Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Droge ogen

28 november 2017
droge ogen

Het vocht in onze ogen is het resultaat van een delicaat evenwicht tussen traanvocht, een olie-achtige film en een slijmlaagje. Wordt het evenwicht verstoord, dan kun je last krijgen van het droge-ogensyndroom.

Aandoening

Droge ogen zijn het gevolg van een verminderde traanproductie (door een verstoorde werking van de traanklieren) of een te snelle verdamping (door een veranderde samenstelling van de olie-achtige laag).

Symptomen

De symptomen zijn een branderig gevoel, matige roodheid, het gevoel dat er een zandkorrel in het oog zit, troebel zicht en een soms hoge traanproductie.

Risicofactoren

Je loopt een hoger risico als je diabetes hebt, chirurgie aan een van de ogen hebt ondergaan, lange tijd oogdruppels hebt gebruikt of als je antihistaminica (tegen allergie), anticholinergica (tegen bevingen) of bètablokkers neemt. 

Behandeling

Wij bevelen aangepaste oogdruppels en/of oogzalf aan. Als dat niet werkt, kan de huisarts bijkomende tests uitvoeren. Waakzaamheid is geboden als de patiënt gezichtsstoornissen ervaart (mogelijk door schade aan het hoornvlies) of te veel tranen aanmaakt (mogelijk te wijten aan een scheurtje).