Nieuws

De 18 beste vegetarische spreads voor op je boterham

26 januari 2022
Houten plank met tapenade, hummus en pitabrood

Ter vervanging van een plakje kaas of vlees op je brood, vind je ook verschillende groentespreads in de schappen van de supermarkt. Wij hebben 26 producten getest, waarvan er 18 een Nutri-Score A of B kregen.

Van alle geteste spreads behaalden 9 een Nutri-Score A en 9 anderen een Nutri-Score B. De soorten hummus die wij testten, kregen vaker een betere Nutri-Score dan de tapenades, die over het algemeen zouter zijn en minder vezels bevatten. Het tomatengehalte in de geteste tapenades is daarentegen beter. Hummus heeft meer kans op een betere Nutri-Score dan tapenades. Van de tapenades kregen vijf van de acht producten een Nutri-Score C of D.

Om de Nutri-Score te berekenen, hebben we de waarden op het etiket van elk product bekeken en onze berekeningen gemaakt met de officiële Nutri-Score Calculator. 

Zie ons dossier over Nutri-Scores voor meer informatie.


Naar de koopwijzer veggiespreads

Gezonde hummus op basis van het traditionele recept 

Hoewel het duidelijk is dat een hummus uit de winkel niet kan tippen aan je zelfgemaakte recept, is het soms makkelijker om kant-en-klare producten te kopen. Om het traditionele recept zo dicht mogelijk te benaderen, is het belangrijk dat het product voldoende van de hoofdingrediënten bevat.

In het geval van hummus of tomatentapenade: een hummus moet minstens 70% kikkererwten bevatten en ongeveer 15% sesampasta, of zelfs 12%. Een goede tapenade moet ten minste 70% gedroogde tomaten bevatten.

Hoewel de hummus die we getest hebben gezonde opties zijn voor je lunch, zijn ze niet allemaal trouw aan het traditionele recept.