Antwoord van expert

Is pure chocolade gezond?

22 januari 2025
donkere chocolade gezond veilig

22 januari 2025
Van pure chocolade wordt beweerd dat het gezond zou zijn, en met name goed voor het hart en de hersenen. Tegelijk bracht een recente studie aan het licht dat chocolade cadmium en lood bevat, zware metalen die in bepaalde hoeveelheden ongezond zijn. Onze experte weegt de voordelen af tegen de risico's.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Katrien Renders
Voedingsexperte
Wie elke dag een kleine portie pure chocolade eet, hoeft zich geen zorgen te maken. Overdrijf echter niet, en weet dat voor kinderen lagere limieten gelden. Stem hun chocoladeconsumptie hier dan ook op af.

Voordelen en risico's van pure chocolade

Omdat pure chocolade mineralen, antioxidanten and flavonoïden bevat, raden heel wat bronnen aan om een stukje donkere chocola te kiezen als tussendoortje omwille van zijn gezondheidsvoordelen. Door te kiezen voor een chocoladereep met een zo hoog mogelijk cacaogehalte, zou je deze voordelen maximaliseren.

Maar is daar ook wetenschappelijk bewijs voor, en wat met de zware metalen in chocolade? Onze voedingsexperte Katrien Renders maakte voor jou de afweging en heeft goed nieuws: je hoeft je bitterzoete zonde niet meteen op te geven.

Pure chocolade en gezondheid

Goed voor het hart: wat zegt de wetenschap?

De wetenschappelijke literatuur heeft geen duidelijk antwoord op de vraag of pure chocolade nu goed is voor het hart of niet. Hoewel er heel wat studies over het onderwerp zijn gepubliceerd, gaat het zelden om kwaliteitsvol onderzoek en zijn de resultaten tegenstrijdig. 

Er zijn vooralsnog geen harde bewijzen dat het eten van pure chocolade of de consumptie van de polyfenolen uit cacao het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. 

Goed voor de hersenen: wat zegt de wetenschap?

Er is evenmin solide wetenschappelijk bewijs dat pure chocolade of de polyfenolen uit cacao goed zouden zijn voor het brein, meer bepaald voor cognitief functioneren en het vertragen van cognitieve achteruitgang. Ook hier spreken de resultaten elkaar tegen.

Chocolade bevat twee stimulanten, namelijk cafeïne en theobromine. Daarnaast zouden de polyfenolen in chocolade, natuurlijke micronutriënten met antioxiderende eigenschappen, de bloedvaten in de hersenen doen uitzetten en zo de cognitieve functies verbeteren. Het is echter onvoldoende bewezen of dit ook een waarneembaar verschil in hersenfunctie oplevert in het dagelijkse leven. 

Gezondheidsclaims aan banden

Door het gebrek aan hard bewijs heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gezondheidsclaims rond chocolade aan banden gelegd. Chocoladefabrikanten mogen niet uitpakken met zogenaamde gezondheidsvoordelen voor de hersenen of het hart.

De enige door de EU toegelaten gezondheidsclaim is deze: "Flavanolen uit cacao helpen de elasticiteit van de bloedvaten te bewaren, wat bijdraagt aan een normale bloedcirculatie".

chocolade appel gezond

Zware metalen in chocolade

Sporen van cadmium en lood

Chocolade, en dan zeker donkere chocolade met een hoog cacaogehalte, kan cadmium en lood bevatten. In grote hoeveelheden kunnen deze zware metalen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een onderzoek van onze Amerikaanse collega's van Consumers Reports bracht heel wat opschudding teweeg toen bleek dat de 28 meest verkochte pure chocolades in de VS cadmium en lood bevatten. Gelukkig blijven deze hoeveelheden ruim binnen de wettelijke veiligheidsmarges, zelfs voor kinderen.

Onderzoek van cadmium en lood in pure chocolade

Onze eigen testresultaten waren overigens geruststellend: hoewel we cadmium terugvonden in alle geteste chocolades en lood in de meeste chocolades, gaat het om hoeveelheden die ruim onder de Europese veiligheidslimieten blijven. Geen reden tot paniek dus, zolang het om minieme doses gaat.

Weet echter wel dat je ook zware metalen kunt binnenkrijgen via andere voedingsmiddelen zoals granen of koffie, en dat de som van deze hoeveelheden snel kan optellen, waardoor je sneller de veiligheidslimieten bereikt.

Langetermijnrisico's van zware metalen

Zware metalen kunnen in ons lichaam ophopen en op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. In hoge dosissen zijn ze bovendien giftig.

Cadmium stapelt zich op in de nieren en kan ook botontkalking veroorzaken. Wie rookt, wordt het zwaarst blootgesteld aan cadmium.

Lood is toxisch voor het zenuwstelsel en kan bij volwassenen een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Bij ongeboren en kleine kinderen kan het de ontwikkeling, het leervermogen en het gedrag verstoren. Zwangere vrouwen en kleine kinderen eten daarom beter niet te veel chocola.

Conclusie en aanbevelingen

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid pure chocolade

Hoewel pure chocolade zware metalen bevat, blijven deze hoeveelheden ruim binnen de wettelijke veiligheidsmarges. Volwassen personen die graag af en toe een kleine portie donkere chocolade snoepen, hoeven zich dus geen zorgen te maken. Tot 30 gram per dag kan geen kwaad.

Zwangere vrouwen en kleine kinderen eten liever niet elke dag chocolade, aangezien zij gevoeliger zijn voor de mogelijke gezondheidsrisico's.

Chocolade als onderdeel van een gezonde levensstijl

Over het algemeen geldt sowieso: chocolade is geen wondermiddel. Er is geen sluitend bewijs voor de gezondheidsclaims die aan chocolade worden verbonden. Wie gezond oud wil worden, houdt het beter bij een gezonde levensstijl met een evenwichtig eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging. Daarvan is immers wél bewezen dat het werkt.

Wil je toch lekker snoepen, kies dan voor chocolade met een zo laag mogelijk suikergehalte en een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Pure chocolade is daarom te verkiezen boven melk- en witte chocola, ook qua calorie-inname.

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je