Nieuws

YouTube Music kan Google Play Music niet evenaren

12 januari 2021

Google Play Music is niet meer, lang leve YouTube Music … Of toch niet? Wij zijn van mening dat de functionaliteit voor de consument drastisch wordt verminderd. Bovendien zijn de verschillende interfaces ("Music" en "Premium") van het YouTube-platform ronduit verwarrend. Onze analyse, en de antwoorden op je vragen.

Misschien weet je dit al een tijdje, of realiseer je het jezelf pas sinds kort: Google Play Music is over en uit. Het platform was sinds zijn stopzetting niet meer actief en sinds enkele dagen ook niet meer beschikbaar. Gebruikers hadden tot eind december 2020 de tijd om te migreren naar opvolger YouTube Music.

 

Had je een abonnement op Google Play Music en heb je je afspeellijsten of aankopen nog niet overgezet? Geen paniek. We deden de test door de oude applicatie te openen en onze afspeellijsten verschenen even ... om dan te verdwijnen ("unable to connect"). Maar gelukkig werden ze automatisch gekopieerd naar YouTube Music Premium, het nieuwe platform waar je je account kunt vinden. Dus zelfs als je je bibliotheek niet op tijd van Google Play Music had overgezet, kun je deze nog steeds vinden in YouTube Music Premium (zie onderstaande afbeelding). Alleen de omgeving verandert, niet je account.

 

De kunst van de verwarring

Wat is het verschil tussen het "Music"-platform van YouTube en "Music Premium" waarnaar Google Play Music is gemigreerd? YouTube Music is de gratis versie, zoals Spotify Free; YouTube Music Premium is de betaalde versie (€ 9,99/maand), zoals Spotify Premium.

Het betaalde platform verschilt op drie vlakken van de gratis versie (zorg ervoor dat je de juiste URL invoert: https://music.youtube.com, niet www.youtube.com):

  • Geen reclame.
  • Mogelijkheid om inhoud offline te downloaden. Dit zijn echter geen echte downloads, maar buffers. Als er binnen 30 dagen geen verbinding met het web is, worden de gegevens gewist. Je raadpleegt dus best één keer per maand een van je online afspeellijsten.
  • Mogelijkheid om naar je muziek op de achtergrond te luisteren, dat wil zeggen, zelfs wanneer het scherm niet actief is. Maar in de gratis versie maakt de technologie volgens ons onooglijk gebruik van de software: Google detecteert de toestand van je apparaat – in stand-by of niet – om het afspelen stop te zetten, terwijl dat technisch gezien niet nodig is (behalve om je gratis luistertijd te verminderen ...).

Er zijn nog een paar bedenkingen te formuleren:

  • Je kunt geen aankopen doen zoals op Google Play Music: je kunt alleen nog maar muziek "huren" (streamen).
  • Google Music heeft geen bureaubladtoepassing voor de pc, je moet de webbrowser gebruiken. Op deze manier kun je geen nummers downloaden om ze offline te beluisteren.
  • Je kunt afspeellijsten van YouTube Music Premium ook raadplegen in de YouTube-app, maar je krijgt dan wel advertenties te zien en kunt ze niet afspelen op de achtergrond.

YouTube Premium: de nog duurdere formule

Als je in YouTube Music Premium vertoeft, heb je het gevoel bij het vertrouwde Google Play Music te zijn beland. Totdat je een video bekijkt en wordt onderbroken door reclame ...

Opnieuw is Google verwarrend. Bovenop het gratis YouTube Music en betaalde Music Premium is er namelijk nog een derde, nog duurder niveau in YouTube: YouTube Premium. Voor een paar euro meer (€ 11,99/maand in plaats van € 9,99) kan je in YouTube Premium onder andere ontsnappen aan de advertenties in video's. We moeten echter opmerken dat deze advertenties het afgelopen jaar sterk zijn toegenomen. Tot vier reclameblokken in een 25 minuten durende video! Het lijkt wel met opzet gedaan om de consument te dwingen richting een betalende formule waar hij geen last heeft van die reclame. Bovendien kun je geen abonnement nemen op YouTube Premium zonder ook te betalen voor YouTube Music Premium (je kunt dus niet gewoon € 2 per maand betalen om video's zonder reclame, in de achtergrond of offline te kunnen afspelen).

 

YouTube Music Premium is dus geen afspiegeling van Google Play Music. Het is een ander platform, dat we niet overtuigend vinden. Een blik op de concurrentie zoals Spotify of Deezer, die bovendien Europees zijn, is zeker niet nutteloos.