Dossier

5 tips om je smartphone vakantieproof te maken

26 juli 2019
smartphone

De zomer stelt je smartphone voor een paar uitdagingen. Vijf tips om je smartphone ook tijdens je vakantie veilig en in topconditie te houden.

Je smartphone krijgt tijdens de zomermaanden heel wat te verduren. Onze tips om je telefoon en de gegevens die erop staan zo goed mogelijk te beschermen.

1. Houd je toestel koel

Warmte is niet goed voor je smartphone en de levensduur van de batterij. Leg je smartphone dus nooit in de zon of in een warme auto. Aangezien de batterij tijdens het laden sowieso al warmer wordt, is het ook geen goed idee om je smartphone in de zon op te laden.

Om je batterij te sparen bij warm weer, zet je functies die veel energie vragen (wifi, bluetooth, locatievoorzieningen, actieve apps …) tijdelijk uit wanneer je ze niet gebruikt. Heb je je smartphone helemaal niet nodig? Zet hem dan in vliegtuigstand of zelfs helemaal uit.

Is je smartphone beschermd met een hoesje? Als het heel warm is, doe je dit er beter niet rond. Zo kan je smartphone zijn warmte beter kwijt. Geraakt je toestel toch oververhit? Zet het dan uit en leg het op een koelere plek (niet in de koelkast!). Geef het wat tijd om weer op temperatuur te komen en zet het dan opnieuw aan.

2. Vermijd zand en water

Tijdens de zomer komt je smartphone gemakkelijker in aanraking met zand of water. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit schadelijk is voor de elektronica.

Ga je naar het strand of heb je een activiteit op het water, laat je smartphone dan thuis. Kan je echt niet zonder? Bescherm hem dan met een speciaal hoesje.

3. Doe je smartphone op slot

Of je je smartphone nu meeneemt op een terras, naar evenementen of het buitenland: zorg dat niemand ongeoorloofde toegang krijgt tot je berichten, foto’s of e-mails. Beveilig je toestel hiervoor met een pincode, wachtwoord, patroon, vingerafdruk, iris- of gezichtsherkenning.

Je kiest je beveiligingsmethode als volgt:

  • iPhone: Instellingen > Toegangscode of Touch ID en toegangscode.
  • Android: Instellingen > Vergrendelscherm of Schermvergrendeling of iets gelijkaardigs. Afhankelijk van het merk van je toestel vind je de opties om een vingerafdruk of ander biometrische methode in te stellen via Biometrie en BeveiligingBeveiliging en privacy of iets gelijkaardigs.
  • Windows Phone: Instellingen > Accounts > Aanmeldopties.

4. Installeer een tracking app

Je bent net thuis van een gezellige uitstap en merkt dat je smartphone niet meer in je zak zit. Paniek! Vermijd die stress door op voorhand een tracking app te installeren en te activeren. Je toestel speelt dan een geluid af – ook wanneer het op stil staat – zodat je het terugvindt of zijn locatie kunt bepalen op een kaart. Je kunt je smartphone ook op afstand blokkeren en de inhoud wissen als je denkt dat hij in verkeerde handen is gevallen. Is je telefoon gestolen, neem dan altijd contact op met de politie.

  • Android: Download de app Vind mijn apparaat (staat op sommige telefoons standaard geïnstalleerd) in de Google Play Store. Ga dan op je toestel naar Instellingen > Google (Instellingen) > Beveiliging (of iets gelijkaardigs). Tik op Vind mijn apparaat en zet de schakelaar Aan.
  • iPhone: Activeer de app Zoek mijn iPhone via Instellingen > klik op je accountnaam > tik op iCloud. Zet de schakelaar bij Vind mijn iPhone op Aan.
  • Windows Phone: Log in op je Windows-account, kies de smartphone die je wilt terugvinden en selecteer Zoeken (of Vergrendelen).

5. Deel je locatie niet voortdurend

Wil je liever niet dat dieven weten dat je op vakantie bent of ergens op een terrasje zit, spring dan voorzichtig om met het delen van je locatie en vakantiefoto’s op sociale media. Wacht bijvoorbeeld met het delen van foto’s tot je weer thuis bent. En schakel de locatievoorzieningen-functie enkel in als je een goede reden hebt, bv. om de gps-functie van je smartphone te gebruiken.

Weet ook dat je mobiele data verbruikt wanneer je foto’s en andere gegevens verstuurt via sociale media. Buiten de EU kan dit de kosten onnodig doen oplopen.

Ontdek meer tips op Cybersimpel.be

Meer tips om veilig online te gaan tijdens de vakantie vind je op Cybersimpel.be. Met deze website willen we consumenten stimuleren om zich beter te wapenen tegen de risico’s van het internet.

Ontdek Cybersimpel

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2019

ik zou graag en gsm hoesje hebben voor de smartphone die ik via testaankoop heb gekregen bij mijn aansluiting . Graag helpen, want nergens te vinden …

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2020
, Gereageerd:

Ga eens op zoek bij 'aliexpress'. Enorme keuze voor een prikje!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/02/2020
, Gereageerd:

Hoi José, wij waarschuwen al enige tijd voor de risico's en problemen (zoals ondermaatse kwaliteit) als je iets bestelt bij Chinese webwinkels zoals AliExpress. Wij hebben deze website grondig getest en de resultaten ervan kan je raadplegen via volgende link :https://bit.ly/2Or0lf0 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2019
, Gereageerd:

Hoi Pierre,
Je kan hiervoor een universeel hoesje gebruiken dat je kan terugvinden in een elektrozaak.
De afmetingen van de smartphone zijn: H 143 mm x B 72,5 mm x D 9 mm.
Normaal gezien zou een hoesje voor een 5 inch smartphone moeten passen.

^Pol

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2019

Wil de cybersimpel ontdekken maar krijg 404 file or directory not found als antwoord.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/10/2019
, Gereageerd:

Dag Freddy, is dit wat je zoekt? www.test-aankoop.be/.../cyber-helden
Mvg
^Albine

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies