Nieuws

Muziek kopen is soms wel een goed idee

21 januari 2021
Audiostreaming: muziek kopen is soms nog goed idee

Is de opgang van audiostreaming nefast voor de aankoop van muziek ? Het is een terechte vraag. Ook al bieden de muziekplatforms bepaalde voordelen, het is niet ouderwets om nog steeds je liedjes te willen bezitten.

Sinds 2018 is audiostreaming – het luisteren naar muziek via internet – goed voor meer dan de helft van de muziekverkoop in België. Spotify, Deezer, YouTube Music, Qobuz ... Tegenwoordig bieden tientallen platforms (hier onze analyse van zeven) consumenten miljoenen liedjes en audiotracks aan. In ruil voor een bescheiden maandelijks abonnement of afgewisseld met irriterende, terugkerende reclame.

Naar onze analyse van 7 muziekplatformen

Downloading of streaming

Het downloaden van muziekbestanden betekent dat het nummer rechtstreeks naar jouw apparaat wordt overgezet waar het wordt opgeslagen. Je hebt geen internetverbinding nodig om ernaar te luisteren. Je betaalt een eenmalige vergoeding om een nummer of een album te kopen. Daarna ben je er eigenaar van. 

Streaming werkt anders: je bezit niet echt de nummers en je luistert ernaar op het internet. De muziekdiensten bieden een gratis versie en een betalende versie aan (je hebt geen last van advertenties en kunt genieten van offline downloads ). Ook al heb je met streaming geen internet nodig, toch maakt deze licentie je niet de trotse eigenaar van al deze nummers. Je bent in zekere zin slechts een "huurder". De sterk versleutelde bestanden worden tijdelijk op je apparaat opgeslagen. Zodra je jouw abonnement opzegt, verdwijnt je favoriete muziek. En zelfs als je geabonneerd blijft, kan de streamingdienst heel goed besluiten om een album of zelfs een volledig deel uit je muzieklijst te verwijderen.

Voordelen en nadelen

Hoewel je via streamingtechnologie geen volledige controle over jouw muziek hebt, biedt het bepaalde voordelen die voor veel consumenten interessant kunnen zijn: offline afspeellijsten onderweg, gedaan met een harde schijf die snel vol raakt en enorm veel geweldige ontdekkingen slechts één klik verwijderd.

Sommigen van ons bezitten nog steeds graag hun muziek. Fysiek door bijvoorbeeld hun verzameling cd’s te laten zien of virtueel met eindeloze afspeellijsten. Volledig passé ? Welnee. Wanneer de bibliotheek van het streamingplatform evolueert, kan je favoriete nummer heel goed van de ene seconde op de andere verdwijnen zonder enige waarschuwing. We stellen persoonlijk vast dat we in de loop van de jaren, alleen al in Spotify, een dozijn tracks zijn kwijtgeraakt. Muziek aankopen blijft dus interessant. Het is zelfs de beste optie als je muziek wilt opslaan, delen en naar eigen believen wilt gebruiken.

De meeste streamingplatforms bieden echter geen koopoptie. Slechts enkele doen dat. We geven via ons dossier enkele voorbeelden van digitale muziekwinkels.

Zware ecologische voetafdruk

Ondanks het feit dat de muziek "virtueel" is, is de impact van muziekstreaming (vooral met videoclips) op het klimaat verre van neutraal. Datacenters moeten continu al deze digitale data delen, wat voor een zwaar energieverbruik zorgt.

6 tips om je digitale voetafdruk te verkleinen