Nieuws

Dit zijn de vier beste wandelapps

02 juni 2022

Als wandelliefhebber gebruik je misschien al een wandelapp op je smartphone waarmee je prachtige wandelroutes kan volgen of in alle veiligheid vrij kan rondlopen. Vaarwel kompas! We hebben de vier populairste gratis apps van het moment getest. Dit zijn de voor- en nadelen volgens onze hightech experts.

Hoe bereken je het aantal afgelegde kilometers of de afstand tijdens het wandelen? Of hoe vind je mooie wandelroutes die al uitgestippeld werden door anderen zodat je je neus niet hoeft te begraven in een NGI-kaart of moet speuren naar de gekleurde markeringen op boomstammen? Met een wandelapp!

Dit soort apps heeft de wind in de zeilen sinds het begin van de coronacrisis twee jaar geleden. Voor velen was wandelen de enige uitlaatklep. Misschien ben jij een van de gelukkigen die verslaafd zijn geraakt aan hun wandelschoenen en avonturen door bos en weiland?

1. Wat is een wandelapp precies?

De populariteit van wandelen heeft het succes van wandelapps gestimuleerd. Een wandelapp is een navigatie-app – zoals TomTom of Google Maps voor de auto – die je op je smartphone (Android of iOS) installeert en die je begeleidt op je wandelroute. Geen gehannes meer met kaart en kompas: je smartphone wijst je de weg.

 

Onze test van smartphones

Onze experts beoordeelden de vier meest gedownloade wandelapps in BelgiëKomoot, AllTrails, Wikiloc en OutdoorActive –, zowel voor iOS (de iPhone van Apple) als voor Android (andere smartphonemerken). In Vlaanderen is Wandelknooppunt ook heel populair bij beginnende wandelaars. Deze app heeft een zeer gebruiksvriendelijke en efficiënte interface. We hebben deze echter niet getest omdat ze enkel actief is in Vlaanderen en niet in Wallonië. Maar de app vervolledigt wel de top 5 van beste wandelapps in 2022.

2. Hoe werkt een wandelapp?

De technologie waarvan deze apps gebruikmaken, is vaak gebaseerd op zowel topografische als wegenkaarten, met name vrij beschikbare kaarten van een collaboratief onlineplatform zoals OpenStreetMap.

 

Deze apps tonen de route in realtime.

Terwijl automobilisten gewoonlijk van punt A naar punt B rijden, leggen wandelaars meestal een lus af, zodat ze weer thuis of bij de auto aankomen. Er bestaan echter ook wandelroutes van punt A naar punt B, bijvoorbeeld tussen twee stations, voor wandelaars die het openbaar vervoer nemen.

3. Zijn wandelapps betrouwbaar?

Riskeer je dan niet te verdwalen als je volledig op je smartphone vertrouwt? Onze test wijst uit dat recente apps beter gebriukmaken van de verschillende locatietechnologieën dan de klassieke gps'en en dat ze nauwkeuriger zijn.

Dankzij het Assisted Global Positioning System (A-GPS) kan een smartphone namelijk een beroep doen op verschillende hulpmiddelen, zoals de trigonometrische positionering van het 4G-netwerk, de locatie van wifi-toegangspunten, die geolokalisatiegegevens verschaffen, of een ingebouwde accelerometer, die de bewegingssnelheid meet.

Sommige apps tonen behalve bewegwijzerde wandelroutes en routebegeleiding (beeld- en stemnavigatie) ook foto’s van plaatsen die andere voorbijgangers hebben gefotografeerd, voorzien van hun commentaar. Die commentaren zijn erg nuttig als je twijfelt over de richting die je uit moet (vooral als je de gratis versie van de app gebruikt). Aarzel niet om zelf een mooi foto te uploaden in de app voor de volgende wandelaars.

Zo maak je goede foto's met je smartphone

4. Is de gratis versie van een wandelapp goed genoeg?

Wanneer is het zinvol om de betalende versie of een abonnement op deze apps te nemen?

De meerderheid van de geteste apps werken goed en hun gratis versie volstaat. Maar al deze apps zullen je vroeg of laat geld proberen af te luizen door uit te pakken met de voordelen van hun pro of premium versie. De prijs varieert van € 2,5 tot € 5 per maand (€ 30 tot € 60 per jaar, per app). Dat is niet niks. Zijn ze dat bedrag wel waard? Dat hangt af van je behoeften, hoe vaak je gaat wandelen en hoezeer je voor uitdagingen bent.

Als je altijd in dezelfde streek gaat wandelen, heb je bijvoorbeeld genoeg aan de gratis versie van Komoot, aangezien je de kaarten van een provincie offline kunt gebruiken. Voor de drie andere apps die we hebben getest, heb je een abonnement nodig om de kaarten te downloaden en de routes offline te gebruiken. Dat kan interessant zijn als de netwerkkwaliteit slecht is of als er geen 4G-ontvangst is op je route.

Betalende versies hebben nog andere voordelen, zoals de mogelijkheid om ze te koppelen aan een smartwatch (alleen bij Komoot kan dit in de gratis versie). Zo hoef je niet constant met je neus op je smartphone te zitten want het scherm van de smartwatch gidst je rechtstreeks aan je pols (door te trillen wanneer je van richting moet veranderen).

 

Vergelijk smartwatches

De premium versie biedt ook nog andere functies, zoals realtime tracking (om je familie gerust te stellen als je alleen op pad gaat), de weersvoorspellingen en luchtkwaliteit (pollen, vervuiling), activiteiten plannen en opslaan, 3D-kaarten ...

5. Waarop moet je letten bij een wandelapp?

Een groot nadeel van de constante navigatie bij dit soort apps is dat de batterij van je smartphone heel snel leeg loopt. Voor een wandeling van meer dan 3 uur is het dan ook ten zeerste aan te raden om een powerbank (en bijbehorende kabel) mee te nemen. Zo kun je onderweg je toestel opladen wanneer nodig.

Vind de beste en goedkoopste powerbank