Dossier

Plasproblemen bij de man

30 december 2011
Plasproblemen bij de man

Ondervindt u soms moeilijkheden bij het plassen? Dat is bij mannen vanaf 50 jaar niet zo zeldzaam. In veel gevallen is dat te wijten aan een goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathypertrofie in het jargon). Maar de klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een overactieve blaas, een infectie, blaasstenen enz. Een correcte diagnose is van belang.

De symptomen

Vanaf een bepaalde leeftijd kampen heel wat mannen met plasproblemen: een slappe of onderbroken urinestraal, om de haverklap naar het toilet moeten, het gevoel dat de blaas niet echt leeg is, nadruppelen ... Dikwijls moet men ook 's nachts uit bed om te plassen, soms zelfs meerdere keren. Het valt ook voor dat men een plotselinge aandrang voelt en zich moet reppen om tijdig het toilet te bereiken. Leuk is anders.

U kunt uw dokter helpen

Plasproblemen kaart u beter met uw arts aan. In veel gevallen is er sprake van een goedaardige prostaatvergroting. Maar de klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een overactieve blaas, een infectie, blaasstenen enz.
Om tot een correcte diagnose te komen, gebruiken artsen onder meer de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen standaardvragenlijst, de International Prostate Symptom Score (IPSS).
U vindt die vragenlijst hier (pdf-bestand). Vul ze thuis op uw gemak in vóór u met uw plasklachten naar de dokter gaat en neem uw antwoorden mee. Ze kunnen hem helpen om de aard en de ernst van de klachten beter te beoordelen.

Een behandeling hoeft niet altijd

Doet u niets, dan kunnen de klachten verergeren … of niet! In wellicht meer dan de helft van de gevallen blijft de toestand stabiel of treedt zelfs een spontane verbetering op. Het is dus niet altijd nodig om meteen een medische behandeling op te starten. Dikwijls kunt u zich ertoe beperken om af te wachten en te kijken hoe het probleem evolueert. Treedt er geen spontane verbetering op of verergeren de klachten, dan is een behandeling nog altijd mogelijk.
De beslissing om al dan niet te behandelen, hangt van vele factoren af, zoals de ernst van de klachten, maar ook van de manier waarop u de plasproblemen ervaart. Wat de ene ondraaglijk vindt, is voor de andere gewoon vervelend.

Welke behandeling?

Er bestaan geneesmiddelen voor plasklachten die vermoedelijk in verband staan met een goedaardige prostaatvergroting. Sommige verkleinen de prostaat, andere ontspannen het spierweefsel van blaas en prostaat waardoor het makkelijker is om de blaas leeg te maken. Ze zullen de klachten verlichten, maar genezen niet. Houdt u ermee op, dan keren de klachten veelal terug.
Er zijn ook preparaten op basis van planten, maar het staat niet vast of die echt iets uithalen.
In vrij ernstige gevallen zult u soms een operatie moeten overwegen.

Meer over de prostaat

De prostaat of voorstanderklier heeft ongeveer de vorm en de grootte van een walnoot. Ze scheidt een vocht af dat een bestanddeel is van het sperma. De prostaat is piepklein bij de geboorte, groeit fors rond de puberteit en krijgt uiteindelijk een diameter van 3 à 4 cm. Wanneer men volwassen is, kan hij opnieuw beginnen te groeien.
De prostaat bevindt zich voor het rectum (endeldarm), onder de blaas. De urinebuis loopt dwars door de prostaat.
Na jaren kan de vergroting van de prostaat de urinebuis als het ware dichtknijpen en tegen de blaas drukken. Dat is een van de oorzaken van de frequente plasproblemen bij mannen ouder dan 50 jaar.