Wat zijn "rugged" smartphones en voor wie zijn ze bedoeld?

Duurzaamheid en bescherming in veeleisende omstandigheden
Robuuste of "rugged" smartphones zijn speciaal ontworpen voor gebruik in veeleisende omstandigheden zoals natte en stoffige omgevingen, extreme temperaturen, zware belasting en allerhande gevaren. Enkele jaren geleden kende dit type smartphones een (weliswaar beperkt) succes met de overgang van de gsm naar de eerste smartphones met touchscreen, die veel fragieler waren, een eigenschap die gebruikers meteen vaststelden.
Maar mettertijd zijn ze steeds robuuster geworden: veel modellen zijn tegenwoordig waterdicht, zodat ze niet beschadigd raken als ze in het water vallen en ze zijn niet bang voor het stof. Eigenlijk doorstaat de overgrote meerderheid van de nieuwe modellen onze strenge valtests nu al zonder kleerscheuren, wat bewijst dat robuustheid niet langer een probleem is zoals een paar jaar geleden.
Een praktische smartphone in een gevaarlijke omgeving
Wat niet wil niet zeggen dat de nieuwe smartphones onverwoestbaar zijn, maar wanneer je ze vaak gebruikt in gevaarlijke omstandigheden, zoals op bouwplaatsen, kunnen rugged smartphones zeker een goede oplossing zijn om het risico op schade te beperken.
Om de grotere kans op schade door vallen, stoten en andere accidentjes tegen te gaan, zijn deze smartphones steviger en zwaarder, minder gericht op esthetiek en mooi design, en leveren ze ook geen superprestaties, los van de voor de hand liggende schokbestendigheid of levensduur van de batterij. Sommige modellen hebben functies die bepaalde professionals kunnen interesseren, zoals een endoscoop, een camera met infraroodtechnologie of een lasermeter.
Voor wie zijn deze "rugged" smartphones het meest geschikt?
Deze telefoons worden bijna nooit als eerste telefoon gebruikt. Ze worden meestal gebruikt als tweede werktelefoon, vooral op bouwplaatsen, in stoffige fabrieken of bij activiteiten in de buurt van water, waar het risico van beschadiging groter is.
Ook bij avontuurlijke mensen die veel tijd buiten doorbrengen of intensieve buitensporten beoefenen - zeilen of kanoën, bergbeklimmen, fietsen en mountainbiken enz. - kunnen ze in de smaak vallen, net als bij onoplettende mensen die hun toestellen wel eens laten vallen.
Merken, prijzen en winkels
Er zijn specifieke merken die gespecialiseerd zijn in "rugged" smartphones, waarvan de populairste ongetwijfeld CAT en Blackview zijn. Dankzij de opkomst van de e-commerce en meer bepaald Amazon zijn ook merken als Ulefone, Oukitel en Dogee bij ons beschikbaar. Zelfs grote smartphonemerken doen mee, zoals Samsung met zijn Galaxy XCover-series.
"Rugged" smartphones behoren meestal tot het middensegment van de smartphonemarkt. Hun prijs varieert van € 120 euro tot € 700. Natuurlijk bepalen het gebruikersprofiel en het aantal extra functies die het product moet hebben de uiteindelijke prijs (al is dit uiteraard een benadering).
Hoewel het hier om een nichemarkt gaat, zijn de aankoopkanalen dezelfde als voor normale smartphones, waarbij de voorkeur uitgaat naar online verkopers die over een groter en breder aanbod beschikken. Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon, dan kun je via onze koopwijzer tientallen modellen vergelijken op basis van verschillende criteria zoals schokbestendigheid, krassen, onderdompeling en regen.
Heb je niet meteen een rugged smartphone nodig, maar wil je je gewone telefoon beschermen in uitzonderlijke omstandigheden, dan kun je ook een stevig beschermhoesje kopen. Enkele van deze accessoires zijn waterdicht en schokbestendig.
Veelgestelde vragen over robuuste smartphones
Wat is een IP-code?
De meeste robuuste smartphones hebben een IP-code (Ingress Protection Rating), een internationale standaard die de mate van bescherming van mechanische en elektrische behuizingen tegen stof- en waterindringing classificeert en beoordeelt. Deze classificatie geeft gebruikers een duidelijke indicatie van wat ze kunnen verwachten, in plaats van vage marketingtermen zoals "waterdicht".
Bijvoorbeeld, een stof- en waterbestendige smartphone kan een IP68-beschermingsgraad hebben. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de telefoon beschermd is tegen het binnendringen van vaste deeltjes, op een schaal van 0 (geen bescherming) tot 6 (stofdicht). Het tweede cijfer geeft aan hoe goed de telefoon beschermd is tegen het binnendringen van vloeistoffen, op een schaal van 0 (geen bescherming) tot 9K (hoge bescherming).
Als een X een van de cijfers vervangt, betekent dit dat er geen gegevens beschikbaar zijn voor de specifieke criteria (bijvoorbeeld, IP6X).
Wat betekent MIL-STD-810H op een smartphone?
MIL-STD-810H is een militaire specificatie van de Verenigde Staten die een niveau van duurzaamheid garandeert voor een stuk technologie. Het apparaat moet door een reeks tests gaan, uitgevoerd in passende omgevingen, voor versnelling, temperatuur (inclusief snelle schommelingen), schokken, zonnestraling, regen, schimmels, trillingen en meer. Het is steeds gebruikelijker dat fabrikanten deze beoordeling gebruiken als een manier om hun apparaten te promoten.
MIL-STD-810H is de nieuwste versie van deze standaard en werd uitgebracht in 2019. Het is normaal om nog steeds smartphones te vinden die zijn geclassificeerd volgens de MIL-STD-810G-standaard, uitgebracht in 2014. Dit betekent niet noodzakelijk dat deze apparaten slechter zijn dan die met MIL-STD-810H. Deze standaard is simpelweg nieuwer dan de vorige.
Het is belangrijk op te merken dat het hebben van een MIL-STD-810H-classificatie geen garantie is dat de telefoon "kogelvrij" zal zijn. In commerciële merken is dit voornamelijk een marketingclaim, omdat er mogelijk geen externe regulering is.
Waarom is het scherm van sommige smartphones zo stootbestendig?
Sommige van de beste smartphones, zowel robuuste als niet-robuuste, hebben een bepaald type gehard glas op het scherm. Dit glas is ontworpen om beter bestand te zijn tegen krassen en stoten: Gorilla Glass, Dragontrail Glass, saffierglas, gehard glas enz. Houd er echter rekening mee dat je meer zult moeten betalen.
Apple beschermt nu sommige van zijn smartphones met Ceramic Shield-glas, dat een betere valbestendigheid belooft in vergelijking met eerdere iPhones, bovenop heldere optische prestaties en algemene krasbestendigheid. Deze technologie is ontwikkeld door Corning, de ontwerper van Gorilla Glass.
Ceramic Shield-glas bestaat uit nanokeramische kristallen die in het glasmatrix zijn ingebed met behulp van een hoogtemperatuurkristallisatieproductieproces. Het belangrijkste voordeel van deze keramische benadering is minimale gebreken en grote sterkte.