Nieuws

Huawei P20 en P20 Pro: het neusje van de zalm?

04 mei 2018

Huawei heeft tijdens een grootse show in Parijs zijn allernieuwste vlaggenschipsmartphones voorgesteld: de P20 en P20 Pro. Met 153 miljoen wereldwijd verkochte apparaten in 2017 is de fabrikant meer dan ooit een geduchte concurrent voor Samsung en Apple, zelfs in het high-end marktsegment. Maar volgens onze tests in het labo is de fotofunctie minder fantastisch dan wordt voorgespiegeld.

De Chinese fabrikant Huawei wil de nummer 1 worden op het vlak van smartphones. Met dat doel voor ogen heeft het merk de P20 en P20 Pro uitgebracht als rechtstreekse concurrenten van de Samsung Galaxy S9+ en de iPhone X van Apple. Tijdens de voorstelling van die nieuwe modellen benadrukte Huawei uitdrukkelijk dat zijn toestellen op verschillende vlakken van betere kwaliteit zijn.

Dat werd echter niet bevestigd bij de tests die wij in het labo uitvoerden. De twee nieuwe modellen kunnen de concurrentie met de Samsung Galaxy S9+ en de iPhone X van Apple wel degelijk aan, maar ze zijn niet beter.

Professioneel fototoestel

Het grootste model heet dus niet langer Plus (zoals de P10 Plus), maar "Pro". Huawei deelde mee dat het de technologie van professionele fototoestellen heeft overgenomen. De technische kenmerken zijn inderdaad verrassend voor een smartphone.

De P20 Pro beschikt over drie sensoren achteraan en een sensor voor selfies. Hij heeft dus vier sensoren, terwijl de P20 er "slechts" twee heeft aan de achterkant. De resolutie bedraagt 40 megapixels voor de hoofdsensor (op de P20 Pro), 20 megapixels voor wit en zwart, en 8 megapixels voor de telelens. Het diafragma is respectievelijk f1.8, f1.6 en f2.5. De selfie-sensor heeft 24 megapixels en een diafragma van f2.0. De zoom is 3x optisch, 5x hybride en 10x digitaal. De lenzen worden geproduceerd in samenwerking met Leica (fabrikant van lenzen en fototoestellen).

Zeer krachtig bij weinig licht

Huawei is ervan overtuigd het beste fototoestel voor smartphones te hebben vervaardigd, voornamelijk in situaties van weinig licht en voor portretfoto‘s.

Waarom? Elke pixel is lichtjes groter en de sensor is eveneens groter dan op de meeste smartphones, te vergelijken met die van sommige hoogwaardige compactcamera's (bridge): 1/2,3" (P20) en 1/1,7" (P20 Pro). De ISO-instelling (lichtgevoeligheid) kan stijgen tot 102.400, ofwel net zoveel als een moderne reflexcamera.

Volgens Huawei is het fototoestel zo krachtig bij weinig licht dat de foto zal laten zien wat je ogen niet kunnen zien. Bovendien kun je dankzij de Artificial Intelligence Stabilization (AIS) ‘s nachts langdurig filmen. Bewegende voorwerpen zouden eveneens makkelijk kunnen worden vastgelegd dankzij de 4D voorspellende focus, een soort intelligente autofocus.

De resultaten van de tests in het labo geven aan dat de beeldkwaliteit van de P20 Pro goed is zowel bij sterk als bij weinig licht, en redelijk bij selfies. De P20 scoort iets minder goed doordat de fotokwaliteit dikwijls hooguit redelijk is. Bij sommige foto's is het contrast te groot of is het beeld onscherp. De fotofunctie is die van een kwaliteitsvol toestel maar haalt niet het niveau dat Huawei bij de lancering had aangekondigd.

Andere interessante kenmerken

Het bedrijf uit Shenzen legde trots uit dat de kenmerken van de allernieuwste modellen hun concurrenten ook op andere vlakken een stap voor zijn. Ze beschikken over het volgende:

 • Een scherm zonder lichtgevende rand met full HD-resolutie (LED voor de P20 en AMOLED voor de P20 Pro).
 • Een kleinere inkeping dan die van de iPhone X (zwarte zone bovenaan het scherm).
 • Een erg kwaliteitsvol scherm, zowel wat de visuele kwaliteit betreft als de reactiesnelheid.
 • Een batterij van 3400 mAh (P20) en 4000 mAh (P20 Pro).
 • Voor de batterijautonomie kwamen wij bij onze test van standaardgebruik aan 23 uur voor de P20 Pro en 19.30 uur voor de P20, wat strookt met de cijfers voor een kwaliteitsvol model. 
 • Artificiële intelligentie met Google Assistant. Je kunt aan je smartphone vragen wat je wilt door eerst "OK Google" te zeggen, zoals met de nieuwe intelligente luidsprekers. Dankzij de fotosensor kan de telefoon een voorwerp identificeren en dit rechtstreeks op Amazon kopen. De sensor detecteert ook het voorwerp en de omgeving en past de instellingen van het fototoestel aan.
 • Augmented reality (virtuele inhoud in een echte wereld).
 • Ontgrendeling door gezichtsherkenning, zelfs in het donker. Aangekondigd 100 % sneller te zijn dan de S9 en de iPhone X.
 • Inclusief de laatste update van Android: 8.1 Oreo.
 • Supersnel opladen. Zou 300 % sneller zijn dan de iPhone X. Volledig opladen duurt 1u45 voor de beide modellen, wat vergelijkbaar is met de S9+ en sneller dan de iPhoneX (3u15, niet moeilijk om beter te doen...).
 • Het IP67-certificaat als garantie voor water- en stofdichtheid (P20 Pro).
 • Actieve geluidsbeperking en strenge geluidsnormen voor Bluetooth (aptX HD HWA), Dolby Atmos-geluid, zoals de Galaxy S9 (maar wij zien het nut niet echt in van deze functie op smartphones). 

Wat Huawei echter niet heeft verteld tijdens de show, is dat het de audio-aansluiting voor de koptelefoon heeft weggelaten, wat we spijtig vinden.

Wij testten ze in het labo

De twee modellen hebben de valtest goed doorstaan en zijn dus schokbestendig.

Krassen zijn ook niet meteen een groot probleem.

De bouwkwaliteit is voorbeeldig.

De conclusie: zeer goede kwaliteit. Het enige minpunt is dat de fotofunctie wat teleurstelt omdat ze niet voldoet aan wat de fabrikant had beloofd. 

Prijzen en beschikbaarheid

De P20 is sinds 6 april te koop voor € 649 en de P20 Pro wordt sinds 13 april aangeboden voor € 899. Allebei met een opslagcapaciteit van 128 GB en verkrijgbaar in 4 kleuren (Gold Pink, Midnight Blue, Graphite Black en Twilight). De P20 Lite is verkrijgbaar voor € 369.

Vvoor wie een premium toestel zoekt, heeft Huawei de Mate RS Porsche Design met een opslagcapaciteit van 512 GB ontworpen, voor de prijs van € 2095. Jawel, € 2095! En € 1695 voor 256 GB. Dit zou meer dan voldoende bewijs moeten zijn dat Huawei succes wil boeken in het high-end segment.

In onze Koopwijzer smartphones kun je de resultaten van onze tests van meer dan 100 toestellen bekijken.

81 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  2.046,00
81 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  1.537,00
81 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  1.820,00