Nieuws

Welke browser beschermt het best tegen phishing?

14 januari 2022

Hoe goed werkt de ingebouwde antiphishingfunctie van je browser? Onze experts deden de test voor de vijf populairste browsers. Firefox scoort meestal het best, maar laat af en toe ook steken vallen. Weinig browsers voeren hun taak constant goed uit en bij eentje ging het in 2021 alleen maar bergaf.

Een klik op een malafide link is snel gebeurd. Om surfers te beschermen hebben de grote browsers een antiphishingfunctie ingebouwd. Concreet zal die functie phishingwebsites detecteren en blokkeren zodat ze niet meer toegankelijk zijn voor bezoekers. Wij gingen de doeltreffendheid van die functie grondig na.

1600 phishingwebsites bezocht

Van 2020 tot en met december 2021 hebben onze labo-experts elke drie maanden telkens 200 phishingwebsites – dus 1600 in totaal – bezocht vanuit de populairste webbrowsers in Windows 10 en macOS.

De websites werden tegelijkertijd bezocht om de kansen tussen de browsers gelijk te houden. Verder maakten we gebruik van de standaardinstellingen van elke browser, was er geen andere antiphishing-software actief tijdens de test en testten wij telkens met de meest recente versies van de browsers en besturingssystemen.

Google Chrome duidelijke verliezer

Het verdict? Niet elke browser beschermt even goed tegen phishing. Bovendien fluctueren de resultaten doorheen de tijd: een browser die op een bepaald moment goed scoort in onze test, blijkt niet automatisch de beste over de hele lijn.

In Windows 10 scoort Firefox bijna constant het best, alleen begin 2020 en in september 2021 doet Edge het beter. Verder blijft Microsofts browser Firefox op de voet volgen.
Voor Chrome zien we dan weer sterk dalende resultaten: waar die browser eind 2020 nog 70% van de bezochte phishingwebsites blokkeerde, zette hij gedurende 2021 enkel slechter wordende resultaten neer. Op het einde van vorig jaar blokkeerde de meest populaire browser slechts 11% van de phishingsites.
Ook Opera doet het begin 2020 met 71% geblokkeerde sites best goed, maar duikt in de loop van 2021 onder de 50%, om daarna terug op te klimmen tot 63%.

Op macOS beschermt Safari de laatste 6 maanden net ietsje beter dan Firefox terwijl dit een lange tijd omgekeerd was.
Google Chrome doet het alsmaar slechter. Eind 2021 blokkeert de browser slechts 11% van alle phishingsites. Ter vergelijking: eind 2020 wist Chrome nog 85% van alle phishingpogingen te detecteren.  
Opera tot slot, doet het vooral begin 2020 goed, om dan te fluctueren tussen gemiddelde en slechte resultaten.

Dit kun je zelf doen tegen phishing

Een veilige browser gebruiken is alvast een goede reflex om je niet aan de haak te laten slaan. Maar dat wil niet zeggen dat je voor de rest rustig achterover kunt leunen. Al onze tips tegen phishing lees je in onze uitgebreide dossier.

Lees onze tips tegen phishing