Antwoord van expert

Gezond door aarding?

02 april 2017
raad

Mevrouw N. vreest voor de gevaren van het “aardingslaken” dat haar dochter heeft gekocht en zelfs gebruikt voor de kinderen.

Blijkbaar voelde haar dochter zich slecht en heeft één van haar schoonzussen verteld dat ze trillingen heeft gevoeld op een zogenaamd ontaardingslaken. Haar schoonbroer echter gelooft dat dit laken tal van gezondheidsproblemen kan voorkomen. In dit onderlaken van het merk Earthing zou zilverdraad zijn verwerkt. Met een speciale stekker moet het worden aangesloten op de aarding. Maar waarvoor dient het? Het antwoord is simpel: om de goedgelovige consument een peperduur maar volkomen nutteloos product aan te smeren. De reclame staat bol van allerlei pseudowetenschappelijke onzin over “het herstellen van het contact met de aarde”, dat “even belangrijk is als zonlicht, lucht, voeding en water”.

Zo’n aardingslaken zou dan helpen tegen ontstekingen, chronische pijn, slecht slapen, hoge bloeddruk, herstel na sportblessures, hoofdijn, jetlag, veroudering en ga zo maar door.e fabrikant verkoopt gebakken lucht, weliswaar tegen een stevige prijs van € 150 tot € 200. Hij probeert indruk te maken door naar studies te verwijzen, maar die blijken allemaal gevoerd door hetzelfde “onderzoeksteam”, waaronder aandeelhouders van de firma! Mevrouw N. hoeft echter niet bang te zijn: het laken doet niets, dus ook geen kwaad. De positieve dan wel negatieve effecten die sommigen menen te ervaren, zijn eenvoudigweg toe te schrijven aan een placebo- of nocebo-effect.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier