Nieuws

25 slaapsupplementen onder de loep

24 juni 2021

Slaapsupplementen zijn razend populair en vind je bij grote ketens, bio-winkels en in de apotheek. Wij checkten van 25 producten hun samenstelling en of ze hun beloftes nakomen. Conclusie: het is als consument niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien. En sommige producten hebben wel een héél lange neus...

25 slaapsupplementen onder de loep

Supplementen tegen slapeloosheid geven je vaak de indruk dat je slaapproblemen eenvoudig op te lossen zijn. Dat is dus niet zo. Onderzoek toont aan dat je je slaapprobleem het best oplost zonder naar medicatie of supplementen te grijpen. Dat geeft het beste resultaat op lange termijn. 
Ga aan de slag met onze tips op Sleepguide.be.

Reclame voor slaapsupplementen vind je vooral bij preparaten op basis van planten. De European Food Safety Authority (EFSA) moet nog een standpunt innemen over al dan niet terechte claims in de kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie. In afwachting daarvan benadrukken de fabrikanten natuurlijk maar al te graag de zogezegd ‘gunstige’ effecten van hun producten op de gezondheid. Wij vinden het ten onrechte dat deze gezondheidsclaims gebruikt worden zolang het standpunt van EFSA ‘op pauze’ staat. 

Er is vaak verwarring rondom de doelgroep van slaapsupplementen. Deze supplementen worden namelijk niet aangeraden bij kinderen, zwangere vrouwen, zieke mensen met een minder goede werking van lever of nieren, mensen die andere geneesmiddelen nemen en in combinatie met alcohol. Slaapsupplementen zijn daarnaast zeker niet vrij van neveneffecten en niet zo onschuldig als ze lijken...

 

Melatonine voor kinderen? Lees hier meer over dit pinokkioproduct

 
Etiketten met daarop termen als ‘natuurlijk’, ‘biologisch’ of ‘lichaamseigen’ betekent niet ‘onschuldig’. Deze labels zeggen niets over de veiligheid. Er zijn ook hier beperkingen aan gekoppeld wat doelgroep en gebruik betreft. 

Producten tegen slapeloosheid kennen daarnaast een hoog placebo-effect. Op zich niets mis met placebo-effect. Wel wat jammer voor je portemonnee...

Er is vaak verwarring rond (actieve) dosis en de samenstelling bij slaapsupplementen. We hebben 25 producten bekeken om je wegwijs te maken in deze materie. Deze supplementen zijn opgedeeld in categorieën op basis van de actieve bestanddelen. Daarenboven kan ook de vorm van het supplement een groot verschil maken. Zo wordt melatonine bij opname in het lichaam zeer snel afgebroken in het lichaam, waardoor de juiste actieve dosering moeilijk in te schatten is. Smelttabletten of zuigtabletten zouden daarentegen minder worden afgebroken. Daarbij zijn er ook nog eens grote verschillen van persoon tot persoon. 

Wat planten betreft is 450mg = 450mg hier niet van toepassing. Planten kunnen immers in verschillende vormen aan een supplement worden toegevoegd. Denk aan poeders, extracten, theeën en etherische olie. Neem het voorbeeld van valeriaanwortel: 450 mg valeriaanpoeder is minder geconcentreerd dan 450 mg valeriaanextract. 

 

Ga naar: pinokkioproduct Nature´s Garden Valeriaan

Er is ook verwarring rond het gebruik: slaapsupplementen zijn nooit bedoeld om langdurig in te nemen. Grote verpakkingen of promoties van producten zijn hier volgens ons dan ook niet op hun plaats.

Om door de bomen het bos te zien, kan je -als je toch een preparaat tegen slapeloosheid wilt innemen - kiezen voor een geneesmiddel op basis van melatonine of planten. Weet dat melatonine en planten ook geregistreerd zijn als geneesmiddel. Deze kunnen een alternatief zijn voor kalmeer- en slaapmiddelen op voorschrift met meer neveneffecten. Tevens krijg je ook extra advies bij deze geneesmiddelen door de arts of apotheker, wat zeker geen overbodige luxe is...

 

Bekijk de 25 geteste slaapsupplementen