Nieuws

De Nutri-Score: welke drankjes geef je je kind mee naar school?

03 oktober 2019

Wat geef je je kinderen mee in de boekentas om ze een hele schooldag lang voldoende vocht te laten opnemen? Wij hebben de Nutri-Score van bijna 500 brikverpakkingen en flesjes van minder dan 500 ml onder de loep genomen. De verschillen zijn opmerkelijk. Op onze analyse kun je vertrouwen.

Onze kleine spruiten drinken te weinig: 98 % van de zes- tot negenjarigen en 95 % van de tien- tot dertienjarigen drinken minder dan de aanbevolen anderhalve liter water per dag. Ze drinken niet alleen te weinig water maar ook te vaak (sterk) gesuikerde dranken. Zo drinkt bijna één op de vijf lagereschoolkinderen dagelijks frisdrank.

Er gaat niets boven water (plat of bruis) om je kind tijdens een schooldag voldoende vocht te laten opnemen. Water is de enige niet-zuiveldrank die score A krijgt. Het spreekt echter voor zich dat je kind af en toe ook weleens iets anders wilt. We hebben de Nutri-Score van bijna 500 drankjes geanalyseerd. 

Kinderdrankjes scoren niet goed

De hoeveelheid suiker of zoetstof in bepaalde drankjes loopt soms de spuitgaten uit. Toch bestaan er ook gezondere alternatieven. Zo krijgt 11 % van de geanalyseerde producten score A, 26 % krijgt score B, 23 % score C, 24 % score D en 16 % score E. Alle geanalyseerde drankjes zijn uiteraard niet uitsluitend bestemd voor kinderen. Drankjes zoals cola zijn bijvoorbeeld ook in onze analyse opgenomen. Van de 79 geanalyseerde producten die specifiek gericht zijn naar kinderen (afbeeldingen van dieren of cartoons) heeft 33% een score A of B, 25 % een score C en 42 % een score D of E. Meer dan een derde van de producten heeft dus een slechte Nutri-Score.

Een voorbeeld: vruchtenlimonades voor kinderen lijken misschien wel gezond maar schijn bedriegt. Ze bevatten immers maar iets minder of zelfs dezelfde hoeveelheid suiker per 100 ml als een cola of een fanta en krijgen ook een Nutri-Score E. Bovendien bevatten deze drankjes slechts 10 tot 12 % fruit. Vruchtendranken zijn dan een betere keuze, maar daar drinken we ook beter niet te veel van. Deze drankjes bevatten nog veel suiker, en weinig vitaminen en vezels.

Ook tussen de vruchtendrankjes zijn er best wel opmerkelijke verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor puur sinaasappelsap (100 % fruit en zonder toegevoegde suikers) terwijl Minute Maid Multivitamines eigenlijk een nectar is (50 % fruit en toegevoegde suikers). Bovendien kunnen vruchtensappen, -nectars of smoothies een echt stuk fruit niet vervangen. 

 

Een zuiveldrank kan ook een goede keuze zijn, hoewel de meeste kinderen deze drankjes niet voldoende drinken. Bepaalde vet- en suikerarme zuiveldrankjes krijgen Nutri-Score A. Een groot deel krijgt score B en de meest gesuikerde drankjes krijgen score C. De drankjes met een smaakje hebben vaak ook een hoger suikergehalte. De meeste gearomatiseerde melkdrankjes of drinkyoghurts bevatten toegevoegde suikers of zoetstoffen. Gewone melk blijft nog steeds de beste keuze als je je kind een zuiveldrankje wilt geven.

 

A voor water

Slechts weinig drankjes mogen score A op hun verpakking plaatsen. Dat komt omdat de Nutri-Score van drankjes (met uitzondering van zuiveldranken en plantaardige alternatieven) op een andere manier berekend wordt dan die van andere voedingsproducten. De criteria om negatieve (energie en suiker) en positieve (hoeveelheid fruit, vruchten of noten) punten toe te kennen zijn verschillend. Hierdoor krijgen enkel plat en bruisend water Nutri-Score A. 

De Nutri-Score van zuiveldrankjes en plantaardige alternatieven wordt op de gebruikelijke manier berekend. Drankjes met het laagste vet- en suikergehalte krijgen score A.

Zoetstoffen graag duidelijk vermelden!

Zoetstoffen worden zelden duidelijk weergegeven, in tegenstelling tot slogans zoals ‘zonder suikers’ en ‘zonder toegevoegde suikers’ die vaak op de voorkant van de verpakking pronken. Van de 474 geanalyseerde producten bleek 27% zoetstoffen te bevatten, terwijl bijna de helft van die drankjes die informatie niet duidelijk vermeldde.

Die kunstmatige suikers geven producenten de mogelijkheid om de hoeveelheid suiker en calorieën van hun producten terug te schroeven en een betere Nutri-Score te krijgen. Zoetstoffen vermijd je beter zoveel mogelijk, vooral bij kinderen jonger dan twaalf jaar. De aanwezigheid van zoetstoffen zou dus duidelijk op de voorkant van de verpakking moeten worden aaangeduid. De Nutri-Score vermeldt immers niet of er al dan niet zoetstoffen in het drankje zitten. Wij vinden ook dat producten voor kleine kinderen geen zoetstoffen zouden mogen bevatten en dat hun suikergehalte zo laag mogelijk moet blijven.