certificaat als garantie voor water- en stofdichtheid (P20 Pro).
  • Actieve geluidsbeperking en strenge geluidsnormen voor Bluetooth (aptX HD HWA), Dolby Atmos-geluid, zoals de Galaxy S9 (maar wij zien het nut niet echt in van deze functie op smartphones). 

Wat Huawei echter niet heeft verteld tijdens de show, is dat het de audio-aansluiting voor de koptelefoon heeft weggelaten, wat we spijtig vinden.

Prijzen en beschikbaarheid

De P20 zal vanaf 6 april te koop zijn voor € 649. De P20 Pro zal vanaf 13 april worden aangeboden voor € 899. Allebei met een opslagcapaciteit van 128 GB en verkrijgbaar in 4 kleuren (Gold Pink, Midnight Blue, Graphite Black en Twilight). De P20 Lite is al verkrijgbaar voor € 369.

Als wie een premium toestel zoekt, heeft Huawei de Mate RS Porsche Design met een opslagcapaciteit van 512 GB ontworpen, voor de prijs van € 2095. Jawel, € 2095! En € 1695 voor 256 GB. Dit zou meer dan voldoende bewijs moeten zijn dat Huawei succes wil boeken in het high-end segment.

Binnenkort getest in ons laboratorium

We verwachten uitstekende resultaten van deze twee toestellen, onder voorbehoud weliswaar. Onze tests tonen immers vaak aan dat de strengste specificaties niet altijd de beste resultaten geven. Je zult heel binnenkort in onze koopwijzer met de testresultaten kunnen zien of Huawei de Galaxy S9+ en de iPhone X heeft kunnen verslaan. Ondertussen kun je in onze Koopwijzer smartphones reeds de resultaten van onze tests van meer dan 100 toestellen bekijken.


Afdrukken Versturen via e-mail