Nieuws

Waarheen voor het beste vlees?

27 oktober 2020

Tijdens onze testen behaalt vlees van lokale slagers betere scores dan vlees uit de supermarkt, zowel qua smaak als qua kwaliteit. Biologisch vlees is niet per se lekkerder, maar kent wel andere voordelen.

We wilden weten waar je het beste verse rundvlees vindt. Daarom kochten onze experts 39 stalen, bijna allemaal van Belgische origine. 10 stalen waren afkomstig van supermarkten (Carrefour, Colruyt, Delhaize, Albert Heijn, Aldi enz.), 11 kwamen uit biowinkels (Bioplanet, Sequoia, Färm, enz.). Voor nog 18 andere gingen we langs bij zelfstandige slagers, waarvan 8 met een ‘bio’-label.

Vlees van de slager = beter vlees

Vlees van de slager kwam volgens ons expertenpanel als beste uit de bus. Dit vlees is grotendeels afkomstig van vrouwelijke runderen, waarvan het vlees over het algemeen sappiger is en beter smaakt. Vrouwtjesrunderen worden over het algemeen pas op latere leeftijd geslacht, omdat ze eerst kalven moeten voortbrengen. Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller.

Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.

(Niet-biologisch) vlees van de supermarkt: minder lekker

Rundvlees uit de supermarkt is over het algemeen afkomstig van jonge mannetjesrunderen. Het gaat om dieren die magerder zijn en geselecteerd werden op basis van hun uniforme kwaliteit. Het gevolg: minder sappig en minder lekker vlees.

To bio or not to bio?

Bio bleek tijdens onze tests niet gezonder of lekkerder te zijn. Biologisch vlees bevat trouwens wat meer vet dan ‘niet-bio’. Hou er echter rekening mee dat rauw rundvlees sowieso relatief mager is.

Anderzijds worden in biolandbouw geen kunstmest of synthetische pesticiden gebruikt tijdens het kweken van de dierenvoeding en hechten de veehouders veel belang aan het welzijn van hun dieren. 

Hoe zit het met de prijzen?

Vlees van de slager kost gemiddeld €5/kg meer dan in de klassieke supermarkt. Het duurste vlees echter vind je in de biosupermarkt, op de voet gevolgd door vlees van de bioslager (nauwelijks €1 verschil per kilo). Daarna volgen vlees van de traditionele slager (30% goedkoper dan vlees van de bioslager) en vlees van de klassieke supermarkt (gemiddeld 70% goedkoper dan het vlees dat je bij de biosupermarkt vindt).

Misleidende claims

Wat de etiketten betreft stootten we al te vaak op culinaire termen of niet-bestaande namen (‘steak van de chef’, ‘steak maître d'hôtel’, ‘chateaubriand’, ‘tournedos’) in plaats van de officiële benamingen. In dat geval kan de consument maar moeilijk achterhalen om welk stuk van de koe het precies gaat en of de gevraagde prijs wel terecht is. Daarom pleiten we voor een wettelijk kader en verplichte duidelijke etiketten met de officiële naam en met de culinaire benaming van het stuk vlees (bijv. ‘chateaubriand van ossenhaas’).

Raadpleeg onze koopgids voor rundvlees om er meer over te weten.

Naar onze koopgids rundvlees