Fabrikanten verbeteren producten vanwege Nutri-Score

Naar aanleiding van onze analyse van snacks voor kinderen en ontbijtgranen, evenals de evaluatie van hun Nutri-Score, hebben sommige fabrikanten de samenstelling van hun product herzien. Deze positieve ontwikkeling toont aan dat het mogelijk is om het beter te doen, zelfs bij voedingsmiddelen zoals koekjes en granen.
Instrument om gezonder te eten
De Nutri-Score is een logo met letters (van A tot E) en kleuren (van donkergroen tot rood) dat een voedingswaarde toekent op basis van positieve parameters (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) en negatieve (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout).
Dankzij dit label kun je een weloverwogen keuze maken. De doeltreffendheid van dit instrument is aangetoond door tientallen wetenschappelijke studies die de rekenmethode en het goede begrip van het label door de consument hebben onderzocht.
Stimulans voor verbeterde recepten
De Nutri-Score spoort bovendien de fabrikanten aan om de samenstelling van hun producten te herzien. Uit de update van onze koopwijzers voor snacks voor kinderen en ontbijtgranen blijkt dat de Nutri-Score van veel producten is verbeterd.
Een koekje zal natuurlijk nooit een A krijgen, maar zelfs in deze productcategorie zijn verbeteringen in de samenstelling mogelijk. Minder suikers, verzadigde vetten en zout, of meer vezels: sommige fabrikanten bewijzen dat er manieren zijn om er gezondere snacks van te maken. Voor de granen zagen we vooral verbeteringen in het suiker-, vezel- en zoutgehalte.
Hier zijn vier voorbeelden van snacks en zes van ontbijtgranen waarvan de Nutri-Score is gestegen dankzij veranderingen in het recept.
Deze snack bevat nu minder calorieën en meer vezels, waardoor de score verbetert. Er zitten ook iets minder verzadigde vetten en eiwitten in.
Dit koekje is van E naar D gegaan dankzij een vermindering van het suikergehalte en een vermeerdering van de hoeveelheid vezels. We menen echter dat dit soort koekjes voor kinderen minstens een C moet hebben.
Deze snack bevat minder verzadigde vetten, waardoor hij van C naar B gaat. Er zit ook minder zout en suikers in.
Deze repen bevatten momenteel minder suiker en zout, en krijgen daarom een C. Er zitten ook iets meer vezels en proteïnen en minder energie en verzadigde vetten in.
Deze granen stijgen van D naar C dankzij een vermindering van de suikers. Ze bevatten ook iets minder calorieën en verzadigde vetten, en iets meer eiwitten.
Deze granen bevatten 6,4 g minder suiker per 100 g en krijgen nu een C. Er zitten ook iets minder verzadigde vetten en meer vezels in.
Deze granen verbeteren hun score door een lager suikergehalte. Ze bevatten ook iets meer eiwitten en vezels.
Minder suiker en meer vezels. Dankzij deze aanpassingen stijgen deze granen van D naar C.
Een mooie ontwikkeling dankzij een lager zout- en een hoger vezelgehalte.
Een meer dan opmerkelijke ontwikkeling. De A is te danken aan een vermindering van de hoeveelheid suiker: 4 g minder per 100 g.

Deze snack bevat nu minder calorieën en meer vezels, waardoor de score verbetert. Er zitten ook iets minder verzadigde vetten en eiwitten in.

Dit koekje is van E naar D gegaan dankzij een vermindering van het suikergehalte en een vermeerdering van de hoeveelheid vezels. We menen echter dat dit soort koekjes voor kinderen minstens een C moet hebben.

Deze snack bevat minder verzadigde vetten, waardoor hij van C naar B gaat. Er zit ook minder zout en suikers in.

Deze repen bevatten momenteel minder suiker en zout, en krijgen daarom een C. Er zitten ook iets meer vezels en proteïnen en minder energie en verzadigde vetten in.

Deze granen stijgen van D naar C dankzij een vermindering van de suikers. Ze bevatten ook iets minder calorieën en verzadigde vetten, en iets meer eiwitten.

Deze granen bevatten 6,4 g minder suiker per 100 g en krijgen nu een C. Er zitten ook iets minder verzadigde vetten en meer vezels in.

Deze granen verbeteren hun score door een lager suikergehalte. Ze bevatten ook iets meer eiwitten en vezels.

Minder suiker en meer vezels. Dankzij deze aanpassingen stijgen deze granen van D naar C.

Een mooie ontwikkeling dankzij een lager zout- en een hoger vezelgehalte.

Een meer dan opmerkelijke ontwikkeling. De A is te danken aan een vermindering van de hoeveelheid suiker: 4 g minder per 100 g.
Op weg naar een verplichte Nutri-Score
De Nutri-Score is nu de officiële etikettering in ons land, maar blijft facultatief vanwege de Europese regelgeving. Fabrikanten en distributeurs hebben de keuze om het label te gebruiken. En sommige zijn daar nog steeds terughoudend in, wat betekent dat dit label slechts op ongeveer 20 % van de producten te vinden is.
Daarom vragen wij, samen met zes andere Europese consumentenorganisaties, aan de Europese Commissie om de Nutri-Score op te leggen aan alle levensmiddelen zodat consumenten hoogwaardige voedingsinformatie krijgen. Om de Commissie te verplichten zich over deze kwestie te buigen, moeten we een miljoen handtekeningen verzamelen, waarvan 15 750 in België.