Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Wel of geen medicijn?

01 oktober 2016
raad

01 oktober 2016
Mijnheer V. heeft een advertentie gezien voor NeoBianacid, een nieuw middel tegen maagzuur verkrijgbaar in de apotheek. Hij vraagt wat wij daarvan vinden.

NeoBianacid is bedoeld om de symptomen van gastro-oesofagale reflux (brandend maagzuur) tegen te gaan. Het zou ook helpen tegen spijsverteringsproblemen en voorkomen dat het slijmvlies geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door bepaalde pijnstillers. NeoBianacid zou een beschermend laagje vormen dat het slijmvlies tegen maagsappen beschermt. In de reclame is er sprake van “moleculaire complexen”, een “synergie” tussen een polysacharide component en een mineraalcomponent, en “anti-oxiderende eigenschappen” tegen irritatie. Straffe taal!

Het gaat nochtans niet om een geneesmiddel, maar om een medisch hulpmiddel. Voor dat statuut komen gezondheidsproducten in aanmerking met hoofdzakelijk een fysische, mechanische werking in plaats van farmacologische. Dat statuut legt de fabrikant minder verplichtingen op. De doeltreffendheid van medische hulpmiddelen moet bijvoorbeeld niet worden aangetoond. En voor de reclame voor medische hulpmiddelen gelden er (nog) minder beperkingen. Maar het biedt de gebruiker ook minder garanties.

In dit geval is het niet bewezen, maar ook niet uitgesloten dat het middel werkt, althans tegen maagzuur. Bepaalde beweringen gaan volgens ons echter een stap te ver. Het is gevaarlijk om te beweren dat het maag-darmproblemen veroorzaakt door het gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) kan voorkomen. NSAID’s kunnen immers ernstige, zelfs dodelijke effecten hebben, zoals bloedingen, perforaties of occlusies. Daarom is soms maagbescherming aangewezen bij de inname van ontstekingsremmers. Daarvoor bestaan er speciale geneesmiddelen waarvan het nut wetenschappelijk is aangetoond.

Of NeoBianacid ook enig nut heeft op dit vlak, is helemaal niet bewezen. Daar pakt de reclame dus onterecht mee uit. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten zou de fabrikant dus tot de orde moet roepen.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2