Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Wij vragen een Europese Nutri-Score

28 april 2020

Samen met bijna 40 partijen vragen wij vandaag als één coalitie dat de Nutri-Score verplicht wordt binnen de Europese Unie. Uit verschillende studies blijkt immers dat consumenten dit label het best begrijpen en dat het dus de meest efficiënte optie is om hen gezondere keuzes te helpen maken.

Nutri-score

Nu Europa met al haar krachten vecht tegen de gevolgen van de Covid-19-crisis, lijkt de gezondheid van haar burgers centraler te staan dan ooit. En die is onlosmakelijk verbonden met een evenwichtige en gezonde voeding. Wij richten ons daarom, samen met bijna 40 andere partijen, tot de Europe Commissie om de Nutri-Score binnen heel de Europese Unie verplicht te maken.

Recht op duidelijke info over voedingswaarde

Hoewel op dit moment uiteraard nog alle ogen gericht moeten blijven op de directe bedreigingen van het coronavirus, kunnen de politieke beslissingsnemers er niet onderuit om in de nabije toekomst ook enkele onderliggende maatschappelijke bekommernissen aan te pakken, met name problemen die gelinkt zijn aan onevenwichtige en ongezonde voeding. Een goede gezondheid en evenwichtige voeding gaan immers hand in hand. Net daarom is het zo belangrijk dat iedere consument over de juiste tools kan beschikken om tijdens een winkelbezoek op een eenvoudige manier een evenwichtige keuze te maken.

Tool voor de volksgezondheid

Uit een uitgebreide internationale studie blijkt dat de Nutri-Score één van de belangrijkste tools is om consumenten te helpen bij het maken van geïnformeerde en gezondere voedingskeuzes. Het Nutri-Score label, is het etiket dat de consument het best begrijpt waardoor het het meest effectief is in de strijd tegen overgewicht en obesitas, wat één op de twee Europeanen treft.

Wij pleiten dan ook al geruime tijd voor een verplichting van dit label. Om de Nutri-Score volledig doeltreffend te laten zijn, moet deze op alle producten worden toegepast. De beslissing om het systeem verplicht te stellen kan alleen op Europees niveau worden genomen en daarom doen we vandaag deze oproep aan de Europese Commissie.

Een onuitgegeven coalitie

Om de Nutri-Score als uniek systeem verplicht te maken, verenigen bijna 40 stakeholders de krachten. Deze coalitie bestaat uit consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop, maar ook fabrikanten, waaronder Nestlé of Danone, retailers zoals Carrefour en Delhaize of wetenschappers zoals Dr. Stefanie Vandevijvere, van het Sciensano Institute of Public Health.

We hopen dat de Europese Commissie gehoor zal geven aan deze oproep en de Nutri-Score zal voorstellen als een uniform voedingswaarde-etiketteringssysteem op Europees niveau.