Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Artrose van de knie

12 mei 2014
artrose-van-de-knie

12 mei 2014

Kniepijn bij personen boven de 60 is vaak te wijten aan artrose van het kniegewricht. Heel wat mensen, vooral ouderen, hebben er last van. Vermageren in geval van overgewicht en bewegen zijn de eerste stap in de behandeling, aan te vullen met pijnstillende geneesmiddelen indien écht nodig. Alleen bij een kleine groep van patiënten zal op termijn een operatie nodig zijn om de klachten te verhelpen.

Aandoening

Artrose van de knie is eigenlijk slijtage van het kniegewricht. Door dit slijtageproces werkt het kniegewricht niet meer zoals het hoort.

Een gezond gewricht kan door zijn structuur soepel bewegen en de schokken goed opvangen. Dat komt onder andere doordat de uiteinden van het bot bekleed zijn met een laag glad kraakbeen, en er gewrichtsvocht geproduceerd wordt. Bij artrose wordt dit kraakbeen aangetast: het gaat langzaam kapot en wordt steeds dunner, zodat de  botten dichter bij elkaar komen. Er kan ook kraakbeen loskomen en in het gewricht terechtkomen, het bot zelf kan aangetast worden, en de kwaliteit van het gewrichtsvocht gaat achteruit, enz.