Nieuws

16 ingrediënten en additieven te veel in hummus

03 februari 2022

We hebben 18 soorten hummus getest die in supermarkten worden verkocht. Het aantal ingrediënten en additieven die deze bevatten in vergelijking met de klassieke zelfgemaakte hummus is buitengewoon hoog. De "kampioen" onder de supermarkthummussen bevat maar liefst 21 verschillende ingrediënten, dat zijn er 16 meer dan het originele recept.

Het is goed voor je gezondheid om voeding te variëren en dus ook om je klassieke boterham met ham of kaas af en toe in te ruilen voor een vegetarische spread. Daarom hebben wij in de supermarkten verschillende soorten hummus getest. Deze spread op basis van kikkererwten is super populair en het originele recept is eenvoudig zelf te maken. Tijd om eens zelfgemaakte hummus te proberen dus!

Wij zijn de uitdaging aangegaan en hebben de oorspronkelijke ingrediënten vergeleken met die uit de supermarkt. Het resultaat van ons onderzoek is duidelijk: de hummus die je in de supermarkt koopt mag dan wel gezond zijn, maar bevat ook heel veel ingrediënten, smaakstoffen en additieven waar je prima zonder kunt.

Wat de prijs betreft, is zelfgemaakte hummus iets goedkoper (5,19 euro per kg, tegenover 5,45 euro per kg in de winkels). Let wel, dit is een gemiddelde prijs, want sommige soorten hummus kunnen meer dan 16 euro per kg kosten (Père Olive bio). 


Bekijk ONZE HUMMUS VERGELIJKer
 

Tot drie keer meer ingrediënten

Een traditionele hummus bevat slechts vijf ingrediënten: kikkererwten, citroen, knoflook, tahini en zout. De "grote winnaar" van de hummus uit de supermarkt bevat daarentegen niet minder dan 21 verschillende ingrediënten. Dat zijn er 16 meer dan nodig.

Hummus uit de supermarkt bevat gemiddeld 12 ingrediënten (van 9 tot 21) en 3 additieven (van 0 tot 8). Bovendien gaat het in 9 gevallen om ultrabewerkte producten. Boni Selection van Colruyt is de winnaar in alle categorieën met betrekking tot het aantal ingrediënten (21), additieven (8) en ultrabewerkte ingrediënten (3).

Hummus uit de supermarkt en zelfgemaakte hummus met prijs en aantal ingredienten erbij

We hebben ook gekeken naar de authenticiteit van deze producten. Een hummus die deze naam waardig is, moet tussen 70 en 85% kikkererwten en voor 12-15% tahini (sesampasta) bevatten. Ook hier worden we teleurgesteld. Gemiddeld bevat een supermarkthummus slechts 52% kikkererwten (tussen 35 en 70%, om precies te zijn). Wat tahini betreft, ligt het gemiddelde rond 9%, en de twee geteste producten Cora en het merk De Hobbit bevatten zelfs geen tahini. 

Het traditionele recept bevat ongeveer 70% kikkererwten en 12% tahini. Wil je het proberen? Het recept voor hummus is: doe 350 g gekookte kikkererwten, het sap van een halve citroen, een geperst teentje knoflook, 3 lepels tahini en een beetje zout in een keukmachine en mix het goed tot een gladde pasta. Als je de hummus als aperitief serveert, kan je een beetje olijfolie op gieten voor het serveren.Wil je meer "groen" op je bord? Ontdek al onze informatie:


Naar pagina plantaardige voeding