Antwoord van expert

Is restjes van de vorige avond opwarmen een goed idee?

03 september 2023
restjes van een maaltijd

Restjes veilig opnieuw opwarmen zonder smaak en voedingswaarde te verliezen? Door de geschikte materialen te gebruiken en het eten op de juiste manier te bewaren, ontdooien en verhitten, voorkom je voedelinfecties en geniet je optimaal van leftover maaltijden.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Nathalie De Cock
Voedingsexpert
Zorg dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.

Waarom restjes opwarmen een slim idee is

Een overschotje van een zelfbereide maaltijd meenemen naar kantoor om op te warmen als lunch is een uitstekend idee. Er gaat niets van je kostbare eten verloren, je wint tijd en spaart geld uit.

Voor een gezonde, veilige restjesmaaltijd moet je wel rekening houden met een aantal zaken, zoals de samenstelling van je opwarmgerecht, de manier van opwarmen en het keukengerei dat je gebruikt in je oven of microgolfoven.

Het belang van een evenwichtige maaltijd

evenwichtige opgewarmde maaltijd

Een evenwichtige lunch bevat idealiter drie hoofdingrediënten in de juiste verhouding, met name de helft groenten, een vierde eiwitten en een vierde zetmeel (koolhydraten). Dat geldt eveneens voor een lunch die bestaat uit opgewarmde restjes van de dag voordien. Een voorbeeld: is alle rijst van de avond ervoor op, maar heb je nog wat vlees en broccoli over? Dan kun je dat de dag erna met brood eten.

Onze expert over hoe je een gezonde lunch samenstelt

Impact van opwarmen op de voedingswaarde

Bij het opnieuw opwarmen van voeding gaat een deel van de resterende vitamines verloren. Maar vooral het warm houden van voeding is nefast voor het vitaminegehalte. 

In ons dossier vitaminen en mineralen lees je hoe je de de voedingswaarde van je ingrediënten optimaal behoudt.

Naar ons dossier over vitaminen en mineralen

Voedselveiligheid van opgewarmde restjes

Restjes van maaltijd in koelkast bewaren

Van verkeerd bewaard, ontdooid of opgewarmd voedsel kun je ziek worden. Door proper te werken in de keuken, de bewaartemperaturen en houdbaarheidsdata te respecteren, en voedsel tot in de kern te verhitten vermijd je al heel wat problemen.

Koel bewaren van restjes

  • Zet restjes zo snel mogelijk (binnen de twee uur) goed afgedekt in de koelkast. Laat warme gerechten wel eerst voldoende afkoelen.
  • De stelregel bij het bewaren van eten, of het nu restjes zijn of geopende verpakkingen, blijft: twee dagen koel houdbaar.
  • Al onze tips om eten het best te bewaren vind je in ons dossier.

Onze tips om voedsel goed te bewaren

Correct ontdooien van ingevroren restjes

Ingevroren restjes ontdooi je beter niet op kamertemperatuur, want dat doet bacteriën sneller vermenigvuldigen. Gebruik liever de ontdooifunctie van je microgolfoven of zet het potje in de koelkast. Op die manier wordt de groei van bacteriën niet te sterk gestimuleerd.

Correct opwarmen van restjes

  • Restjes eet je het best binnen 24 uur op.
  • Warm het eten door en door op. Schep goed om, zodat de hitte werkelijk overal zit.
  • Dezelfde restjes of soep meerdere keren opnieuw opwarmen raden wij ten stelligste af. Het bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
  • Nog meer tips omveilig om te springen met voeding vind je in ons dossier Zo voorkom je voedselinfecties en -vergifitiging

Onze tips om voedselinfecties en -vergiftiging te voorkomen

Migratie van schadelijke stoffen vermijden

Restjes opwarmen in microgolfoven

Als je restjes opwarmt in de oven of microgolfoven, is het van belang geschikte schalen en borden te gebruiken. Recipiënten die daarvoor niet geschikt zijn, kunnen schadelijke stoffen afgeven in het voedsel.

De juiste materialen voor de oven of microgolfoven

Gebruik enkel aangepaste materialen om het eten in op te warmen, met name microgolfbestendige schalen, hittebestendig glas of keramiek zonder decoratieve elementen.

Op plastic voedselcontainers staat met symbolen aangeduid waarvoor ze geschikt zijn.

Helaas toont ons recent onderzoek aan dat die info niet altijd optimaal is. Om elk risico op migratie te vermijden is hittebestendig glas een veiligere keuze.

Vermijd aluminiumfolie of materialen die niet specifiek bedoeld en getest zijn om voedsel in op te warmen. Ook borden met versieringen zijn geen goed idee; de decoraties kunnen lood en cadmium bevatten die bij verhitting kunnen vrijkomen en zich in het eten kunnen verspreiden.

Tips om te vermijden dat schadelijke stoffen van bepaalde verpakkingsmaterialen in je voedsel dringen vind je in ons dossier

Naar ons dossier over migratie van schadelijke stoffen in voedsel