Jicht

Jicht is een vorm van acute artritis. Deze reuma kan ontstaan wanneer het urinezuurgehalte in het bloed te hoog wordt, waardoor een gewricht, meestal aan de basis van de grote teen of ter hoogte van de middenvoet, plots gaat ontsteken. Definitief genezen kan niet, maar u kunt de aanvallen wel tot een minimum beperken en complicaties op lange termijn vermijden.
Aandoening
Jicht is een vorm van acute artritis. Deze reuma kan ontstaan wanneer het urinezuurgehalte in het bloed te hoog wordt doordat er te veel van deze stof wordt aangemaakt of te weinig wordt uitgescheiden via de nieren. Het teveel kan kristallen vormen die neerslaan in een of meerdere gewrichten. Dit veroorzaakt een ontsteking, een zwelling en een intense pijn in dit gewricht (die vaak wordt vergeleken met de pijn bij een bevalling). Meestal wordt eerst de voet (en vooral de grote teen) getroffen, waardoor we spreken van voetjicht, podagra of “het pootje”.
De aandoening komt voor bij 1 op de 200 volwassenen, vooral mannen. Veel is afhankelijk van de leeftijd. Voor zijn 65e heeft een man vier keer meer kans op jicht. Bij de vrouw komt de aandoening vooral na de menopauze opzetten, omdat ze dan minder vrouwelijke hormonen heeft die de hoeveelheid urinezuur onder controle houden. Andere verschillen op basis van het geslacht zijn bv. dat jicht bij vrouwen meer samen voorkomt met hypertensie, dat zij meer dan mannen last hebben aan de vingers of de enkel (al blijft ook hier voetjicht het vaakst voorkomend), en minder frequent opstoten hebben. Doordat jicht minder voorkomt bij vrouwen, wordt het bij hen ook vaak later ontdekt. De ziekte kan ook in de genen zitten.
Jicht is opnieuw opgang aan het maken, door de steile opmars van aandoeningen die er samen mee voorkomen, zoals obesitas, diabetes en hypertensie. Voeg daarbij onze hedendaagse voedingsgewoonten, vaak gekenmerkt door overmatig gebruik van alcohol en fructose uit bv. frisdrank, en u krijgt een perfecte cocktail om onze urinezuurbloedspiegels boven het kritische niveau te doen uitstijgen.