Nieuws

Fairphone 4: ethische, duurzame en herstelbare smartphone overtuigt eindelijk

25 januari 2022
Young person sitting down holding a Fairphone 4 in her right hand

Deze smartphone koppelt ethiek aan duurzaamheid en herstelbaarheid. De Fairphone 4 is een unieke en heel persoonlijke telefoon. De nieuwste versie is overtuigender dan zijn voorgangers en situeert zich meteen ook in het hogere gamma. Wij namen zijn prestaties (en herstelbaarheid) onder de loep. Onze mening.

Door zijn unieke concept in de smartphonewereld claimt de Fairphone niet het best presterende of meest betaalbare toestel te zijn op de markt. Wel het duurzaamste en best herstelbare. De Fairphone is ontworpen om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden als het gaat over het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Daarnaast is het de bedoeling dat de verschillende onderdelen makkelijk vervangbaar zijn. Hoe? Dankzij een modulaire insteek, waarbij componenten onderling inwisselbaar zijn.

Waarover gaat het precies?

Fairphone is de merknaam van smartphones, maar oorspronkelijk ook de naam van een sociale onderneming uit Amsterdam (Nederland) die een ander product wil aanbieden. Een smartphone vanuit het perspectief van 'een eerlijkere wereld', waarin begrippen als herstelbaarheid, duurzaamheid en eerlijkheid centraal staan.

Als consumentenvereniging maken we er een erezaak van om alle smartphones in gelijkwaardige testomstandigheden aan een test te onderwerpen. Sommige elementen (bijvoorbeeld de oorsprong van de componenten, naleving van de mensenrechten, beschikbaarheid van wisselstukken) zijn echter moeilijk te controleren voor de hele markt. Daarom zijn ze ook moeilijk te kwantificeren in onze tests...

Tot dusver lieten Fairphones geen al te hoge scores noteren (eerder gemiddelde kwaliteit). Vooral omdat ze niet de meest geoptimaliseerde smartphones zijn als we puur over prestaties praten. Maar de Fairphone 4 (die sinds eind 2021 in de winkel ligt) maakt een inhaalbeweging met een verbeterde versie, onder meer dankzij een krachtigere processor. En met zijn 5G-ondersteuning blijft hij zeker een tijdje up-to-date.

Ontdek alle testresultaten in onze koopwijzer

Geen 'pluimgewicht'

Eerste verrassing: het gewicht van de Fairphone 4. Met 225 gram is dit een vrij zwaar toestel. De dunnere zwarte randen in vergelijking met zijn voorgangers, waardoor het scherm groter wordt, vallen in de smaak.

Dunnere zwarte randen

Ondanks zijn moduleerbaarheid krijgt hij een IP54-certificaat en is dus stofdicht (maar hem leren zwemmen is niet zo een goed idee). Waterdicht is hij dus niet, maar een Belgische plensbui verdraagt hij wel (test lichte regen). Aan onze duurzaamheids- en valtest hield hij amper sporen over. Moraal van het verhaal: de verwisselbare onderdelen doen totaal geen afbreuk aan de stevigheid van het toestel.

Gezichtsherkenning heeft deze Fairphone 4 niet aan boord, maar de vingerafdruksensor op de rand van het toestel werkt goed.

Is dit ook een photophone? Nog niet, maar hij doet het al beter

Aan de achterkant vind je voor het eerst een dubbele camera: een groothoek (48 megapixel) en een ultra-groothoek (ook 48 MP). De ToF-sensor voor de scherptediepte, maakt het geheel compleet.

Dubbele camera: een primeur voor Fairphone

De kwaliteit van de foto's is correct, maar een echte photophone is dit niet. Bij een geringere lichtinval vermindert de kwaliteit, omdat het toestel moeite heeft om alle details weer te geven. De optische stabilisatie garandeert dan weer filmpjes van goede kwaliteit. De Fairphone 4 scoort nog altijd niet uitzonderlijk als fototoestel, maar anders dan zijn voorgangers is deze versie wel uitgerust met een behoorlijke camera.

En het scherm? Een 6,3-inch lcd-scherm in Full HD (1080 x 2340 pixels). Geen OLED of hoge verversingssnelheid, maar een scherm dat doet wat moet. De leesbaarheid in volle zon is middelmatig. Meer contrast en een betere helderheid waren welkom geweest.

Deze Fairphone draait op een Snapdragon 750G-processor. Daarmee is hij zeker niet zo krachtig als zijn concurrenten in dit segment, maar ook weer niet belachelijk traag. Hij is perfect in staat om alle dagelijkse taken uit te voeren. Vitters hebben misschien een punt wanneer ze zeggen dat hij best wat krachtiger had mogen zijn. Van de eerste echt duurzame telefoon mag je toch verwachten dat hij zo lang mogelijk meegaat.

Of de batterij het ook minder lang volhoudt? In onze test bij normaal gebruik ging hij iets meer dan 22 uur mee bij maximale helderheid en 27,5 uur bij gemiddelde helderheid. Geen uitzonderlijke score, maar wel beter dan de versies 2 en 3. Wil je deze info vergelijken met andere smartphonemerken? Ga naar onze koopwijzer:

Vergelijk met andere smartphones

Opladen duurt drie uur met een gewone lader (5 W), anderhalf uur met de 30W-lader (niet inbegrepen, € 24,95). Oplader of kabel worden niet meegeleverd. We snappen dat je als fabrikant met een klimaatverhaal niet-essentiële onderdelen niet wilt produceren, maar als je nog geen lader hebt dan krijg je er toch graag gratis eentje bij zoals bij andere fabrikanten. Je moet het ook stellen zonder mini-jackpoort, waardoor je de (meegeleverde) USB-C hoofdtelefoon of een (niet meegeleverde) adapter moet gebruiken om een goede ouderwetse, bedrade hoofdtelefoon te gebruiken.

Jammer dat de Fairphone geen mini-jackpoort heeft

Wij zijn overtuigd

In vergelijking met de vorige, minder goed presterende modellen kan deze nieuwe versie ons wel overtuigen. Je krijgt met deze Fairphone 4 een consistenter product: je betaalt de prijs van een smartphone uit het hogere gamma met de technische kenmerken van een mid-range smartphone, maar de essentie van deze telefoon moet je zoeken in de duurzaamheid en de ethiek. En dan is de Fairphone de enige in zijn soort.

Dat unieke karakter heeft natuurlijk ook een prijs: € 579 voor de 128 GB-versie (6 GB RAM) en 649 euro voor de 256 GB-versie (8 GB RAM). Voor die prijs krijg je wel een uitzonderlijke garantie van vijf jaar op een toestel dat heel makkelijk te herstellen is, en ook software-ondersteuning, zowel voor beveiligingsupdates als voor het besturingssysteem, gegarandeerd tot minstens eind 2025, of langer, indien technisch mogelijk (m.a.w. tot Android 12 of zelfs 13).

'Herstelbaar', wat betekent dat concreet?

Een smartphone die je jarenlang kunt gebruiken, wie droomt daar niet van? Alleen schrikken de complexe en dure herstellingen soms wel af.
'Complex', zei je? De Fairphone is zo ontworpen dat je hem makkelijk uit elkaar kunt halen: de back cover kan je met de hand verwijderen, net als de batterij. Enkel de meest fragiele onderdelen zitten met een paar standaardschroeven vast. De fabrikant heeft ook een aantal instructiefilmpjes om gebruikers wegwijs te maken. Een gewone schroevendraaier volstaat om alle onderdelen te vervangen.

Een voorbeeld? Een scherm van een smartphone vervangen moet in principe heel zorgvuldig gebeuren, bij deze Fairphone klaar je de klus in slechts enkele minuten, en zonder speciaal gereedschap. Bij de meeste andere smartphones zijn veel onderdelen verlijmd. Ze verwijderen is geen pretje en vereist een minimum aan deskundigheid en gereedschap. En wat met de batterij? Nog eenvoudiger: je klikt de back cover los en je haalt de batterij uit de behuizing. Duur niet langer dan 30 seconden.
Fairphone hanteert ook betaalbare prijzen voor zijn wisselstukken. Reken op € 30 voor een nieuwe batterij of € 15 voor een USB-C-poort. Niet meteen peperduur dus.

Onze hulp voor al je herstellingen

Om te weten wat je rechten zijn (bijv. voor de garantie), maar ook voor een antwoord op al je vragen over herstellingen, hebben we in het kader van het Sharepair-project het platform 'RepairGuide' gecreëerd:

Naar onze repairguide