Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Een plant tegen het premenstrueel syndroom

02 april 2016
raad

02 april 2016
Mevrouw L. is benieuwd naar de veiligheid van Donnafyta Premens voor de verlichting van premenstruele klachten.

Enkele dagen voor de maandstonden hebben sommige vrouwen last van klachten zoals vermoeidheid, pijnlijke borsten, hoofdpijn, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, opvliegers enz. Dat noemt men het premenstrueel syndroom. De ernst en de aard verschillen van persoon tot persoon. In ernstige gevallen kan men eventueel medicatie nemen. W

elk geneesmiddel aangewezen is, hangt af van de voornaamste symptomen: diuretica bij vochtophoping, niet-steroïdale ontstekingsremmers bij pijn, orale anticonceptie als er sowieso een voorbehoedsmiddel is gewenst, antidepressiva bij ernstige emotionele klachten … De doeltreffendheid van die geneesmiddelen blijft echter beperkt en bijwerkingen zijn altijd mogelijk.

Daarom zoeken heel wat vrouwen hun heil bij middelen op basis van planten, in de veronderstelling dat een “natuurlijk” product per definitie onschadelijk is (wat een misvatting is). Donnafyta Premens, een product dat geregistreerd staat als geneesmiddel, bevat een extract van de kuisboom, ook bekend als peperboom, monnikenpeper of kuisheidslam. De weinige studies die volgens een aanvaardbare methodologie zijn gevoerd, lijken erop te wijzen dat het middel de ernst van de klachten kan verminderen.

Het is zeker geen wondermiddel, maar wie echt veel last heeft van het premenstrueel syndroom, kan het altijd proberen. Het product lijkt relatief veilig. De voornaamste mogelijke bijwerkingen zijn allergische reacties, hoofdpijn, duizeligheid en maag-darmproblemen.

Hou er wel rekening mee dat interacties met bepaalde geneesmiddelen niet helemaal uitgesloten zijn. Als u dit vrij verkrijgbare middel besluit te nemen, brengt u dus het best uw arts op de hoogte. Een doos van 90 tabletten (1 per dag) kost ongeveer € 20.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2