Nieuws

Geloof de reclame voor Tasectan niet!

07 februari 2020
Tasectan

Trok de reclame voor Tasectan op radio en tv deze week ook jouw aandacht? Dit medische hulpmiddel is echter absoluut geen wondermiddel wanneer je diarree hebt. Er is immers geen enkel degelijk bewijs dat Tasectan een relevant effect heeft.

Afgelopen jaar namen wij verschillende medische hulpmiddelen “in de grijze zone” onder de loep, producten die balanceren op de grens van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Eén daarvan was Tasectan.

Medisch hulpmiddel versus geneesmiddel

Tasectan ziet er op het eerste gezicht uit als een geneesmiddel. Maar toch valt het onder een andere categorie, die van de medische hulpmiddelen. En dat maakt niet enkel voor de firma, maar ook voor jou als patiënt een wereld van verschil.

Zo mogen medische hulpmiddelen op de markt komen zonder de nodige studies omtrent de werkzaamheid en veiligheid, en de opvolging van de veiligheid na commercialisering is bovendien erg beperkt. Daarnaast is er weinig tot geen betrouwbare informatie omtrent deze zogenaamde medische hulpmiddelen die je als consument kunt consulteren, en kunnen firma’s nagenoeg zonder beperkingen hun product promoten via reclame.

Geen mechanische werking

Medische hulpmiddelen hebben één ding gemeen: ze hebben een mechanische of fysieke werking. Zo vormt een pleister, een ander medisch hulpmiddel, bijvoorbeeld een barrière tussen een wonde en de omgevende lucht.

De producent van Tasectan beweert dat de werking ook hier mechanisch is: het product zou een beschermend filmlaagje op de darmwand leggen. Ze kon echter geen proef voorleggen die dat in werkelijkheid aantoont. Een dergelijk effect gaat overigens voorbij aan alle logica: hoe kan 500 mg poeder de dunne darm – zo’n 6 meter lang, en met alle plooien erin een oppervlak van 300 m2, zo groot als een tennisveld – afdekken?!

Geen bewezen effect

Tasectan beweert “de snelle en natuurlijke oplossing voor het hele gezin te zijn”. Op de verpakking prijkt zelfs de vermelding “klinisch bewezen”. En toch is er geen degelijk bewijs dat Tasectan een relevant effect heeft op de symptomen van diarree. Er gebeurden wel verschillende klinische studies bij kinderen, maar de meeste zijn van slechte kwaliteit (zo mochten artsen tijdens een ervan naar eigen goedbevinden antibiotica voorschrijven, terwijl dat juist diarree kan geven). De enige goed uitgevoerde studie vond geen enkel effect. Voor de behandeling van volwassenen zijn er bijzonder weinig gegevens beschikbaar en de kwaliteit ervan is bovendien ondermaats.

In de studies die werden uitgevoerd werden weinig bijwerkingen vastgesteld. Maar die gegevens zeggen helemaal niet genoeg. Het aantal patiënten is steevast vrij klein en de follow-up (te) kort. Zo is het bijvoorbeeld niet uitgesloten dat sommige bestanddelen van dit product de lever (ernstig) schaden. Dit is onvoldoende onderzocht voor het op de markt is gekomen.

Wij eisen structurele maatregelen

Ruim vier maanden geleden schreven we een brief aan Minister Van Volksgezondheid De Block en het FAGG omtrent producten in de grijze zone. Zo vroegen we onder meer structurele maatregelen om de commercialisatie van medische producten onder het verkeerde statuut te vermijden en strengere regels wat betreft reclame. We wachten nog steeds op een antwoord.

Heb je zelf een reclame gezien of gehoord voor een ander product en vraag je je af wat wij hierover denken? Raadpleeg dan onze module “producten in de grijze zone”.

Naar de module