Nieuws

Helpt Antimetil tegen misselijkheid en braken?

31 juli 2023
Antimetil met gember tegen spijsverteringsproblemen

Helpt Antimetil effectief tegen misselijkheid en braken? In ons artikel vertellen we je hoe het product werkt en waarom je producten op basis van gember kunt gebruiken om misselijkheid en braken te verlichten.

Waarom is gember goed tegen misselijkheid en braken?

Voordat we dieper ingaan op Antimetil vertellen we je eerst wat meer over het hoofdbestanddeel: gember.

Gember is een plant die het werkzame bestanddeel 'gingerol' bevat. Die stof zou inwerken op het binnenoor waardoor het gevoel van evenwichtsverlies, dat misselijkheid veroorzaakt, vermindert. De stof zou ook effect hebben op de maag en darmen, meer bepaald door de maaglediging te versnellen en op die manier darmkrampen te verminderen. Voor die reden wordt gember (in de vorm van wortels, thee, koekjes, tabletten, enz.) dan ook aanbevolen om spijsverteringsproblemen (bijvoorbeeld op reis) tegen te gaan

Hoewel de meeste studies over dit onderwerp aantonen dat gember enigszins doeltreffend is bij het bestrijden van misselijkheid, zijn er nog niet voldoende gegevens om het systematische gebruik ervan aan te bevelen. Bovendien is een behandeling niet altijd nodig, zie verder in dit artikel.

Wat is Antimetil?

Aard en eigenschappen van Antimetil

Strikt genomen is Antimetil geen geneesmiddel maar een voedingssupplement. In de samenstelling van het product vinden we onder meer gestandaardiseerd droogextract van gember (gingerol). De voordelen van gember worden regelmatig aangehaald bij de behandeling van misselijkheid en braken (reizen, zwangerschap, chemotherapie, enz.). Het product wordt dus voorgesteld als een middel om spijsverteringsproblemen tegen te gaan.

Gebruik van Antimetil en bijwerkingen

Wanneer gebruik je Antimetil?

Je kunt dit product voor meerdere doeleinden gebruiken, met name om de symptomen van reisziekte te verlichten. Ook zwangere vrouwen kunnen het product gebruiken. De fabrikant vermeldt namelijk dat "de consumptie van gember tijdens de zwangerschap toegelaten is, zelfs tijdens de eerste maanden van de zwangerschap". De bewijzen van de positieve effecten van gember gaan echter meer in de richting van misselijkheid dan van braken.

Dosering en bijwerkingen

De aanbevolen dosering hangt af van de leeftijd. Het product is niet aangeraden voor kinderen jonger dan zes jaar. Kinderen van zes tot elf jaar mogen slechts één tablet per dag innemen, terwijl adolescenten en volwassenen tot drie tabletten per dag mogen innemen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om slechts twee tabletten per dag in te nemen, bij voorkeur 's ochtends en 's middags.

Volgens de fabrikant heeft het product geen bijwerkingen. Studies over dit onderwerp wijzen op mogelijke milde maag-darmproblemen.

Andere producten op basis van gember en doktersvoorschrift

Andere producten op basis van gember

Antimetil is niet het enige product dat gember bevat en zo positieve effecten zou hebben op je spijsverteringsstelsel. Ook heel wat andere producten zoals Be-Life, ZinzixX en Arkogélules worden in verschillende vormen (capsules, tabletten, thee, poeder, enz.) op de markt gebracht om soortgelijke problemen (maag-, spier-, gewrichts-, enz.) aan te pakken.

Welke behandeling kan je dokter voorschrijven?

Wanneer je last hebt van misselijkheid en braken is het vaak het best om gewoon te wachten: milde maag-darmaandoeningen gaan namelijk vaak vanzelf over. Patiënten krijgen het advies om kleinere, lichtere maaltijden te nuttigen en voldoende te drinken.

Je arts kan je eventueel een voorschrift geven voor domperidon (zoals Motilium) of metoclopramide (zoals Primperan), twee veelgebruikte middelen. Tot 2013 waren die geneesmiddelen vrij verkrijgbaar in de apotheek. Vandaag heb je echter een doktersvoorschrift nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat ze de risico's op hartritmestoornissen doen toenemen bij bepaalde personen. Bovendien hebben studies over dit onderwerp aangetoond dat het effect van die middelen bij kinderen en adolescenten niet groter is dan die van placebo's. Metoclopramide werkt alleen in op de symptomen, niet op de oorzaken, en heeft ernstige bijwerkingen (stoornissen van de spierspanning, bewegingsstoornissen, abnormale bewegingen van het gezicht en de ogen, stijfheid in de nek, onrust, enz.). Het product mag daarom niet aan kinderen worden toegediend.

Antimetil is zonder voorschrift te verkrijgen.