Nieuws

Samsung Galaxy S9 en S9+: een marktleider waardig

25 februari 2018
Samsung Galaxy S9 en S9+

Vandaag presenteert Samsung zijn nieuwe paradepaardjes bij de smartphones: Samsung Galaxy S9 en S9+. We konden de nieuwe toestellen al eens uitproberen, maar een uitgebreide test volgt later. Onze eerste indruk is alleszins positief.

Op het eerste gezicht is er weinig verschil tussen de Galaxy S9 en zijn voorganger de S8. De belangrijkste eigenschappen zijn hetzelfde, behalve dat de S9 als besturingssysteem Android 8 Oreo heeft. Beide modellen hebben een intern geheugen van 64 GB, en je kunt een micro-SD-kaart toevoegen van maximaal 400 GB (maximaal 256 GB bij de S8).

Wat ook hetzelfde blijft in vergelijking met de Samsung Galaxy S8 en S8+: het RAM-geheugen (4 GB voor S8 en S9, en 6 GB voor S8+ en S9+), de fotoresolutie (12 megapixels met dual pixels om snel scherp te stellen en 8 megapixels voor de camera’s) en de batterijcapaciteit (3 000 mAh en 3 500 mAh).

Kleinere behuizing

Een veeleer onopvallende aanpassing is dat de behuizing van de nieuwe S9+-modellen iets kleiner is dan van de S8+. Daar is Samsung in geslaagd door de scherm-body-verhouding aan te passen. De grootte van het scherm zelf blijft dus wel onveranderd. Zo heeft de S9 een schermgrootte van 5,8 inch en de S9+ van 6,2 inch.

Met zo een groot scherm zijn ze thuis te brengen onder de categorie phablet (samentrekking van phone en tablet). De resolutie van het Infinite Display-scherm blijft uitstekend dankzij de Super AMOLED-technologie.

“The camera reimagined”: nóg betere camera

Op het vlak van de camerakwaliteit heeft de S9 ontegensprekelijk extra troeven in vergelijking met de S8, waarvan de kwaliteit al verrassend goed is. Dat heeft in de eerste plaats te maken met een groter diafragma (tot f/1.5) waardoor je foto’s in het (half)duister beter tot hun recht komen.

Daarnaast heeft Samsung een nieuwe ruisonderdrukker ingebouwd die het korrelige effect wegwerkt op je foto wanneer je bij zwak licht fotografeert.

De Samsung Galaxy S9+ beschikt verder over twee camera’s aan de achterkant, een met een telelens en een met een breedhoeklens. Beide camera’s hebben een resolutie van 12 megapixels. De selfiecamera aan de voorkant heeft een resolutie van 8 megapixels, net als de Galaxy S9,.

Samsung is heel Smart

Dankzij de SmartThings app kun je met de Galaxy S9 verschillende Samsungtoestellen bedienen, gaande van je smart tv tot je smart koelkast.

Met Bixby heeft Samsung een Smart assistent zoals Siri bij Apple. Bixby kan via de camera ook alles vertalen wat hij ziet. Je hoeft zelfs geen foto te nemen, het gebeurt in real time. Erg handig als je op reis bent.

Een ander snufje is de Intelligent Scan waarmee je telefoon je gezicht kan herkennen. Identificatie kan ook gebeuren met je vingerafdruk door een vinger op de achterkant van de smartphone te plaatsen.

Emoji met je eigen gezicht

Een leuk gadget is dat je in tekstberichten een emoji kunt plaatsen op basis van je eigen gezicht. We hebben het zelf uitgeprobeerd en hoewel het niet 100 % accuraat is, is het toch tamelijk geslaagd. Om de emoji te creëren maak je met de camera een 3D-versie van je gezicht.

Gewerkt aan de kwetsbaarheid van Galaxy S8

De voornaamste zwakke plek van de Galaxy S8 is dat door de dunne rand het toestel kwetsbaar is, zeker als je het een keer per ongeluk laat vallen komen er vrij snel barsten in het glas. Om dat euvel te verhelpen, beweren de specialisten van Samsung dat ze voor de Galaxy S9 een dikker glas hebben voorzien. Onze labotest zal moeten uitwijzen in hoeverre de Galaxy S9 steviger is dan zijn voorganger.

Behouden kwaliteiten

We zijn in elk geval verheugd dat Samsung nog steeds het IP68-certificaat voorziet waardoor water- en stofresistentie worden gegarandeerd. Bovendien blijft ook de hoofdtelefoonaansluiting behouden. Verschillende nieuwe smartphones voorzien die aansluiting niet meer, maar wij vinden dit een nadeel voor de consument, dus we juichen de keuze van Samsung toe om de aansluiting te behouden.

Samsung doet status eer aan

Voorlopig kunnen we besluiten dat Samsung met de Galaxy S9 en S9+ zijn reputatie als marktleider bij smartphones alle eer aan doet. Het heeft de lat weer wat hoger gelegd en het is nu afwachten hoe de concurrenten zullen reageren, want die zullen zeker van zich laten horen tijdens het Mobile World Congress van de volgende dagen.

De Samsung Galaxy S9 en S9+ zijn beschikbaar in zwart, lichtblauw en purper. Vanaf 8 maart zijn de toestellen beschikbaar, maar je kunt ze reeds bestellen in voorverkoop. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. De Galaxy S9 (64GB)  kost € 849 en voor de Galaxy S9+ (64GB) betaal je € 949. Vanaf 16 maart kun je in de webshop van Samsung de beide versies met 256GB intern geheugen kopen, maar de prijs daarvan is nog niet bekend.

Raadpleeg al onze testresultaten van smartphones

Wij zullen de Samsung S9 en S9+ zo snel mogelijk volledig laten testen in ons labo. Ondertussen kun je in onze koopwijzer smartphones reeds de volledige testresultaten raadplegen van meer dan 100 toestellen, waaronder een 40-tal “phablets” met grotere schermen.