Nieuws

Nutri-Score blaast twee kaarsjes uit

21 augustus 2020

Reeds twee jaar prijkt op tal van voedingsproducten een Nutri-Score. Een goede zaak, al kan het doel van dit label volgens ons pas écht worden bereikt als het zou worden verplicht. Iets waar wij samen met zowat 40 andere partijen dan ook voor pleiten op Europees niveau.

Op 22 augustus 2018 kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block de vrijwillige invoering van de Nutri-Score aan. Pas in april 2019 werd deze invoering daadwerkelijk officieel met publicatie van het koninklijk besluit rond Nutri-Score in het staatsblad. Sindsdien kende het label wel een forse opmars. Al blijft een verplichting volgens ons de enige juiste keuze voor de consument.

Geïnformeerde keuze binnen elke productcategorie

Wat we vandaag zien is dat er binnen verschillende productcategorieën wel een aantal producten op de kar van de Nutri-Score zijn gesprongen, maar lang niet allemaal. Het blijft dus tot op heden onmogelijk voor een consument om alle producten binnen een bepaalde categorie in één oogopslag met elkaar te vergelijken. Dat is meteen ook het grootse gebrek aan de vrijblijvende Nutri-Score.

Bovendien zou een verplichte Nutri-Score er ook toe kunnen leiden dat fabrikanten hun producten herbekijken en zo gezondere producten in de markt zetten. We noteerden eind vorig jaar al tal van verbeteringen. 

Eind mei heeft de Europese Commissie aangekondigd dat zij in 2022 verplichte geharmoniseerde voedingswaarde-etikettering zullen voorstellen. We hopen en vechten ervoor dat ze zullen kiezen voor Nutri-Score.

Nood aan heldere informatie

Uit onze bevraging eerder dit jaar bleek dat maar liefst 91% van de consumenten de Nutri-Score kent. Heel wat minder consumenten (59 %) vertrouwen en begrijpen echter waar dit label voor staat. De consument heeft dus duidelijk nood aan heldere informatie. In afwachting van een officiële informatie campagne van de overheid, hebben wij alvast enkele video’s uitgewerkt. Zo weet je in slechts enkele minuten alles wat je moet weten over dit label.

 

 


Vreemde eend in de bijt

Geregeld contacteren consumenten ons met vragen over “rare” Nutri-Scores. Het zijn zulke gevallen die het vertrouwen in en de kennis over het label kunnen ondermijnen. Enkele van deze misverstanden willen we hieronder alvast de wereld uit helpen door te tonen hoe de Nutri-Score van enkele producten tot stand komt.

Cola versus cola zero

Mozzarella
Verse zalm versus gerookte zalm

Diepvriesfrietjes
Pizza