Dossier

Heupartrose

13 januari 2016
heupartrose

Met de ouderdom krijgen heel wat mensen last van artrose, slijtage van het heupgewricht. Wanneer de symptomen verergeren en niet-chirurgische maatregelen geen verlichting meer bieden, kan als laatste redmiddel een ingreep aangewezen zijn.

Aandoening

Artrose van de heup is (doorgaans leeftijdsgebonden) slijtage van het heupgewricht. Het is frequenter bij senioren, maar kan ook op middelbare leeftijd voorkomen. De aandoening is erg zeldzaam onder de 40 jaar. 

In een gezond heupgewricht zijn de botuiteinden met kraakbeen bedekt. Daardoor kan het gewricht zonder wrijvingen bewegen, en kan het de schokken opvangen van activiteiten zoals stappen, lopen of springen. 

Wanneer het kraakbeen versleten is (links op de tekening), zijn de botuiteinden niet meer beschermd en veroorzaken de wrijvingen pijn en stijfheid.Artrose komt ook vaak voor in de handen, de knieën, de nek en de onderrug, en kan op lange termijn leiden tot lichamelijke beperkingen en een vermindering van de levenskwaliteit.

Soms stabiliseert de ziekte zich. Bij de meeste mensen verergert de toestand echter geleidelijk aan, en in bepaalde gevallen zelfs vrij snel.