Dossier

Psoriasis

05 maart 2021
psoriasis-als-de-huid-op-hol-slaat

Voor de ongeveer 200 000 à 300 000 Belgen die aan psoriasis lijden, zijn een rode huid, schilfers en jeuk dagelijkse realiteit. Maar veel landgenoten weten niets of nauwelijks iets af over deze chronische aandoening, wat kan leiden tot onbegrip en vooroordelen. Wij krikken de kennis daarom graag wat op.

Aandoening

Psoriasis is een veel voorkomende aandoening. Hoewel de symptomen vooral op de huid voorkomen, is het echter geen huidaandoening, maar een auto-immuunziekte.

Wat gebeurt er onder de huid?

Bij een normale huid vermenigvuldigen de huidcellen in de opperhuid, de keratinocyten, zich continu om de huid te vernieuwen. De nieuwe huidcellen schuiven daarbij langzaam naar boven, de oude sterven af en verdwijnen bij het wassen en wrijven. Dit proces duurt normaal zo’n 28 dagen.

Bij psoriasis gebeurt dit echter in amper enkele dagen. Om nog onbekende redenen worden cellen van het afweersysteem in de diepste laag van de huid (de lederhuid) continu geactiveerd, waardoor er sprake is van een chronische ontsteking. Daardoor gaat het afweersysteem de keratinocyten in de opperhuid als ‘vijand’ aanzien en aanvallen. Deze gaan zich vervolgens sneller delen om de huid te vernieuwen, waardoor er onvoldoende tijd is om de oude huidcellen af te stoten en deze zich gaan opstapelen. Dat vormt de typische verdikte vlekken met schilfers. De rode kleur daarvan is te wijten aan het ontstekingsproces, wat leidt tot uitgezette bloedvaten in de huid.