Dossier

Acne

19 september 2019
acne

Acne komt vooral voor bij tieners, maar sommigen kampen er ook (of pas) op volwassen leeftijd mee. Als je acne wilt aanpakken, ga je beter bij de dokter langs. Er bestaan verschillende geneesmiddelen tegen acne. Wat het beste is, verschilt van geval tot geval en overlopen we in dit dossier.

Aandoening

Als we het hier over acne hebben, gaat het over de meest courante vorm, namelijk "acne vulgaris", in de volksmond "jeugdpuistjes". Specialisten onderscheiden nog andere vormen van acne, maar daar gaan we hier niet op in.

De typische letsels ontstaan in de haarzakjes. Die bestaan uit:

  • een talgkliertje;
  • een kanaal (strikt genomen het haarzakje);
  • en de haar die eruit groeit (de opening waaruit ze groeit, is de porie).

Overal waar er haargroei is, zijn er talgkliertjes, maar ze zijn groter en talrijker in het gezicht. Die kliertjes maken talg aan, een soort van huidsmeer. Hormonale veranderingen tijdens de puberteit kunnen de talgproductie verhogen.

Als er te veel talg wordt aangemaakt, geraken de haarzakjes verstopt. Door de hormonale veranderingen kan ook de aanmaak van huidcellen op hol slaan, die zich dan in het haarzakje gaan opstapelen, waardoor dat nog meer verstopt raakt. Daardoor ontstaan de typische letsels, in eerste instantie doorgaans mee-eters (witte of zwarte puntjes).

Daarnaast wordt acne in de hand gewerkt door de bacterie Propionibacterium acnes, die zich met talg voedt. Deze bacterie is altijd aanwezig op onze huid en is normaal gezien onschadelijk. Maar in een verstopt haarzakje kan ze gaan woekeren en een ontsteking veroorzaken. Door die ontsteking kan het haarzakje scheuren en ernstigere letsels veroorzaken, zoals papels en pustels.