Nieuws

EU-parlementariërs steunen onze petitie voor Nutri-Score

07 november 2019
Nutri-score petitie Europa

We zijn verheugd dat verschillende Europese parlementariërs onze petitie steunen voor de verplichte invoering van de Nutri-Score in Europa. Donderdag 7 november hielden ze een persconferentie over dit initiatief, dat we met zes andere consumentenorganisaties hebben opgestart.

De Nutri-Score geeft een totaalscore (van A tot E) voor de kwaliteit van voedingsmiddelen, waardoor consumenten in een oogopslag kunnen kiezen voor het product met de beste voedingskwaliteit binnen dezelfde of een vergelijkbare productcategorie.

Maar om de Nutri-Score echt effectief te laten zijn, zou ze op alle voedingsproducten moeten staan. Dat is vandaag niet het geval, omdat fabrikanten en distributeurs niet verplicht zijn het systeem toe te passen. Sommige bedrijven zijn nog steeds terughoudend, waardoor het label slechts op ongeveer 20 % van de producten te vinden is.

Een petitie

Om het systeem verplicht en dus effectief te maken, is een besluit op Europees niveau vereist. Het doel van de petitie (nu voltooid), die we met zes andere consumentenorganisaties hebben gelanceerd, is dan ook om een miljoen handtekeningen (waaronder 15 750 in België) te verzamelen. Zo dwingen we de Europese Commissie om het dossier aan te pakken.

De nieuwe EU-commissaris voor Gezondheid heeft zich al uitgesproken voor een geharmoniseerde aanpak van de voedingswaarde-etikettering op de voorkant van de verpakking. We hopen nu dat ons initiatief de balans zal doen doorslaan in het voordeel van de Nutri-Score.