Dossier

Artrose van de knie

18 september 2019
artrose-van-de-knie

Kniepijn bij personen boven de 60 is vaak te wijten aan artrose van het kniegewricht. Heel wat mensen, vooral ouderen, hebben er last van. Vermageren in geval van overgewicht en bewegen zijn de eerste stap in de behandeling, aan te vullen met pijnstillende geneesmiddelen indien écht nodig. Alleen bij een kleine groep van patiënten zal op termijn een operatie nodig zijn om de klachten te verhelpen.

Aandoening

Het kniegewricht bestaat uit drie verschillende beenderen: het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Artrose van de knie is eigenlijk een progressief slijtageproces van dit kniegewricht, waardoor het niet meer werkt zoals het hoort.

Een gezond gewricht kan door zijn structuur soepel bewegen en de schokken goed opvangen. Dat komt onder andere doordat de uiteinden van het bot bekleed zijn met een laag glad kraakbeen, en er gewrichtsvocht geproduceerd wordt. Bij artrose wordt dit kraakbeen aangetast: het gaat langzaam kapot en wordt steeds dunner, zodat de botten dichter bij elkaar komen. Er kan ook kraakbeen loskomen en in het gewricht terechtkomen, het bot zelf kan aangetast worden, en de kwaliteit van het gewrichtsvocht gaat achteruit, enz.