Dossier

De chronische longziekte COPD

11 oktober 2017
longziekte

COPD is een chronische longziekte die vooral rokers treft. De aandoening is ongeneeslijk, maar dankzij puffers en een aangepaste levensstijl kunnen patiënten toch een vrij normaal leven leiden. Wat is COPD precies? Wat zijn de eerste symptomen?

Wat is de longziekte COPD?

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een longziekte waar honderdduizenden Belgen aan lijden. Bijna 90 % van de patiënten is roker (geweest). Ook mensen die jarenlang passief hebben meegerookt of op hun werk schadelijke gassen of dampen hebben ingeademd, kunnen de longziekte ontwikkelen. Als de vertakkingen van de luchtpijp langdurig worden blootgesteld aan zulke kwalijke stoffen, kunnen ze meer slijm gaan vormen en verhoogt het risico op een chronische bronchitis. Bovendien kunnen de longblaasjes worden beschadigd, waardoor ze minder zuurstof opnemen. Dat verschijnsel heet longemfyseem. Beide aandoeningen vallen onder de noemer COPD.

De ziekte gaat vaak gepaard met andere aandoeningen. Door de afgezwakte werking van de longen kan het lichaam moeilijker vechten tegen infecties en word je vaker ziek. COPD kan ook hoge bloeddruk veroorzaken in de slagaders die het bloed naar de longen brengen. En het verhoogt het risico op een hartinfarct. Ook op psychologisch vlak zien deze patiënten af. Ze raken makkelijker geïsoleerd en zijn vatbaarder voor een depressie.

Bekijk de patiëntenfolder “COPD... en wat nu” die we in opdracht van het RIZIV hebben gemaakt hieronder.

Folder "COPD... En wat nu?"