Nieuws

6 tips om je digitale voetafdruk te verkleinen

Onze digitale activiteiten hebben een impact op het klimaat. Hoe kun je zelf bijdragen aan een meer verantwoord gebruik van je digitale toestellen? 6 eenvoudige tips waarmee je wel degelijk een verschil kunt maken.

01 januari 2021

Net als het sorteren van afval kan digitale soberheid een positieve impact hebben. Volg deze 6 tips om de juiste reflexen te kweken.

1. Schakel de grootste stroomvreters uit
Sommige toestellen blijven zelfs in stand-by veel stroom verbruiken. Dat geldt onder andere voor je tv-decoder, zeker als je klant bent van Voo (zie Test Aankoop 648 van januari 2020). Je router kun je niet uitschakelen als die nood heeft aan een constante verbinding, bijvoorbeeld met je alarmsysteem of thermostaat. Maar je printer en andere toestellen die je maar af en toe gebruikt, wel. Toestellen die je veel gebruikt (zoals je tv, dvd-speler enz.) kun je allemaal op één stekkerdoos aansluiten, zodat je ze in één keer kunt uitschakelen.
2. Spring verstandig om met multimedia

De belangrijkste regel is: niet meer streamen dan nodig. Maak niet onnodig gebruik van Netflix en andere internetdiensten, zeker niet als je de film of serie al op dvd hebt. Kies ook een lagere videokwaliteit: 8K heeft geen zin en ook 4K kun je beter zo veel mogelijk vermijden. De coronacrisis toont duidelijk aan hoe zwaar videostreaming doorweegt. Netflix en YouTube (volgens The Shift Project allebei goed voor 12 % van het totale internetverkeer) werden meteen met de vinger gewezen omdat ze zoveel data opslorpen. Beide hebben daarom beslist om hun beeldkwaliteit te verlagen om overbelasting van het internet te voorkomen.

Wat muziek betreft, luister je dan weer beter via Spotify of Deezer dan via YouTube. Of haal je cd’s weer eens onder het stof vandaan om wat vaker offline muziek te beluisteren. Een fysieke drager of eenmalige download is altijd beter dan streamen. Denk er dus ook aan om de optie "video’s automatisch afspelen" uit te schakelen op sociale media (op Facebook via Instellingen > Video’s).

3. Vermijd onnodige opzoekingen

Elke zoekopdracht op internet kost energie om de server te laten draaien. Door rechtstreeks het internetadres in te voeren om naar een website te surfen, kun je die impact ietwat verkleinen. Neem dus eerst een kijkje in je geschiedenis en je bladwijzers voor je een website opzoekt via Google (zie Test Connect 23 van juli 2019).

En gebruik eventueel een groene zoekmachine, zoals Ecosia, die de reclame-inkomsten van je zoekopdrachten gebruikt om bomen te planten. Als je gebruikmaakt van Chrome of Firefox, installeer dan de extensie Carbonalyser om de impact van je internetgebruik te meten.

4. Kuis je mailbox op

Heel wat e-mails worden onnodig verstuurd of bewaard, wat voor een overbodige serverbelasting zorgt. Daarom is het aan te raden om regelmatig je mailbox op te kuisen. Dat hoeft geen eeuwigheid te duren: spits je bijvoorbeeld toe op de zwaarste e-mails. In Gmail kun je die gemakkelijk terugvinden door larger:10M in het zoekveld te typen. Dan krijg je een lijst van alle e-mails van meer dan 10 MB, die je onmiddellijk kunt verwijderen.

Doe ook de moeite om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven die je nooit leest. En probeer vooral het aantal en de grootte van je e-mails te beperken: stuur ze niet onnodig naar een lange lijst ontvangers, verstuur foto's in een lage resolutie en vermijd bijlagen. Als je een bestand verstuurt via e-mail, wordt het immers onnodig een tijdlang opgeslagen op verschillende locaties. Daarom kun je het bestand beter op één server uploaden via bijvoorbeeld WeTransfer en alleen de link naar het bestand versturen via e-mail. De ontvangers zullen het dan enkel downloaden als ze het nodig hebben. En na enkele dagen wordt het automatisch van de server verwijderd.

5. Gebruik wifi in plaats van 3G of 4G
4G verbruikt meer energie dan 3G, dat dan weer meer verbruikt dan 2G. Maar wifi blijft de zuinigste verbinding en veroorzaakt een lagere uitstoot van broeikasgassen. Download updates en andere zware programma’s dus altijd als je toegang hebt tot een wifinetwerk. Verbruik zo weinig mogelijk data op het moment dat je enkel toegang hebt tot 3G of 4G, door bijvoorbeeld op voorhand video’s te downloaden via wifi. Je kunt je netwerkvoorkeur trouwens wijzigen via je smartphone-instellingen. Ga op een Androidtoestel naar Verbindingen > Mobiele netwerken, op een iPhone of iPad naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data.
6. Dank je toestellen niet te snel af
Draag zorg voor je digitale toestellen: dan gaan ze vaak langer mee dan je zou denken. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je
portemonnee (zoals het voorbeeld van de tv hierboven aantoont). Installeer systematisch beveiligingsupdates, verwijder programma’s die je niet gebruikt, zorg ervoor dat je harde schijf niet bomvol staat enz. Probeer ook je batterij zo veel mogelijk te sparen (zie Test Connect 25 van november 2019). En denk eraan dat er steeds meer betaalbare mogelijkheden zijn om je toestel te (laten) herstellen.