Review: EcoLoc houdt je eten niet langer vers
Elk jaar gooien we per persoon 15 tot 35 kg voedsel weg. Een product dat de boodschappen in je koelkast langer vers houdt, zou dus een gamechanger kunnen zijn. En dat is precies wat het Zweedse EcoLoc belooft: naar eigen zeggen verlengt het de houdbaarheid, waardoor het voedselverspilling beperkt en duurzaamheid promoot. Helaas bleven die beloftes niet overeind in onze test.
Zo vermijd je voedselverspilling
De voordelen van EcoLoc
"Met een simpele klik zorgt EcoLoc ervoor dat je voedsel zowel vers als veilig blijft", lezen we op de website van EcoLoc. De gepatenteerde technologie zou een "betrouwbare beschermingslaag voor gezonder eten" creëren, en dat allemaal zonder chemicaliën.

De volgende voordelen worden in de verf gezet:
- Minder bacteriën en ziekteverwekkers
- Minder micro-organismen die bederf veroorzaken
- Minder voedselverspilling
- Besparen op boodschappen
De starterkit kost € 79 en omvat de uv-lamp, drie bewaardozen en drie deksels waarop de lamp past. De instructies zijn simpel: je doet je etenswaren in het bakje met het speciale deksel, laat de lamp drie minuten zijn werk doen, waarna het bakje in de koelkast kan.
Hoe hebben wij EcoLoc getest?
In het labo hebben wij de versheid en houdbaarheid van verschillende voedingsmiddelen getest na een EcoLoc-behandeling. We gebruikten daarvoor jonge slascheuten, gesneden komkommer, plakjes gekookte ham en tot slot abdijkaas.
Alle producten werden identiek behandeld tijdens het versnijden en verpakken, en per product behandelden we telkens 12 porties met de EcoLoc-lamp, terwijl we 12 bakjes in gewone bewaardozen verpakten, zonder extra behandeling.
Op gezette tijden inspecteerden we de voedingsmiddelen telkens visueel en qua geur, en in het labo testten we op de aanwezigheid van stoffen die wijzen op bederf: aerobe psychotrofe kiemen (voor de sla, komkommer en ham), psychotrofe melkzuurbacteriën (voor de ham) en gisten en schimmels (voor de kaas).

Niet langer vers met EcoLoc
Voor de slascheuten en de gesneden komkommer zagen we geen beduidend verschil tussen de behandelde en de onbehandelde stalen. Voor de verse groenten betekende EcoLoc dus geen meerwaarde qua houdbaarheid.
Terwijl we bij de gekookte ham na twee dagen een positief verschil zagen bij de EcoLoc-sneetjes, zagen we na drie en vier dagen geen verschil meer met de onbehandelde stalen. Op de kaas ontwikkelden de schimmels zich wel iets trager na behandeling met EcoLoc.
EcoLoc onhandig in gebruik
Los van de teleurstellende testresultaten (je voedsel blijft niet echt langer houdbaar na behandeling met EcoLoc) bleek het systeem ook erg onpraktisch, zo hoorden we van de labotechnici.
Terwijl het systeem op de website erg handig lijkt in gebruik, waarbij de lamp zonder hulp op de doos blijft staan, bleek dat in de praktijk een pak omslachtiger. Om een goed contact te hebben tussen de bestralingseenheid en de twee contactpunten op het deksel, moet je de lamp drie minuten lang manueel op het deksel duwen.
Onze conclusie? Bespaar jezelf de kosten en de moeite voor weinig effect, en gebruik onze tips om voedselverspilling tegen te gaan.