Dossier

Smartphones voor dummies

13 augustus 2014
abc smartphones et gsm

Sms, bluetooth, Edge, UMTS, 3G, mms, triband, simkaart, virtueel klavier, contactbeheer, oortje, surfen op internet, synchroniseren met Outlook, luisteren naar de radio, de batterij sparen, push e-mail … Al deze begrippen en nog een pak andere zullen straks geen geheimen meer voor u hebben.

Contactenlijst synchroniseren

 

Mijn contacten overzetten naar een nieuwe gsm

Als u een nieuwe gsm koopt, moet u uw contacten overplaatsen naar dit nieuwe toestel. Hoe gaat u te werk? Er zijn drie oplossingen: uw simkaart gebruiken, via kabel synchroniseren met uw computer of online met een back-up service synchroniseren (Gmail, Outlook, ...). Met de simkaart gaat dit eenvoudig en snel. Het probleem is dat u dan geen twee telefoonnummers kunt toekennen aan één persoon en dat u bijkomende informatie verliest, zoals bv. adressen. Daarvoor zult u dus alsnog uw nieuw toestel moeten synchroniseren.

Top

Mijn contacten overzetten met een simkaart

Ga op uw oude telefoon naar de rubriek "Contacten" en daarna naar "Importeren/exporteren". Kies vervolgens "Kopiëren van gsm naar simkaart". Uiteraard kunnen de menu’s verschillen van toestel tot toestel. Let wel: vergeet niet dat de simkaart slechts een beperkt aantal contacten kan bevatten. Daarna moet u de kaart in de nieuwe gsm steken. En daar gaat u net omgekeerd tewerk: kies "Contacten", "Importeren/exporteren" en dan "Kopiëren van simkaart naar gsm". U kunt beter de geheugenkaart van de telefoon gebruiken om contacten op te slaan dan de simkaart te gebruiken, want op de telefoon hebt u de mogelijkheid om extra informatie (adres, verjaardag) toe te voegen, iets wat op de simkaart niet kan. Ook is het beter om pakweg voor het contact "Caroline" twee telefoonnummers op te slaan; zo hoeft u niet te werken met een contact "Caroline gsm" en een tweede contact "Caroline thuis". U kunt ook beslissen om in uw contacten enkel die namen te laten verschijnen die zijn opgeslagen op de simkaart of in het geheugen van de telefoon. Ongeacht de methode bent u al uw contacten kwijt wanneer u uw gsm verliest! Weet ook dat u bij bepaalde smartphones, zoals de iPhone, geen contacten kunt kopiëren naar de simkaart.

Top

Mijn contacten bewaren op mijn computer

U moet een programma installeren dat bij uw gsm is geleverd of dit programma downloaden van de website van de fabrikant. Bij iPhone is dat bijvoorbeeld iTunes. Elk merk heeft zijn eigen software. De procedure is eenvoudig: u sluit uw gsm op uw computer aan via de bijgeleverde usb-kabel of nog via bluetooth indien uw computer daarmee is uitgerust. Als de gsm met een kabel is aangesloten, verschijnt er normaal een bericht op het scherm van uw gsm die u vraagt om een keuze te maken tussen verschillende verbindingsmodi. Via een modus kunt u bestanden uitwisselen, maar enkel de andere zal u van nut zijn: de synchronisatiemodus. Selecteer deze modus en klik op het icoontje "Synchroniseren", dat op het scherm van de computer zal verschijnen. Voor meer informatie raadpleegt u de handleiding bij uw gsm. Zo zullen al uw contacten worden gekopieerd naar uw computer. U kunt ze dan raadplegen op Outlook of in "Windows contact".

Top

 

Mijn contacten overzetten via een back-up service

U kunt deze methode gebruiken voor elke smartphone, zolang die over een internetverbinding beschikt. U moet op uw toestel een account aanmaken (bv. op Gmail als uw smartphone op Android draait) en daarna uw toestel synchroniseren. U kunt uw contacten synchroniseren, maar ook uw e-mails en uw agenda. Tot slot kunt u ook kiezen hoe vaak u synchroniseert: meteen, elke zoveel tijd of handmatig. De handmatige synchronisatie eist uiteraard het minst van uw batterij.

Het grootste voordeel hierbij is dat u geen kabel of computer nodig hebt. Een andere bonus is het feit dat alles online wordt bewaard, in wat we de Cloud noemen. Verliest u uw smartphone of werkt uw computer niet meer, dan hebt u uw contacten wel nog altijd.

Doordat al uw contactinformatie reeds op uw Gmail-account is opgeslagen, blijft het enorm gemakkelijk om uw Android-smartphone met uw Gmail te synchroniseren.

Top

Documenten uitwisselen tussen twee smartphones

U kunt bluetooth aanzetten op twee gsm's en die met elkaar verbinden net zoals u een gsm met een bluetooth-oortje verbindt. In dit geval moet u bluetooth natuurlijk op beide gsm's activeren. Op die manier wordt het mogelijk om informatie uit te wisselen. Het kan daarbij gaan om een multimediadocument of om een contact uit uw contactenlijst. Het is echter opletten geblazen met de compatibiliteitsproblemen met video's en specifieke toepassingen. Gebruik hiervoor liever de zogenaamde standaardformaten zoals mp3 voor muziek of pdf voor tekstbestanden. Als allebei de toestellen compatibel zijn, kunt u ook een fysieke verbinding maken met NFC.

Top