Nieuws

Niet alle producten met E171 uit de rekken

01 december 2022

Sinds augustus mag titaniumdioxide niet meer gebruikt worden in voedingsmiddelen of -supplementen. Wij deden ondertussen een eerste steekproef in de winkels. De stof blijkt al uit heel wat betrokken producten verdwenen, maar nog niet uit allemaal. Check dus het etiket.

Enkele maanden na het verbod op het additief in de voedingsindustrie bevatten een aantal producten in de winkelrekken nog steeds titaniumdioxide. Dat blijkt uit onze steekproef in de supermarkten, waarbij we tientallen etiketten hebben nagekeken op de aanwezigheid van de stof (synoniemen: titaandioxide, titaanwit, E171, CI77891 of TiO2). Concreet gaat het om acht voedingsmiddelen en vier supplementen:

Helemaal verwonderlijk is dat niet, want producten die vóór 8 augustus werden geproduceerd en toch titaniumdioxide bevatten, mogen nog tot hun houdbaarheidsdatum op de markt blijven. We merken gelukkig wel dat de stof al uit heel wat producten is verdwenen.

E171 zit in meer dan voeding alleen

Check de ingrediëntenlijst

Titaniumdioxide werd tot voor kort in kauwgom, snoepgoed en taartdecoratie gebruikt om producten witter te maken, maar zit evengoed in een aantal voedingssupplementen. Zulke producten hebben bovendien een erg lange houdbaarheid, waardoor het een hele tijd zal duren vooraleer de verboden stof volledig van de voedingsmarkt verdwenen is.

Wie zeker wil zijn, kan in de tussentijd de ingrediëntenlijst checken op titaniumdioxide of E171, en alternatieven zonder zoeken. Wij blijven steekproefsgewijs voedingsmiddelen en -supplementen controleren om na te gaan of het nieuwe verbod wordt nageleefd.

Wij ijverden overigens al lang voor zo'n verbod, aangezien dit additief in voeding enkel een esthetische rol vervult. Het gebruik ervan biedt dus weinig voordelen, terwijl mogelijke gezondheidsrisico's niet kunnen worden uitgesloten. Labostudies en dierenproeven toonden immers aan dat de stof DNA-schade kan veroorzaken.

Momenteel is het niet zeker of het Europese verbod op titaniumdioxide zal standhouden. Het Europese gerechtshof heeft in november 2022 immers een uitspraak gedaan die de beoordeling van titaniumdioxide als kankerverwekkende stof in twijfel trekt, omdat dit effect enkel gelinkt is aan bepaalde inadembare deeltjes. De uitspraak verandert echter niets aan het voorzorgsprincipe: zolang de veiligheid van titaniumdioxide niet is aangetoond, mag het volgens ons niet gebruikt worden in voeding of supplementen.

Siliciumdioxide: niet verboden, wel te mijden

Naast titaniumdioxide zijn er echter nog andere (nano)additieven die we liever uit voeding zien verdwijnen. Zo vroegen we in het verleden al een verbod voor siliciumdioxide (E551), zeker in producten voor kinderen. De voordelen wegen immers niet op tegen de mogelijke risico's.

Welke additieven zijn (on)veilig?

Wij controleerden de etiketten van een honderdtal voedingssupplementen, en negen producten bleken siliciumdioxide te bevatten. In tegenstelling tot conventionele geneesmiddelen, waarvan de therapeutische werking moet worden bewezen vooraleer ze op de markt mogen, gelden zulke verplichtingen niet voor supplementen.

Fabrikanten moeten dus niet aantonen dat de gebruikte ingrediënten werkelijk doen wat ze beloven of dat de concentratie van de werkzame stof hoog genoeg is om doeltreffend te zijn.

De huidige wettelijke limieten zijn bovendien niet afgestemd op het gebruik van additieven in nanovorm. Neem daarom nooit op eigen houtje supplementen, maar vraag eerst raad aan je arts.

Exclusief voor leden van Testaankoop gezond

Krijg exclusief toegang tot dit artikel

Uniek aanbod.
1 maand gratis toegang tot alle informatie.


Ik abonneer me en krijg 1 maand gratis toegang