Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Meningitis

10 oktober 2016
meningitis

10 oktober 2016

Meningitis of hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. De bacteriële vorm is zeldzaam maar veel ernstiger, zelfs dodelijk. Raadpleeg bij de eerste symptomen dus meteen een arts.

Aandoening

Meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen, wat vooral voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen, maar soms ook bij senioren. Meestal wordt meningitis door een virus veroorzaakt. In dat geval is de ziekte in de meeste gevallen vrij onschuldig. Maar ook bacteriën kunnen de oorzaak zijn. Dan moeten zo snel mogelijk antibiotica worden toegediend. Die vorm van meningitis is immers heel ernstig, zelfs levensbedreigend, maar gelukkig al bij al vrij zeldzaam.

Of het om de virale of bacteriële vorm gaat, kunt u zelf niet weten. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen.

De ziekteverwekker van een bacteriële meningitis is in de overgrote meerderheid van de gevallen een pneumokok (Streptococcus pneumoniae), een meningokok (Neisseria meningitidis) of de Hib-bacterie (Haemophilus influenzae type B). Bij kinderen zijn pneumokokken vandaag de dag de grote boosdoener. Invasieve pneumokokkeninfecties zijn gevaarlijk en ongeveer 2% van de getroffen kinderen overlijdt, meestal als gevolg van een meningitis. Ongeveer 3% van de kinderen houdt er letsels aan over, zoals doofheid of een neurologische handicap.

Ernstige infecties met de Hib-bacterie zijn al geruime tijd zeer zeldzaam, sinds een vaccin tegen deze bacterie in het basisvaccinatieschema is opgenomen. Er zijn echter nog infecties mogelijk met Haemophilus influenzae bacteriën van andere types dan het type B, en die kunnen eveneens tot meningitis leiden. Sinds 2001 wordt er bij ons ook een vaccin tegen Neissera meningitidis type C algemeen in gebruik genomen. Daardoor komt meningitis door deze vorm van meningokokken nog nauwelijks voor. Er is echter een verschuiving opgetreden naar meningitis door Neisseria meningitidis type B. Dat baart zorgen, aangezien daartegen nog geen vaccin voorhanden is.

Deze bacteriën zijn bij veel mensen aanwezig in neus en keel, zonder dat ze klachten veroorzaken. Men is dan een asymptomatische drager. Maar soms kunnen ze de natuurlijke afweer overrompelen en dreigt het gevaar van meningitis.