Dossier

Longkanker

04 november 2014
longkanker

Longkanker is één van de drie meest voorkomende vormen van kanker. Kansen op genezing zijn bijzonder gering. U loopt wel minder gevaar om de ziekte te krijgen als u niet rookt. Ook door blootstelling aan asbest, radon en overmatige röntgenstraling te vermijden kunt u het risico verkleinen.

Aandoening

Longkanker is een tumor die ontstaat in het longweefsel. Artsen gebruiken ook de term "longcarcinoom". Longkanker is na prostaatkanker de tweede meest voorkomende kanker bij mannen, bij vrouwen de derde na borst- en darmkanker. Het is de meest dodelijke vorm van kanker. De leeftijdsgroep van 65 tot 80 jaar wordt het vaakst getroffen. De gemiddelde leeftijd waarop in België de diagnose wordt gesteld, is 68 jaar bij de mannen en 65 jaar bij de vrouwen.

Twee types

De twee meest voorkomende types van longkanker (meer dan 95% van alle gevallen) zijn:

  • het kleincellige longcarcinoom (small cell lung cancer - SCLC); 
  • het niet-kleincellige longcarcinoom (non-small cell lung cancer - NSCLC).

De eerste vorm is minder frequent dan de tweede, maar wel een stuk kwaadaardiger. De twee soorten kanker ontstaan in verschillende cellen van de bronchiën. Onder de microscoop zien de kankercellen er niet hetzelfde uit. Dat verschil heeft geleid tot de opdeling in kleincellig en niet-kleincellig longcarcinoom. De verschillende vormen van kanker ontwikkelen zich anders en reageren ook anders op de behandelingen, vandaar het belang om het onderscheid te maken bij de diagnose.

Kleincellige kankers zijn zeer agressief en groeien snel. Bij diagnose is er bij zowat 80% van de patiënten al sprake van uitzaaiingen. De meer frequente niet-kleincellige kankers (goed voor zowat 75% van de gevallen) vormen een heterogene groep, met als belangrijkste subsoorten het plaveiselcelcarcinoom, het adenocarcinoom en het grootcellig longcarcinoom.

Niet-kleincellige kankers groeien en verspreiden zich trager. Bij diagnose is er bij "slechts" 40% van de patiënten al sprake van uitzaaiingen buiten de borstkas.