Nieuws

Huawei Mate 10 Pro: duur, maar performant

25 januari 2018

Huawei heeft met de Mate 10 Pro een smartphone gemaakt die moet concurreren met de betere en vooral duurdere modellen van Samsung en Apple. Wij zijn onder de indruk van de meeste kenmerken. Dat mag ook voor een toestel van € 800. Wie minder te spenderen heeft, vindt in de Mate 10 Lite (€ 350) misschien een alternatief.

Hoewel Huawei de laatste jaren vooral naam heeft gemaakt op de Belgische markt met betaalbare smartphones van doorgaans goede kwaliteit, heeft het merk ook dure, hoogstaande smartphones in de aanbieding. De Huawei Mate 10 Pro die in november vorig jaar werd gelanceerd is zo een model.

Geheugen

Bij de sterke punten van de Mate 10 Pro zijn het werkgeheugen (of RAM-geheugen) van 6 GB, wat veel is. Ter vergelijking: dat van de Samsung Galaxy 8 bedraagt 4 GB, dat van de iPhone 8 slechts 3 GB. Daarnaast bedraagt het interne geheugen 128 GB. Ruim voldoende voor al je apps, muziek, foto’s en video’s.

Foto en video

Voor velen onder jullie zijn ook de foto- en videomogelijkheden van je smartphone belangrijk, en terecht. Het ingebouwde fototoestel neemt foto’s met een resolutie van 20 megapixels en beschikt over een zoom 2x. Bij daglicht zijn de foto’s gedetailleerd en van een degelijke kwaliteit. De selfiecamera gaat tot 12 megapixels, maar de foto’s zijn veeleer overbelicht en onscherp.

De videofunctie werkt goed met scherpe beelden in 4K onder meer dankzij de oerdegelijke beeldstabilisator en de geluidskwaliteit voldoet ook aan onze eisen. Tijdens de video-opname veranderen wel soms de kleuren en lichtsterkte.

Scherm en batterij

Het scherm is met 6 inch zeer groot, uitgerust met AMOLED-technologie. De resolutie is Full HD (2 160 x 1 080 pixels). De beeldkwaliteit is uitstekend en het scherm is ook zeer aanraakgevoelig.

De batterij hield het bij onze test 28u30 vol, wat prima is. Opladen gaat ook relatief snel. Al na twee uur is je toestel volledig opgeladen dankzij de USB 3.1 type C.

Aansluitingen en duurzaamheid

Helaas heeft Huawei beslist om de 3,5 mm jack-aansluiting te verwijderen waardoor je de meegeleverde adaptor moet gebruiken als je je oortjes of hoofdtelefoon wilt gebruiken. Geen mogelijkheid om draadloos op te laden, wat een tegenvaller is voor een model uit de hoogste prijsklasse. Een standaardonderdeel van onze test houdt in om de smartphone meerdere keren te laten vallen. Daar kwam de Huawei Mate 10 Pro ongeschonden uit. Zowel voor- als achterkant bleef ook krasvrij.

Huawei Mate 10 Lite

Wie geen € 800 wil neertellen voor een exclusievere smartphone van Huawei, kan ook kiezen voor de Huawei Mate 10 Lite die samen met de Mate 10 Pro op de markt verscheen. Hij kost € 350 en heeft uiteraard niet dezelfde mogelijkheden. Foto’s zijn van mindere kwaliteit, ook door een weinig performante beeldstabilisator. De beeldkwaliteit is ook iets minder goed in vergelijking met de Mate 10 Pro. Anderzijds kun je het geheugen uitbreiden met een SD-geheugenkaart (tot 256 GB) en heeft de Mate 10 Lite wel een aansluiting voor hoofdtelefoon.

Vergelijk meer dan 100 modellen

In onze koopwijzer smartphones vind je 122 modellen uit verschillende prijsklassen. Het loont de moeite om eerst te vergelijken voor je een nieuwe smartphone koopt. 

TCL 20 SE 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 149,00
OPPO A53 64GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 149,00