Nieuws

5 redenen om een camera boven een smartphone te verkiezen

07 maart 2023

Met je smartphone maak je tegenwoordig vaak uitstekende foto's en video's. Is het dan nog de moeite waard om te investeren in een (hybride) fototoestel? Wij geven je 5 redenen waarom je dat wel zou kunnen doen.

Of het nu gaat om de superieure beeldkwaliteit of de lange levensduur... investeren in een hybride camera biedt je veel voordelen. Laten we eens samen kijken naar de 5 redenen om zo’n toestel aan te schaffen.

Waarom een hybride camera boven een smartphone verkiezen?

Wat is een hybride camera?

Een hybride camera is een digitale fotocamera die net als een reflexcamera verwisselbare lenzen heeft, maar geen optische zoeker, dus een spiegel die het licht weerkaatst. Net als bij andere digitale camera’s kun je de opname bekijken op het scherm achteraan het toestel of door de elektronische zoeker. Het voordeel is dat de fotograaf zo een voorbeeld kan zien van de foto die hij gaat maken.

1. Hybride camera’s hebben een superieure beeldkwaliteit

Smartphones hebben zeer kleine sensoren en lenzen

De nieuwste peperdure smartphones maken prachtige foto's, maar dat is niet dankzij de vele megapixels. In tegenstelling tot wat de merken beweren, danken smartphones hun beeldkwaliteit aan de beeldverwerking en de krachtige processor die steeds vaker door artificiële intelligentie worden ondersteund. De software compenseert de beperking van de hardware van smartphones, zoals hun kleine sensoren en lenzen (de twee belangrijkste elementen van elke digitale camera).

De grootste tot nu toe bekende sensor op een smartphone is 1 inch (in de praktijk is hij eigenlijk kleiner dan 1 inch). Dat is nog steeds zeldzaam en zelfs kleiner dan het kleinste formaat dat op een hybride camera voorkomt, de Micro 4/3, half zo groot is als een full-frame.

Meer weten over de verschillende sensoren

Een grote sensor heeft grotere pixels en vangt meer licht en details op

Hybride camera's hebben een grote sensor met grotere pixels en leggen meer licht en details vast. Laat je niet vangen door de 200 megapixels van de nieuwste high-end smartphone. Veel high-end fototoestellen hebben slechts ongeveer 20 megapixels nodig om prachtige gedetailleerde foto's te maken. Deze softwarecompensatie is overduidelijk bij goedkope smartphones.

De kleurschakeringen op deze toestellen zijn vaak extreem contrastrijk en levendig. Dit geeft de illusie van een indrukwekkende foto, maar mist duidelijk details en natuurlijkheid. De winst in de scherpte met een goede camera is duidelijk, en springt nog meer naar voren wanneer je inzoomt of de foto bijsnijdt. Wat de lens betreft, die is verantwoordelijk is voor het “bokeh”-effect, waarmee je prachtige portretten kunt maken.

De sensoren en de lenzen van smartphones kunnen de achtergrond niet optisch vervagen. De smartphone moet het scherpgestelde beeld digitaal bijsnijden en onscherp maken, met wisselende resultaten.

Investeer in een extra lens die betere prestaties levert en geschikter is voor wat je graag fotografeert

De standaard zoomlenzen die in kits worden geleverd, zijn een goed, redelijk veelzijdig startpunt. Maar de grootste winst in fotokwaliteit zit in een extra lens, bij voorkeur een exemplaar dat meer lichtgevend is, dus met een groot diafragma zoals bijvoorbeeld f/2.8 of 1.4.

Zo heb je meer controle over de scherptediepte (de vervaging van de focus) en krijg je scherpere beelden bij weinig licht. Dit komt omdat de ISO-gevoeligheid lager kan blijven, waardoor de scherpte behouden blijft.

2. Hybride camera's zijn ergonomischer

Bridge-, reflex- en hybride camera's zijn ontworpen om een zo optimaal mogelijke ergonomie te bieden. Hierdoor ligt het toestel veel steviger in de hand en tril je minder. Hoewel je bij smartphones ook enkele instellingen kunt veranderen, laten we ze altijd in de automatische modus staan. Vaak in de veronderstelling dat de foto wel goed zal zijn. De hybride camera daarentegen biedt volledige controle over het resultaat als je het eenmaal onder de knie hebt, zelfs als er altijd een automatische modus aanwezig is.

Je kunt gemakkelijk de wieltjes en knoppen bedienen om de belichtingscompensatie, de sluitertijd of het diafragma aan te passen. Op sommige modellen kun je aan bepaalde knoppen snelkoppelingen toewijzen met een zelfgekozen functie.
Er bestaan ook handgreepopties (grip) met extra batterij(en), externe flitser, microfoon of andere accessoires die de hybride camera extreem veelzijdig maken voor zowel foto als video.

3. Hybride camera's bieden updates

Een camera kan baat hebben bij software-updates. Net als smartphones kunnen ze eventuele defecten corrigeren en functies toevoegen. In tegenstelling tot mobiele telefoons raakt je camera niet verouderd door een gebrek aan updates.

4. Hybride camera's hebben een langere levensduur dan smartphones

De kans is zeer klein dat wij je zouden aanraden om een smartphone te kopen die 3 of 4 jaar geleden op de markt is gebracht, gezien hun zeer korte levensduur. Het is aan de andere kant wel een goed idee om een fotocamera te kiezen die enkele jaren geleden is uitgebracht vanwege de voordelige prijs. Een kwaliteitsvolle camera kan ruim tien jaar meegaan zonder dat de prestaties verouderd raken. Zoek je een betaalbaar toestel? Dan moet je voor een ouder model gaan omdat de nieuwe modellen vaak high-end zijn.

5. Je kunt je foto's makkelijk draadloos delen op sociale media 

Heb je een mooie foto gemaakt met je nieuwe camera en wil je die meteen online delen? Met een hybride fototoestel heb je alle draadloze connectiviteit die je nodig hebt om foto's rechtstreeks naar een smartphone te importeren, waar je ook bent, via bluetooth of wifi.

Als je toestel Wi-Fi Direct ondersteunt, heb je geen wifinetwerk in de buurt nodig. Je toestel fungeert zelf als wifitoegangspunt op dezelfde manier als een router. Eenmaal verbonden met de app, kan het toestel ook de gps van de smartphone gebruiken om de foto’s van een geotag te voorzien.
Zo kunnen amateurfotografen online aanwezig zijn en hun werk laten zien.

De beste hybride camera’s volgens Testaankoop

De nieuwste camera's op de markt overschrijden soms de € 2000. Gelukkig vind je modellen van uitstekende kwaliteit tegen de helft van de prijs. Voor deze prijs vind je geen full frame sensor, maar alleen APS-C of Micro 4/3. Kleinere sensoren betekent ook minder omvangrijke lenzen.

Alle huidige hybride camera’s zijn van (zeer) goede kwaliteit. Je moet alleen maar kiezen welke het best bij jouw profiel en budget past zodat je toestel nog vele jaren meegaat. Hybride toestellen presteren heel goed op zowel foto- als videovlak, vooral in het high-end gamma.

76 Topkwaliteit
vanaf  1.099,00
71 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  749,00
78 Topkwaliteit
vanaf  929,00