Nieuws

Wij hebben genoeg van geheimdoenerij en te hoge geneesmiddelenprijzen

02 maart 2021

Vandaag lanceren we een nieuwe campagne om de strijd aan de binden tegen overdreven geneesmiddelenprijzen alsook de geheime afspraken hierrond. Aanleiding is het gebrek aan transparantie over de contracten van de coronavaccins. Je hebt immers het volste recht om te weten wat er in jouw naam én met jouw belastinggeld gebeurt.

Dat we allemaal al een flinke duit hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en productie van de vaccins via onze belastingen is geen nieuw gegeven meer. Maar wist je ook dat je voor diezelfde vaccins nogmaals betaalt via jouw bijdrage aan de ziekteverzekering? En mogelijk nog een derde keer als de overheid opdraait voor de kosten van claims in verband met bijwerkingen die nog niet bekend waren op het moment dat het product op de markt werd gebracht? Hoeveel van jouw geld er dan wel naar welke firma’s vloeit, blijft echter koffiedik kijken. Het antwoord is terug te vinden in de contracten die werden afgesloten tussen Europa en de farmaceutische firma’s, maar zij schermen deze informatie echter volledig af. En daar moet volgens ons dringend verandering in komen!

Helaas geen primeur ...

Dat we meermaals betalen voor ons coronavaccin is helaas geen nieuw gegeven. In het verleden hebben we al verschillende acties ondernomen tegen dit feit, alsook tegen woekerprijzen voor bepaalde geneesmiddelen. Zo lanceerden we onder meer een petitie die door bijna 43.000 mensen werd ondertekend, organiseerden we een symposium georganiseerd in aanwezigheid van alle politieke partijen en dienden we diverse klachten in bij de Belgische mededingingsautoriteit, enz. En ook in de toekomst zullen we deze strijd verder blijven leveren.

 

 

Meer informatie over deze problematiek en onze acties vind je in het dossier betaalbaarheid van geneesmiddelen.

Naar het dossier betaalbare geneesmiddelen