Dossier

Sinusitis

09 december 2014
sinusitis

Meestal geneest sinusitis vanzelf en zijn antibiotica niet nodig. Er zijn wel verschillende manieren om de klachten te verlichten, ook zonder dat u meteen naar geneesmiddelen moet grijpen.

Aandoening

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen, holtes in de schedel die in verbinding staan met de neusholtes. In normale toestand zijn de holtes gevuld met lucht, maar als ze ontstoken zijn, zwellen de weefsels op en neemt de slijmproductie toe. Door de zwelling van het slijmvlies kunnen de kleine drainageopeningen van de sinussen verstopt raken. Als de weg naar de neus niet meer vrij is, gaat de afscheiding (het slijm) zich ophopen. Daardoor kunnen verschillende symptomen ontstaan, waarvan sommige erg pijnlijk kunnen zijn.

De meeste gevallen van sinusitis gaan na een aantal weken vanzelf over. Artsen spreken van "acute sinusitis". Er zijn echter ook gevallen waar de aandoening maar blijft aanslepen. Dit heet dan "chronische sinusitis". Verder zijn er ook mensen die last hebben van frequent terugkerende sinusitis, wat men dan "recurrente sinusitis" noemt. Chronische en recurrente sinusitis zijn in de praktijk helaas niet gemakkelijk te behandelen. In dit dossier focussen we echter op de meer frequente acute gevallen.


De sinussen zijn holtes in de schedelbeenderen, die in verbinding staan met de neusholtes en neusgaten. De wanden zijn bedekt met slijmvlies, dat op neusslijmvlies lijkt. In normale toestand zijn de holtes gevuld met lucht, maar als ze ontstoken zijn, zwellen de weefsels op en neemt de slijmproductie toe.


Meestal viraal

Sinusitis kan in principe verschillende oorzaken hebben: schimmelinfectie, allergie, poliepen, anatomische afwijkingen, tandabces, cocaïnegebruik … Maar in de meeste gevallen is acute sinusitis gewoon aan virussen te wijten. Ze is dan het gevolg van een verkoudheid die zich uitbreidt naar het slijmvlies van de sinussen. Door die ontsteking van de sinussen en de daaropvolgende slijmophoping kan er een milieu ontstaan waarin bacteriën eventueel kunnen gaan woekeren. Vooral een dergelijke bijkomende bacteriële infectie kan voor problemen zorgen, want een bacteriële sinusitis kan in theorie tot gevaarlijke complicaties leiden. Gelukkig evolueert een virale sinusitis naar men aanneemt in hoogstens 2 % van de gevallen tot een bacteriële vorm. Een louter virale sinusitis verdwijnt normaal gezien na een tiental dagen, een bacteriële kan wat langer duren. Beide genezen echter meestal vanzelf, zonder dat een behandeling nodig is.