Dossier

Volledige gids over beveiligingsapps voor smartphones: analyses, testresultaten en advies van experts

27 juni 2023
smartphoneveiligheid

Overweeg je om een beveiligingsapp te installeren om je smartphone te beschermen? Denk je dat je moet betalen om goed beschermd te zijn? Onze experts hebben 12 beveiligingsapps voor Android geanalyseerd om je te helpen bij de juiste keuze.

Onze analyse van beveiligingsapps

In deze volledige gids over beveiligingsapps voor smartphones helpen onze experts je om je Android- en iOS-smartphone te beschermen tegen schadelijke apps aan de hand van een aantal belangrijke punten: 

  1. Analyse van 12 beveiligingsapps voor Android
  2. Testresultaten van Android-apps
  3. Begrijpen hoe schadelijke apps werken
  4. Belangrijkste functies van beveiligingsapps
  5. Tips van Testaankoop om je smartphone te beschermen

Analyse van 12 beveiligingsapps voor Android door de experts van Testaankoop

Hoe hebben we onze test uitgevoerd?

We hebben 12 beveiligingsapps voor Android getest. Dit is een overzicht van de belangrijkste resultaten.  

De beveiligingsapps voor Android werden getest op drie aspecten:

  1. Antimalware: in welke mate detecteren ze schadelijke toepassingen wanneer je ze wilt installeren? En hoe goed detecteren ze kwaadaardige toepassingen bij een on-demand scan van externe opslag, in dit geval een SD-kaart waarop malware is geïnstalleerd (on-demand scan)? 
  2. Vals-positieven: hoe vaak geeft de beveiligingsapp aan dat het om malware gaat, terwijl we toch een legitieme toepassing proberen te downloaden?  
  3. Antiphishing: hoe goed detecteert de app phishing-links? Deze test werd ook uitgevoerd voor de mobiele browsers Chrome (op Android), de Samsung Browser (Android) en Safari (iOS).  

Naast de kwaliteit van de bescherming tegen malware en phishing-links, keken we ook naar het gebruiksgemak, de impact van de beveiligingsapp op de levensduur van de batterij en de machtigingen die de toepassing vraagt. Van elke app werden ook de functionaliteiten geïnventariseerd. 

Twee belangrijke opmerkingen over het testen van beveiligingsapps 

  1. Hoewel antimalware en antiphishing gratis zijn, hebben we toch de gratis versie getest. Is een van deze functies enkel beschikbaar tegen betaling, dan hebben we de betaalde versie getest. Alle toepassingen zijn gratis te downloaden, maar sommige vereisen een update via de app om zowel de antimalware- als de antiphishing-functie te kunnen gebruiken.  
  2. De test werd uitgevoerd in april 2023. Zoals bij alle software kunnen leveranciers altijd wijzigingen aanbrengen, dus een geteste versie kan afwijken van de meest recente versie. Dit is het geval met de app Bitdefender. Kort na de test voegde Bitdefender nieuwe functies toe aan zijn malwarescanner. Maar de resultaten van onze test zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd toen de update nog niet beschikbaar was. 

Testresultaten van beveiligingsapps voor Android

Trend Micro Mobile Security & Antivirus  

beste van de test

Prijs: € 4,99/maand of € 25,99/jaar  

Trend Micro Mobile Security & Antivirus is een complete beveiligingsapp met een reeks beveiligingsfuncties, waaronder anti-malware, diefstalbescherming en webbeveiliging. Op het startscherm zie je meteen de status van je smartphone en zijn alle functies toegankelijk. Na een proefperiode van 14 dagen kun je kiezen tussen een maand- of jaarabonnement via een in-app aankoop. De licentie is geldig voor één telefoon.  

Bescherming tegen malware

De app kreeg een perfecte score voor malwarebescherming en detecteerde 100 % van de schadelijke bestanden in de downloadtest en in de on-demand scan van externe opslag. Tijdens de test gaf de app een vals-positieve melding. Met een detectiepercentage van 82,5 % biedt de app ook een goede bescherming tegen phishingsites.  

Bescherming tegen diefstal  

Met de antidiefstalfunctie kun je de doeltelefoon lokaliseren, vergrendelen, wissen en op afstand een alarm laten afgaan. Deze functie is toegankelijk via de webinterface op mobilesecurity.trendmicro.com. De webinterface is heel eenvoudig en toont een lijst met geregistreerde apparaten en de laatst bekende locatie op een kaart. Is deze ingeschakeld, dan maakt de app een foto met de frontale camera wanneer een onbevoegd persoon de telefoon probeert te hacken, een beveiligde toepassing te openen of de Trend Micro-app te verwijderen. Voor deze laatste actie moet de beveiliging tegen wissen vooraf worden ingeschakeld. De simkaartbeveiliging vergrendelt de telefoon als de huidige simkaart wordt verwisseld of verwijderd.   

Extra functies   

De app biedt ook andere functies zoals:  

  • Ouderlijk toezicht, inclusief webfiltering en vergrendeling van de apps. 
  • Wi-Fi Checker waarschuwt je wanneer je verbonden bent met een onbeveiligd wifi-netwerk en stelt voor om van netwerk te veranderen of een VPN te gebruiken. 
  • Fraud Buster detecteert schadelijke links in apps buiten de browser en toepassingsmeldingen. 
  • Pay Guard beschermt online activiteiten en transacties van bank- of winkelapps.  
  • Social Network Privacy controleert de privacy-instellingen van Facebook- en Twitter-accounts.
  • System Tuner stopt achtergrondtoepassingen om geheugen vrij te maken.  

Gebruiksgemak 

Over het algemeen is de app eenvoudig te gebruiken. De goed uitgelegde instructies om alle functies te configureren zijn nuttig. Het menu is duidelijk gestructureerd en navigeren verloopt vlot. Bij het configureren van de antidiefstalfunctie werd echter geen duidelijke indicatie gegeven over de locatie van de webinterface.

Als kwaadaardige software wordt gedetecteerd, geeft de app een duidelijk dialoogvenster weer waarin de bedreiging en de te ondernemen actie worden aangegeven. 

Sophos Intercept X pour Mobile   

Prijs : gratis 

Sophos Intercept X for Mobile is een gratis, reclamevrije mobiele beveiligingsapp die anti-malware, webbeveiliging en app-auditing bevat. Het hoofdscherm toont bovenaan de status van je smartphone en de belangrijkste functies zijn gegroepeerd in drie categorieën (toestelbeveiliging, netwerkbeveiliging, appbeveiliging). De app geeft informatie over instellingen of problemen die de beveiliging en vertrouwelijkheid van je telefoon kunnen beïnvloeden (bijv. geen schermvergrendeling, geroot apparaat, ...).  

Bescherming tegen schadelijke software 

De app kreeg een hoge score voor bescherming tegen schadelijke software en detecteerde 99,2 % van de schadelijke bestanden in de downloadtest en in de on-demand scan van externe opslag. Tijdens de test gaf de app twee vals-positieve meldingen. Met een detectiepercentage van 84,5 % biedt de app ook een goede bescherming tegen phishingsites.  

Bescherming tegen diefstal 

Diefstalbeveiliging is niet inbegrepen.  

Extra functies  

Met de appbeveiliging kun je bepaalde apps beschermen tegen ongeautoriseerde toegang met behulp van een pincode, patroon, wachtwoord of vingerafdruk. De app biedt ook de volgende functies:  

  • Wi-Fi Security voert netwerkcontroles uit, maar geeft geen waarschuwing als je verbonden bent met een onbeveiligd wifi-netwerk.  
  • Link Checker detecteert schadelijke links in niet-browserapps, zoals instant messaging- en e-mailtoepassingen.  
  • Password Safe slaat accountgegevens op in een digitale wachtwoordkluis.  
  • Authenticator kan worden gebruikt om eenmalige wachtwoorden te genereren voor tweestapsverificatie. Gebruikers kunnen app-instellingen opslaan en herstellen, bijvoorbeeld wanneer ze van telefoon veranderen.  

Gebruiksgemak  

Dankzij de overzichtelijke interface en duidelijke menustructuur is de app eenvoudig in gebruik. De malwarescanner is echter minder gemakkelijk te vinden en zit wat verborgen. De app biedt geen snelle introductie tot de verschillende functies en raadt niet aan om ze te activeren. Als kwaadaardige software wordt gedetecteerd, geeft de app een duidelijk dialoogvenster weer waarin de bedreiging en de te ondernemen actie worden weergegeven. 

Begrijpen hoe schadelijke apps werken

Waarom hebben we het over schadelijke apps en niet over virussen? Simpelweg omdat virussen, zoals ze in de IT-wereld worden genoemd, niet bestaan op smartphones. Een virus werkt zo dat het zich niet kan verspreiden in een omgeving zoals je telefoon. Vraag is dus hoe je smartphone kan worden geïnfecteerd en waar je moet op letten. Onze experts leggen het hier allemaal uit

Belangrijkste functies van beveiligingsapps

Zoals we zagen in onze analyse van 12 beveiligingsapps voor Android, bieden ze verschillende functies om je te helpen je smartphone te beschermen. Naargelang ze zijn ontworpen voor Android of iOS veranderen hun functies om zich beter aan te passen aan hun omgeving. Wat kun je nu verwachten van een Android-smartphone of een iPhone? Ontdek de beveiligingsapps hier. 

Tips van Testaankoop om je smartphone te beschermen

Of je nu besluit om een beveiligingsapp te installeren of niet, het is altijd interessant om te weten hoe je een schadelijke app op je smartphone herkent. Onze experts hebben een lijst met aanwijzingen opgesteld die een belletje moeten doen rinkelen. En om je nog beter te beschermen, geven de experts van Testaankoop je ook de beste tips om zelf je smartphone te beschermen. Lees al hun tips hier.