Dossier

Zo maakt u betere foto's

11 augustus 2015
Zo maakt u betere fotos

Een familiekiekje kan iedereen schieten, maar een geslaagde foto maken in moeilijke omstandigheden zet velen al meer onder druk. Geen nood, wij helpen u op weg om met uw compact- of systeemcamera prachtige beelden te maken.

Beweging in uw achtergrond

Beweging in uw foto krijgen, is niet altijd gemakkelijk. Een voorbijrijdende auto of een sportman in volle actie komen beter uit als u het bewegende doelwit met uw camera volgt terwijl u afdrukt. Het resultaat: alleen de achtergrond is wazig, terwijl het onderwerp scherp blijft. Dat geeft een indruk van beweging en snelheid. Probeer vooral om het onderwerp op dezelfde plaats in het scherm te houden en volg het door uw romp te draaien. Om de achtergrond iets meer of minder wazig te krijgen, kunt u de sluitertijd aanpassen. Vermijd een te korte sluitertijd, want dan wordt de hele foto scherp en verliest u alle effect van snelheid. Zoomt u te veel in, dan loopt u weer het risico een te wazige foto te krijgen.

Meer details in donkere zones

Wanneer u bijvoorbeeld een landschap in de schaduw tegen een zonnige hemel wilt fotograferen, volstaat het de helderheid aan te passen bij het scherpstellen. Druk de knop niet volledig in, maar halverwege, zodat de camera scherpstelt. Herkadreer het beeld en maak de foto terwijl u de focus behoudt. Door op een donkere plek scherp te stellen, zal de camera meer licht opnemen en de details in die zone beter laten uitkomen.

Minder harde flitser

Om een warme en natuurlijke omgeving te behouden, maakt u beter geen gebruik van de flitser, maar soms is die nu eenmaal nodig. Om koude en bleke kleuren te vermijden, dikwijls het gevolg van een direct flitslicht, kunt u de externe flitser naar het plafond richten. U kunt ook gebruik maken van een diffuser (verspreider). Dat is een plastic omhulsel dat u op de flitser zet en die het licht met dezelfde intensiteit in alle richtingen verspreidt. Die kost ongeveer € 30. U kunt ook gewoon een wasbol voor de wasmachine over de flitser plaatsen. Veel goedkoper en u bereikt hetzelfde effect.

Natuurlijkere kleuren

Soms lijken de kleuren van een foto onnatuurlijk. Dat kan te wijten zijn aan een slechte regeling van de witbalans op uw fototoestel. Dit kan nog worden versterkt door neonlicht of blauw- of rozeachtig licht. Met de meeste toestellen kunt u de witbalans echter manueel kalibreren. U moet dan een witte zone fotograferen (bv. een muur of een blad) bij de verlichting die problematisch blijkt en vervolgens de manuele regeling kiezen in het menu. Bij sommige toestellen is het andersom: eerst de instelling kiezen en dan de witte zone fotograferen. Hoe dan ook kunt u nadien bij problematische verlichting foto's maken met natuurlijke kleuren.

Het geheim van een professioneel portret

Een helder en zuiver portret van iemand maken lijkt simpel, maar voor een echt goed resultaat zijn er toch enkele dingen die u moet weten. Zo is het belangrijk dat u het diafragma van uw toestel op een zo groot mogelijke opening instelt. Hiervoor kiest u de laagste waarde (vaak 3,5). Daarnaast moet u de grootste telestand (maximaal ingezoomd) gebruiken. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe meer diepte het beeld zal hebben. Een telelens is altijd het meest geschikt voor portretfoto's, omdat de verhoudingen van het gezicht dan het best worden gerespecteerd. De achtergrond zal met een telelens ook meer effen zijn.
Sommige toestellen hebben een automatische portretfunctie, te herkennen aan het pictogram met het hoofd van een vrouw. Met deze modus blijft het diafragma automatisch zo ver mogelijk open. Vaak voegt de camera zelf rode of roze huidtinten toe.